Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinkové masti můžete používat i místo krému. Vyrobíte je snadno

aktualizováno 
Voňavá, čistě přírodní mastička bez zbytečných chemických přísad se dá používat i jako pleťový krém nebo pleťové mléko. A to jak na obličej, tak i na celé tělo.

Jako základ pro pleťový krém používá Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, čistý kokosový tuk, který je příjemně voňavý sám o sobě. „Krásně se roztírá, ať je v pevném stavu, nebo tekutý jako olejíček, a navíc má i mírné protibakteriální účinky,“ vysvětluje Slimáková tuto volbu.

Fotogalerie

Působení kokosového tuku proti plísním, bakteriím, virům a současně i příznivý vliv na omlazení pokožky potvrzuje i nutriční specialistka Anna Jermářová (více zde). Stejně tak ale můžete na přípravu masti použít vepřové sádlo jako naše babičky. Asi nejúžasnější na tom je, že přesně víte, co jste do té své masti dali, a vybrané bylinky si můžete i sami vypěstovat nebo nasbírat.

Ať už použijete jako základ kokosový tuk, nebo sádlo, postup je v obou případech stejný: tuk rozehřejete v misce ve vodní lázni a přidáte do něj čerstvé nebo sušené bylinky. Může to být květ měsíčku, heřmánku, snítky konopí či levandule. Výběr je na vás, protože každá bylinka je vhodná na něco jiného (o sbírání bylinek čtěte zde). Květů či jiné drogy by mělo být jen tolik, aby byly v tuku úplně ponořené.

Jakou si vybrat bylinku?

„Na pleť a na denní používání se mi nejvíce osvědčila mast měsíčková, která je krásně žlutá a voňavá. Hojivá je zase konopná mast, ta bývá krásně zelená. A proti křečím, třeba při bolestech bříška u dětí, můžu doporučit heřmánkovou mast,“ radí Margit Slimáková. Po slunění je ideální mast levandulová, ta pleť zklidňuje.

Nádobu s miskou ve vodní lázni, s bylinkami naloženými v tuku, pak dejte na oheň, přiveďte k varu, oheň stáhněte a nechte bylinky v horkém tuku louhovat. Může to být několik hodin (jen nezapomeňte doplňovat vodu) a mast máte ještě ten samý den hotovou. Můžete ale nechat var probublávat dvě tři hodinky, pak vařič vypnout, bylinky nechat dál louhovat v chladnoucím tuku a postup opakovat ještě druhý den.

Pak obsah mističky nechte trochu zchladnout, ale ne ztuhnout, a přes sítko mast nalijte do skleniček či kelímků (lze koupit v lékárně), nádobky si popište a uložte v chladu. Při teplotě kolem 20 °C mění kokosový tuk skupenství, ale dobře se roztírá jak tekutý, tak ztuhlý. V pevném stavu vám při natírání pod prsty příjemně taje jako led. A navíc krásně jemně voní, ať už jste přidali jakoukoliv bylinku.

Autor:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Další z rubriky

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.