Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinkové mýdlo: není to žádná věda, stačí sádlo, louh a trocha vody

aktualizováno 
Bylinky, které nasbíráte na zahradě, výborně poslouží k výrobě mýdla. A můžete k tomu využít obyčejné vepřové sádlo. Napodobit tradiční výrobu mýdla není ani v domácích podmínkách příliš obtížné.

Přírodní mýdlo je na výrobu jednoduché, pokud jste ochotni snést tu trochu nepohodlí při míchání louhu. | foto: Profimedia.cz

Budete k tomu potřebovat jen 1 kg vypuštěného vepřového sádla, 130 g hydroxidu sodného, 380 ml destilované vody, bylinky. Louh i destilovanou vodu by měli mít v každé drogerii. Bylinky podle toho, jaké vůně máte rádi, tady experimentům se meze nekladou.

Můžete se těšit

V magazínu DOMA DNES každou středu:

19. 3. Zapomenuté bylinky

  • Bylinky a krása

  • Výroba bylinkového mýdla a polštářků

26. 3. Čajové bylinky

  • Bylinková lékárna

  • Výroba bylinkových mastí, sirupů, olejů a tinktur

  • Zahradní kalendář

Tuk rozpusťte a přidejte do něj libovolné bylinky či usušené květy a nechte stát do druhého dne (dojde k zabarvení tuku bez přidání barviv).

Do hrnce nejdříve nalijte destilovanou vodu a do ní přisypte hydroxid sodný. Míchejte do úplného rozpuštění kovovým náčiním (ne vařečkou).

Pozor, hydroxid sodný je silná žíravina, chraňte oči brýlemi a pokožku (rukavicemi), během rozpouštění hydroxidu totiž vzniká velké teplo.

Roztok hydroxidu zchlaďte na 30–45 ºC. Za stálého míchání přilijte vychlazený hydroxid do rozpuštěného tuku, stále míchejte, ale už neohřívejte. Míchání by mělo trvat asi 30–40 minut, při použití ručního mixéru asi 20 minut.

Musí nastat fáze takzvaného zmýdelňování (poznáte podle toho, že budou vyplavávat nahoru bublinky). Bez něj by nedošlo k ztuhnutí mýdla. Nyní můžete přidat případné další ingredience (přírodní barviva, esence).

Do formiček, například teflonových či silikonových, nalijte mýdlo a nechte ztuhnout 24 hodin. Poté vyklopte, obraťte a nechte ještě sušit na vzduchu.

Autor:




Nejčtenější

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Během léta vypadá zelená fasáda nezapomenutelně.
Zelená fasáda neslouží myším jako žebřík, naopak odvodňuje základy

Zděná fasáda domu nebo nevzhledná garáž vás nemusí trápit. Když si je necháte popnout zelenými rostlinami, dodáte zahradnímu zákoutí nový rozměr.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.