Tento recept na využití ne úplně čerstvého chleba, jehož spotřebu někdy prostě neodhadneme úplně ideálně, není prvním Hanzelovým tipem pro čtenáře iDNES.cz, jak v kuchyni ušetřit. Už před Silvestrem radil, jak skladovat zeleninu, aby se nezkazila a nemuseli jsme nic vyhodit (článek najdete zde).
Rady, jak využít jídlo, kterému nic není, jen ztratilo tu správnou fazónu, se hodí v každé domácnosti. Tyto potraviny totiž většinou zdaleka nemusí končit v koši (předchozí článek, jak mladí Američané - tzv. freegani - vaří z potravin vytažených z popelnice, najdete zde).
Jak z polotvrdého chleba připravit skvělou bruschettu
Podle šéfkuchaře Petra Peška z bistra Rybarna.net budete potřebovat chléb, který zdaleka není čerstvý, ale ani tvrdý jako kámen nebo plesnivý, rajčata pokrájená na drobno, bazalku či petrželku, olivový olej, česnek, mořskou sůl, případně i trochu pepře.
Jak na italskou nadtopinku |
Den i několik dní starý chleba nakrájejte na tenčí plátky, zhruba centimetr silné, a ogrilujte je.
Opečený chléb pak pokapejte kvalitním olivovým olejem, topinky můžete i lehce potřít česnekem. Pak na topinku navršte pokrájená rajčata, posypte je posekanými bylinkami a dochuťte mořskou solí a čerstvě nadrceným pepřem. A předkrm, svačinu či lehkou večeři máte hotovou.