Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Břečťan popínavý (Hedera helix L.)

  23:00aktualizováno  23:00
Jedovatá rostlina, která však po úpravě dokáže léčit.

Břečťan popínavý - Listy jsou lesklé, střídavé, tmavozelené, dlanitě laločnaté, většinou s pěti laloky. | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:


Víte, že...

Protože Břečťan kvete na podzim, tedy v době, kdy už je většina rostlin odkvetlá, patří mezi důležitý zdroj nektaru pro hmyz.

Popis: Břečťan je stále zelená popínavá rostlina. Patří do čeledi aralkovité. Má dřevnatý stonek, který zakořeňuje velmi hluboko pod zem a dorůstá až 20 metrů délky. Listy jsou lesklé, střídavé, tmavozelené, dlanitě laločnaté, většinou s pěti laloky. Květy jsou velké, žlutozelené složené z okolíků. Květy se později mění v plody, modročerné bobule navrchu zploštělé. Bobule jsou následně rozšiřovány ptáky. Břečťan se velmi rychle rozrůstá a tím se i těžko odstraňuje.

Stanoviště: Roste na slunných i zastíněných plochách, na půdách živných nebo kamenných. Zahlédnout jej můžete především v lesích nebo porostlý na zdech.

Výskyt: Břečťan popínavý je rozšířený téměř po celém světě.

Léčivé účinky: Nálev nebo sirup z břečťanu lze užít proti kašli. Působí protizánětlivě. Jako mast zklidňuje bolest svalů a popálení od slunce. V kosmetickém průmyslu se často používá do přípravků proti celulitidě nebo jako pleťové tonikum.

Období květu: Kvete v období podzimu, od září do listopadu.

Ohrožení: Není ohrožen.

Autoři:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná
Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.   celý článek

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují
Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.   celý článek

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,
Dub letní (Quercus robur)

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a krátké řapíky u listů.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.