Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Britští školáci si myslí, že čokoláda roste na stromech a máslo není z mléka

aktualizováno 
Podle průzkumu společnosti Genius Gluten Free, která se zabývá problematikou bezlepkového stravování, jsou britské děti katastrofálně neinformované. Vyzpovídala 2010 dětí ve věku 7–11 let a nestačila se divit.

Děti poznávají spoustu základních potravin jenom v obchodě. | foto: Profimedia.cz

Z výzkumu vyplynulo, že pětina dětí nevěděla, že máslo je živočišného původu, šest procent osmiletých si dokonce myslelo, že čokoláda roste na stromech ve formě tabulek a párky v rohlíku se vyrábějí tak, že se párek obalí v těstě.

To, že deset procent dětí si myslí, že pastiňák roste na stromech, je taky s podivem, protože jde o kořenovou zeleninu hodně podobnou petrželi. I ten, kdo ho jako zeleninu nezná, by už podle vzhledu dokázal logicky odhadnout, že na stromě zřejmě neroste.

Výsledkem výzkumu byly i takové perličky, jako že hrušky rostou po dvou a hrách nevyrůstá v luscích a že šunka nemá nic společného s prasetem.

Pětina britských dětí neví, že máslo je živočišného původu.

Pětina britských dětí neví, že máslo je živočišného původu.

„Je velmi důležité, aby se děti učily o tom, odkud jejich jídlo pochází, zvláště proto, že je stále více dětí s různými alergickými reakcemi,“ komentuje zakladatelka společnosti Genius Gluten Free Lucinda Bruce-Gardyne.

Průzkum podle ní také ukázal, že pětina dětí nikdy neviděla, jak se doma vaří jídlo „od nuly“, tedy ze základních potravin, což považuje za základní problém výchovy, a dává tak velký podíl viny rodičům. Zároveň ale připomněla, že 80 % britských školáků má spolužáka s alergií na lepek, ale více než polovina od svých učitelů neslyšela žádné informace o tomto problému od svých učitelů, otřela se o školství.

Genius Gluten Free při výzkumu spolupracovala s organizací Allergy Adventures, která se snaží pomáhat překonat alergikům některá omezení v jejich stravování tak, aby se necítili vyloučeni z kolektivu zdravých spolužáků a dokázali si i tak sestavit pestrý a zábavný jídelníček.

V diskusi pod článkem, kde byl výzkum prezentován, se samozřejmě našlo hodně mudrlantů, kteří dávají vinu hlavně škole, ale jejich oponenti připomínají, že na vině je hlavně lenost některých rodičů, kteří si odvykli běžně doma vařit a stravování u nich zdegradovalo do ohřevu hotových jídel v mikrovlnné troubě.

Výsledkem je, že děti si pak myslí, že šunka se rodí v Tescu ve smršťovací fólii, stejně tak i ovoce. Přesný návod pak dává jeden ze čtenářů: berte své děti pravidelně na venkov a ukazujte jim rostliny a zvířata, aby pak nebyly v šoku, že jehněčí kotleta může být z toho milého mláďátka z farmy.

Jak jsou na tom vaše děti? Jak je vedete k tomu, aby věděly, kde se berou věci na talíři? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.