Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Britský recenzent strhal Československou restauraci v Londýně

aktualizováno 
Nelichotivé hodnocení čtyř hvězdiček z deseti si v recenzi novináře Matthewa Normana z listu The Telegraph vysloužilo oblíbené útočiště našich krajanů v Londýně. "Toto je jídlo pro pravé chlapy, a to asi nejsem," povzdychl si nad talířem tlačenky.

Konzumuje se tu pod dohledem bývalých státníků | foto: Československá restaurace

Restaurace je součástí Československého národního klubu, který funguje už od roku 1939. Sídlí ve West Hampsteadu na ulici West End Lane a patří k němu i restaurace a bar.

Recenzent navštívil restauraci společně s přítelem, o kterém věděl, že kdysi navštívil Českou republiku a má zkušenosti s našimi národními pokrmy.

Norman byl nejvíc šokovaný tím, na co jsou provozovatelé restaurace nejpyšnější - interiérem, který se od otevření prakticky nezměnil. "Tady zůstali ještě v Dubčekově éře, jako by Česko bylo stále komunistickou zemí. Ocitli jsme se v pekle," komentoval skličující atmosféru.

Restauraci najdete v severozápadním Londýně

Restauraci najdete v severozápadním Londýně

Možná si recenzent vybral k návštěvě špatný den. Na Nový rok atmosféře nepřidalo vypnuté topení. "Je to velmi osvěžující," prohlásil jeho přítel, když objal radiátor. Naopak se zahřáli nedostatečně vychlazeným pivem.

Pochválili sledě s cibulkou a kyselou okurkou, chutnalo jim i kyselo. "Jenom kdyby mi ty nakrájené kusy klobásy neevokovaly guláš Winstona Smithe, servírovaný jídelnou v románu 1984," ostří si vtip na adresu restaurace.

Naději vkládali do guláše, mysleli, že se zahřejí teplým jídlem. Bohužel byl vlažný, rozehřála je až chilli paprička servírovaná na mase. "Že by začali konečně topit?" doufali zprvu.

Interiér se od otevření restaurace nezměnil

Interiér se od otevření restaurace nezměnil

Zkusili tedy ještě další jídla. Bohužel kachna pro ně nebyla právě křehká, zato špatně zbavená peří, červené zelí příliš tekuté. "A tím bramborovým knedlíkem bych nechtěl dostat do hlavy," poznamenal recenzent.

Další ochutnávání vzdali. Dorazila je servírka, která odmítla placení kartou. "Jistě, kdo by měl v Československu v roce 1968 kreditní kartu," přidal další sarkasmus recenzent. Nakonec restauraci "omilostnil": "Pokud jste ochotni trávit čas na jídlo jako v románu Milana Kundery, vezmete si teplé spodní prádlo a nechcete moc utratit, mohu vřele doporučit.

Československý národní klub

První klub vznikl v roce 1939 na Holbornu. Českým legionářům bojujícím v řadách britské armády proti fašismu ho propůjčil vévoda z Bedfordu. Fungoval do roku 1946.  Jelikož však na Holbornu nebylo možné prodávat pivo, legionáři koupili v roce 1946 za našetřené peníze a příspěvek 3 000 liber od prezidenta Edvarda Beneše nový klub, který slouží česko-slovenské komunitě žijící v Londýně a ve Velké Británii dodnes.

Klub prožil těžké období po roce 1946, kdy legionáři opouštěli Británii a vraceli se zpět do Československa.

Obrat nastal v roce 1948 po komunistickém převratu v Československu, kdy bývalí legionáři a lidé obávající se komunismu opět emigrovali do Velké Británie a posílili československou komunitu.

Padesátá a 60. léta přinesla klubu zisky a zachovala československým usedlíkům toto místo zábavy a oddechu.

V 70. letech udržela klub prosperující další vlna československých imigrantů.

Styl klubu se udržuje v téměř nezměněné podobě. Uvidíte tu i památky na bývalé legionáře a československé státníky.

 

Autor:




Nejčtenější

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu
Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu

Nakrmte rodinu s minimální námahou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.