Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Britové upekli největší koláč na světě, vážil 169 kilogramů

aktualizováno 
Pekaři z Boltonu ve Velké Británii upekli obří koláč, který překonal dosavadní rekordní kousek o 66 kilo. Sebrali tak prvenství jihoafrickým pekařům z Kapského Města.

Obrovský Hot Cross Bun byl zapsán do databáze Worldrecordsacademy.org. Do Guinessovy knihy rekordů zatím zapsaný podobný koláč vážil 103 kilogramů.

Rekordní koláč upekli pekaři z pekárny Greenhalgh v Boltonu, kteří jediní měli dost velkou pec, aby si poradili s koláčem o průměru téměř dva a půl metru. Spotřebovali na něj 65 kilogramů mouky.

Rekordní koláč s rybízem

Celou akci zorganizoval jako velikonoční akci Ben Calvert z organizace RSPB nature's voice, což je organizace starající se o ochranu přírody a přírodní park v Saltholme ve městě Middlesbrough. Organizace se hodně zabývá i monitorováním ptactva ve Velké Británii či problémy s ubýváním některých živočišných druhů.

Hot Cross Bun je sladká kořeněná buchta s rybízem nebo rozinkami, na vrcholu označená křížkem. V Británii se tradičně jí na Velký pátek. Obří buchtu připravovalo pět pekařů celý den.

"Jako rodinná firma jsme zvyklí péct na zakázku, ale tak neobvyklý požadavek jsme ještě neměli," tvrdil výrobní ředitel pekárny Greenhalgh David Smart. "Nakonec jsme byli ale rádi, že jsme se takové výzvy nezalekli a mohli jsme se experimentu zúčastnit. Zvlášť když výtěžek z akce poslouží dobré věci," poznamenal. Pořadatelé totiž obří koláč rozprodali po porcích kolemjdoucím a peníze by měly sloužit na údržbu chráněné oblasti.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Autor:




Nejčtenější

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.