Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bylinkové mýdlo: není to žádná věda, stačí sádlo, louh a trocha vody

aktualizováno 
Bylinky, které nasbíráte na zahradě, výborně poslouží k výrobě mýdla. A můžete k tomu využít obyčejné vepřové sádlo. Napodobit tradiční výrobu mýdla není ani v domácích podmínkách příliš obtížné.

Přírodní mýdlo je na výrobu jednoduché, pokud jste ochotni snést tu trochu nepohodlí při míchání louhu. | foto: Profimedia.cz

Budete k tomu potřebovat jen 1 kg vypuštěného vepřového sádla, 130 g hydroxidu sodného, 380 ml destilované vody, bylinky. Louh i destilovanou vodu by měli mít v každé drogerii. Bylinky podle toho, jaké vůně máte rádi, tady experimentům se meze nekladou.

Můžete se těšit

V magazínu DOMA DNES každou středu:

19. 3. Zapomenuté bylinky

  • Bylinky a krása

  • Výroba bylinkového mýdla a polštářků

26. 3. Čajové bylinky

  • Bylinková lékárna

  • Výroba bylinkových mastí, sirupů, olejů a tinktur

  • Zahradní kalendář

Tuk rozpusťte a přidejte do něj libovolné bylinky či usušené květy a nechte stát do druhého dne (dojde k zabarvení tuku bez přidání barviv).

Do hrnce nejdříve nalijte destilovanou vodu a do ní přisypte hydroxid sodný. Míchejte do úplného rozpuštění kovovým náčiním (ne vařečkou).

Pozor, hydroxid sodný je silná žíravina, chraňte oči brýlemi a pokožku (rukavicemi), během rozpouštění hydroxidu totiž vzniká velké teplo.

Roztok hydroxidu zchlaďte na 30–45 ºC. Za stálého míchání přilijte vychlazený hydroxid do rozpuštěného tuku, stále míchejte, ale už neohřívejte. Míchání by mělo trvat asi 30–40 minut, při použití ručního mixéru asi 20 minut.

Musí nastat fáze takzvaného zmýdelňování (poznáte podle toho, že budou vyplavávat nahoru bublinky). Bez něj by nedošlo k ztuhnutí mýdla. Nyní můžete přidat případné další ingredience (přírodní barviva, esence).

Do formiček, například teflonových či silikonových, nalijte mýdlo a nechte ztuhnout 24 hodin. Poté vyklopte, obraťte a nechte ještě sušit na vzduchu.

Autor:




Nejčtenější

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Pavel Jeřábek seče v obtížném terénu pomocí bubnové sekačky.
Proč se seká rákosí v zimě? Pak poskytne lepší úkryt pro vzácné živočichy

Rákosin v krajině v posledních letech významně ubylo a zhoršila se jejich kvalita, takže ubylo i prostoru pro drobné živočichy, kteří v něm žijí. Proto se...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Přestěhovali jste se?
Přestěhovali jste se?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.