Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Březovník obecný (Piptoporus betulinus)

  11:04aktualizováno  11:04

Březovník obecný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiBylo objeveno, že v březovníku se vyskytují sloučeniny s cytostatickými účinky. Bohužel jejich farmakologické využití limituje skutečnost, že většinou nesplňují podmínky k uvedení do výroby.

Plodnice jsou 5 - 20 cm široké, kopytovitě sklenuté až tlustě vějířovité, úzce stopkovitou částí bokem ke dřevu přirostlé, bělookrové až šedohnědavé, uvnitř bílé, na povrchu pokryté tenkou, později rozpraskávající blankou. Na okraji mají  výrazný, zaoblený, sterilní val, naspodu s droboučkými, bělavě okrovými póry. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Březovník obecný roste místy velmi hojně téměř po celý rok (duben až prosinec) jako parazit na živých a pak i odumřelých kmenech a větvích výhradně bříz, které ničí; vytrvává přes zimu a pak se rozpadá. Je nejedlý.

Březovník obecný je podobný též nejedlému, vzácnému pstřeňovci dubovému (Buglossoporus quercinus), který nemá na okraji měkké plodnice sterilní val, je bělavý až žlutohnědavý a roste na dubech.

Autoři:


Témata: Nejedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Další z rubriky

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.