Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude hlíva opravdu požírat pokakané plenky? Sledujte experiment

Technet.cz přinesl zprávu o tom, že mexičtí vědečtí pracovníci zjistili, že papírové dětské pleny pomůže v přírodě rozložit obyčejná hlíva ústřičná. Je to fakt, anebo jen zase další z neužitečných vědeckých pokusů?

Hlíva ústřičná | foto: houbar.cz

V redakci nemůžeme zkoumat, zda třeba obří švýcarský urychlovač opravdu dokáže najít nějaké nové částice. Zato HOBBY.cz může udělat jednoduchý pokus, zda se potvrdí nejnovější výzkum mexických vědců, kteří tvrdí, že hlíva krmící se celulózou pomůže na skládkách s rozkladem použitých dětských plen.

Zprávu na iDNES.cz přinesl náš server Technet.cz – více zde. V článku se píše, že dřevokazná (a zdravá) houba výrazně zkrátí dobu rozkladu plen, které téměř stoprocentně vytlačily klasické látkové.

Každé dítě za den spotřebuje zhruba šest plínek. To je, podle článku, zhruba tuna tohoto špatně likvidovatelného plenkového odpadu během prvních dvou let života. A kdo měl někdy malé děti, dobře si pamatuje, kolik váží jedna řádně pročuraná plena.

Udělali jsme tedy pokus. Koupili jsme jeden balík "Houbové zahrádky", kde je substrát naočkovaný tak, aby člověku vyrostla hlíva i v domácích podmínkách. Dovnitř vložíme kusy pleny a budeme zjišťovat, zda si na ní hlíva opravdu "pochutná". Po dvou nebo třech měsících balík otevřeme a společně se přesvědčíme, zda měli mexičtí vědci pravdu.

Krok za krokem

Pytel jsme rozřízli.

Dětskou plenku jsme nastříhali na kusy.

Kusy plen jsme zapravili do naočkovaného substrátu.

Pytel jsme opět zalepili.

Hlívu jsme podle návodu umístili do chladu.

Podle návodu je třeba počkat, než se ve vyřezaných otvorech v pytli začnou objevovat plody. Pak je vhodné umístit "krychličku" do chladnějšího vlhkého prostředí, doporučená teplota se pohybuje mezi 10 a 18 stupni. Ti aktivní ji pak mohou až třikrát denně rosit.

Pavel Kořínek ze serveru Jedlé houby, který se pěstování hlívy věnuje, upřesňuje postup. "Nečekejte, až se vyklubou všechny trsy. Jakmile vyroste první, neváhejte a přemístěte pytel do chladna podle návodu," radí.

Hlívu ale nemusíte pěstovat jen "instantně" v pytli, můžete ji, podobně jako další houby pěstovat i venku v přírodě, třeba na pařezu (viz návod na pěstování). Jen v těchto případech asi nebudete mít možnost testovat apetit houby na dětské pleny, půjde vám spíš o kulinářský zážitek.

Všemocná hlíva

Hlívě ústřičné se kvůli jejím vlastnostem někdy říká elixír věčného mládí. Patří mezi dřevokazné houby, její klobouky připomínají tvar ústřice, píše například server OnaDnes.cz.

Hlíva na víně

Na lžíci oleje zpěňte nakrájenou cibulku, přidejte pokrájenou hlívu ústřičnou, osolte a poduste. Když je houba měkká, okořeňte směsí pepřů, předejte špetku oregana, rajčatový protlak, citronovou kůru a poduste. Na závěr podlijte červeným vínem a dochuťte cukrem.

Jí se buď jako potravinový doplněk (sušená v kapslích) či přímo v pokrmech po některé z mnoha kuchyňských úprav. Hlíva ústřičná pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, zvyšuje odolnost vůči infekcím a posiluje imunitu organismu. Účinkuje proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin. Hlíva obsahuje v malém množství i železo, jód, selen a draslík. V neposlední řadě nelze zapomenout ani na vlákninu, která z těla odstraňuje usazené škodliviny.

Na své si přijdou i labužníci. Z hlívy připravíte výbornou dršťkovku, ale i saláty, hodí se také do těstovin.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025