Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinkové masti můžete používat i místo krému. Vyrobíte je snadno

aktualizováno 
Voňavá, čistě přírodní mastička bez zbytečných chemických přísad se dá používat i jako pleťový krém nebo pleťové mléko. A to jak na obličej, tak i na celé tělo.

Jako základ pro pleťový krém používá Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, čistý kokosový tuk, který je příjemně voňavý sám o sobě. „Krásně se roztírá, ať je v pevném stavu, nebo tekutý jako olejíček, a navíc má i mírné protibakteriální účinky,“ vysvětluje Slimáková tuto volbu.

Fotogalerie

Působení kokosového tuku proti plísním, bakteriím, virům a současně i příznivý vliv na omlazení pokožky potvrzuje i nutriční specialistka Anna Jermářová (více zde). Stejně tak ale můžete na přípravu masti použít vepřové sádlo jako naše babičky. Asi nejúžasnější na tom je, že přesně víte, co jste do té své masti dali, a vybrané bylinky si můžete i sami vypěstovat nebo nasbírat.

Ať už použijete jako základ kokosový tuk, nebo sádlo, postup je v obou případech stejný: tuk rozehřejete v misce ve vodní lázni a přidáte do něj čerstvé nebo sušené bylinky. Může to být květ měsíčku, heřmánku, snítky konopí či levandule. Výběr je na vás, protože každá bylinka je vhodná na něco jiného (o sbírání bylinek čtěte zde). Květů či jiné drogy by mělo být jen tolik, aby byly v tuku úplně ponořené.

Jakou si vybrat bylinku?

„Na pleť a na denní používání se mi nejvíce osvědčila mast měsíčková, která je krásně žlutá a voňavá. Hojivá je zase konopná mast, ta bývá krásně zelená. A proti křečím, třeba při bolestech bříška u dětí, můžu doporučit heřmánkovou mast,“ radí Margit Slimáková. Po slunění je ideální mast levandulová, ta pleť zklidňuje.

Nádobu s miskou ve vodní lázni, s bylinkami naloženými v tuku, pak dejte na oheň, přiveďte k varu, oheň stáhněte a nechte bylinky v horkém tuku louhovat. Může to být několik hodin (jen nezapomeňte doplňovat vodu) a mast máte ještě ten samý den hotovou. Můžete ale nechat var probublávat dvě tři hodinky, pak vařič vypnout, bylinky nechat dál louhovat v chladnoucím tuku a postup opakovat ještě druhý den.

Pak obsah mističky nechte trochu zchladnout, ale ne ztuhnout, a přes sítko mast nalijte do skleniček či kelímků (lze koupit v lékárně), nádobky si popište a uložte v chladu. Při teplotě kolem 20 °C mění kokosový tuk skupenství, ale dobře se roztírá jak tekutý, tak ztuhlý. V pevném stavu vám při natírání pod prsty příjemně taje jako led. A navíc krásně jemně voní, ať už jste přidali jakoukoliv bylinku.

Autor:




Nejčtenější

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.