Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Britové „objevili Ameriku“. Zjistili, že sušička prádla jim rabuje peněženky

aktualizováno 
Zhýčkané britské hospodyňky jsou šokovány. Zjistily, že energie pro sušičku na prádlo stojí rodinu až 100 liber ročně. A teď objevují, že na šňůře se prádlo usuší stejně dobře - a navíc zadarmo.

Starý, ale dobrý způsob sušení prádla | foto: Monika Trojanová, Hobby.cz

Problému se ve své poradně věnuje Sarah Lonsdale v deníku Telegraph. "Za pět liber jsem koupila čtyřmetrovou elastickou šňůru s háčky a pověsila v bytě," pochválila si nákup, který jí na zimu řeší problém s vypranými svršky.

Podle ní sice přátelé zpočátku významně zvedali obočí, když při slavnostní večeři seděli mezi ponožkami a spodním prádlem, ale to se časem urovnalo. "Stačily svíčky, dobré jídlo a spousta vína a pověšeného prádla si pak ani nevšimli," vtipně dodává. Zvláště když jim vysvětlila, že ročně ušetří sto liber a prádlo je stejně do druhého dne suché.

Pohodlné, ale poněkud drahé

Elektrické sušičky patří mezi energeticky nejnáročnější spotřebiče. Spotřeba na jeden sušicí cyklus se pohybuje zhruba od jedné do pěti kilowatthodin, podle energetické třídy sušičky. Obvykle čím levnější, tím vyšší spotřeba. Nejméně energie spotřebovávají sušičky prádla s tepelným čerpadlem, jejich cena je ale astronomická. I při nákupu přes internet jejich cena podle značky šplhá až ke 30 tisícům korun. Za běžné a tedy i méně úsporné sušičky se platí zhruba od 10 tisíc výše.

Sarah Lonsdale se pokouší hledat lepší způsoby, jak si přes zimu poradit s vlhkým prádlem. Rovnou zavrhuje věšení na radiátory. "Jednak je to neestetické, jednak se snižuje účinnost vytápění," poznamenává. A tak objevuje "staromódní" metodu: obyčejnou šňůru na prádlo. Většina z nás je ale zatím ve fázi minulého století, takže tento způsob pro nás není nijak překvapivý (viz článek o výběru nejpraktičtějších sušáků).

Sušáky jako objevování zapomenutého

Sušení prádla nad schody

Poradkyně se obrátila s dotazem i na prodejce. "Závěsné sušáky se prodávají stále víc. Je evidentně stále více lidí, kteří hledají alternativu k obyčejné elektrické sušičce," tvrdí Amanda Alexandrová, prodavačka z obchodu s bytovými doplňky. Toto řešení podle ní využívají hlavně lidé, kteří nemají zahradu.

To Jane Arblaste z viktoriánského statku nedá dopustit na zahradní sušení. "Syn hraje kriket, a tak peru bílou várku pětkrát, možná šestkrát týdně. A na zahradě mám nataženo pár šňůr. Držák je tu už asi padesát let, občas se jen koupí nová šňůra," chválí si s tím, že by ji ani nenapadlo pořizovat elektrickou sušičku.

Doplňuje ji Mark Addison: "Celý dům máme navržený tak, aby se vše recyklovalo, dešťová voda se využívá ke splachování WC, je tu rekuperace tepla. V takové situaci mi přijde absurdní kupovat sušičku a plýtvat energií," rozhorlí se.

Nové pole pro vynálezce

Sušením prádla se zabývají i architekti. Třeba návrh zelených domů Barrat Homes využívá pro sušení prádla vzduch stoupající schodištěm do podkroví.

Vynález Malcolma Victory: sušák pro zimní období

Největší "bombu" ale představuje vynález Malcolma Victory, který tvrdí, že objevil "svatý grál" pro britské prádlo. "Bydlím v Malvern, jednom z nejmokřejší míst v Anglii. Jeden z mých kolegů se mě zeptal, zda by nemohlo fungovat něco, co by usušilo prádlo venku i když prší," říká.

A tak Malcolm vymyslel sušicí stan, který se nasadí na běžný otočný venkovní sušák. Pod střechou jsou odvětrávací otvory, které umožní cirkulaci vzduchu, ale zároveň dovnitř neprší. "Funguje to perfektně i v létě, protože pod střechou se rychle zvyšují teploty," tvrdí.

Jak sušíte v zimě prádlo?

celkem hlasů: 8951

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 3. prosince 2010. Anketa je uzavřena.

Používám stojanový sušák v obytných místnostech 6109
Venku na zahradě 1475
Mám sušák v koupelně (nad vanou atd.) 1007
Suším na radiátoru 360
Autor:




Nejčtenější

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.