Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Britští školáci si myslí, že čokoláda roste na stromech a máslo není z mléka

aktualizováno 
Podle průzkumu společnosti Genius Gluten Free, která se zabývá problematikou bezlepkového stravování, jsou britské děti katastrofálně neinformované. Vyzpovídala 2010 dětí ve věku 7–11 let a nestačila se divit.

Děti poznávají spoustu základních potravin jenom v obchodě. | foto: Profimedia.cz

Z výzkumu vyplynulo, že pětina dětí nevěděla, že máslo je živočišného původu, šest procent osmiletých si dokonce myslelo, že čokoláda roste na stromech ve formě tabulek a párky v rohlíku se vyrábějí tak, že se párek obalí v těstě.

To, že deset procent dětí si myslí, že pastiňák roste na stromech, je taky s podivem, protože jde o kořenovou zeleninu hodně podobnou petrželi. I ten, kdo ho jako zeleninu nezná, by už podle vzhledu dokázal logicky odhadnout, že na stromě zřejmě neroste.

Výsledkem výzkumu byly i takové perličky, jako že hrušky rostou po dvou a hrách nevyrůstá v luscích a že šunka nemá nic společného s prasetem.

Pětina britských dětí neví, že máslo je živočišného původu.

Pětina britských dětí neví, že máslo je živočišného původu.

„Je velmi důležité, aby se děti učily o tom, odkud jejich jídlo pochází, zvláště proto, že je stále více dětí s různými alergickými reakcemi,“ komentuje zakladatelka společnosti Genius Gluten Free Lucinda Bruce-Gardyne.

Průzkum podle ní také ukázal, že pětina dětí nikdy neviděla, jak se doma vaří jídlo „od nuly“, tedy ze základních potravin, což považuje za základní problém výchovy, a dává tak velký podíl viny rodičům. Zároveň ale připomněla, že 80 % britských školáků má spolužáka s alergií na lepek, ale více než polovina od svých učitelů neslyšela žádné informace o tomto problému od svých učitelů, otřela se o školství.

Genius Gluten Free při výzkumu spolupracovala s organizací Allergy Adventures, která se snaží pomáhat překonat alergikům některá omezení v jejich stravování tak, aby se necítili vyloučeni z kolektivu zdravých spolužáků a dokázali si i tak sestavit pestrý a zábavný jídelníček.

V diskusi pod článkem, kde byl výzkum prezentován, se samozřejmě našlo hodně mudrlantů, kteří dávají vinu hlavně škole, ale jejich oponenti připomínají, že na vině je hlavně lenost některých rodičů, kteří si odvykli běžně doma vařit a stravování u nich zdegradovalo do ohřevu hotových jídel v mikrovlnné troubě.

Výsledkem je, že děti si pak myslí, že šunka se rodí v Tescu ve smršťovací fólii, stejně tak i ovoce. Přesný návod pak dává jeden ze čtenářů: berte své děti pravidelně na venkov a ukazujte jim rostliny a zvířata, aby pak nebyly v šoku, že jehněčí kotleta může být z toho milého mláďátka z farmy.

Jak jsou na tom vaše děti? Jak je vedete k tomu, aby věděly, kde se berou věci na talíři? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.