Budete k tomu potřebovat jen 1 kg vypuštěného vepřového sádla, 130 g hydroxidu sodného, 380 ml destilované vody, bylinky. Louh i destilovanou vodu by měli mít v každé drogerii. Bylinky podle toho, jaké vůně máte rádi, tady experimentům se meze nekladou.
Můžete se těšitV magazínu DOMA DNES každou středu: 19. 3. Zapomenuté bylinky Bylinky a krása Výroba bylinkového mýdla a polštářků 26. 3. Čajové bylinky Bylinková lékárna Výroba bylinkových mastí, sirupů, olejů a tinktur Zahradní kalendář |
Tuk rozpusťte a přidejte do něj libovolné bylinky či usušené květy a nechte stát do druhého dne (dojde k zabarvení tuku bez přidání barviv).
Do hrnce nejdříve nalijte destilovanou vodu a do ní přisypte hydroxid sodný. Míchejte do úplného rozpuštění kovovým náčiním (ne vařečkou).
Pozor, hydroxid sodný je silná žíravina, chraňte oči brýlemi a pokožku (rukavicemi), během rozpouštění hydroxidu totiž vzniká velké teplo.
Roztok hydroxidu zchlaďte na 30–45 ºC. Za stálého míchání přilijte vychlazený hydroxid do rozpuštěného tuku, stále míchejte, ale už neohřívejte. Míchání by mělo trvat asi 30–40 minut, při použití ručního mixéru asi 20 minut.
Musí nastat fáze takzvaného zmýdelňování (poznáte podle toho, že budou vyplavávat nahoru bublinky). Bez něj by nedošlo k ztuhnutí mýdla. Nyní můžete přidat případné další ingredience (přírodní barviva, esence).
Do formiček, například teflonových či silikonových, nalijte mýdlo a nechte ztuhnout 24 hodin. Poté vyklopte, obraťte a nechte ještě sušit na vzduchu.