Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinkové masti můžete používat i místo krému. Vyrobíte je snadno

aktualizováno 
Voňavá, čistě přírodní mastička bez zbytečných chemických přísad se dá používat i jako pleťový krém nebo pleťové mléko. A to jak na obličej, tak i na celé tělo.

Jako základ pro pleťový krém používá Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, čistý kokosový tuk, který je příjemně voňavý sám o sobě. „Krásně se roztírá, ať je v pevném stavu, nebo tekutý jako olejíček, a navíc má i mírné protibakteriální účinky,“ vysvětluje Slimáková tuto volbu.

Fotogalerie

Působení kokosového tuku proti plísním, bakteriím, virům a současně i příznivý vliv na omlazení pokožky potvrzuje i nutriční specialistka Anna Jermářová (více zde). Stejně tak ale můžete na přípravu masti použít vepřové sádlo jako naše babičky. Asi nejúžasnější na tom je, že přesně víte, co jste do té své masti dali, a vybrané bylinky si můžete i sami vypěstovat nebo nasbírat.

Ať už použijete jako základ kokosový tuk, nebo sádlo, postup je v obou případech stejný: tuk rozehřejete v misce ve vodní lázni a přidáte do něj čerstvé nebo sušené bylinky. Může to být květ měsíčku, heřmánku, snítky konopí či levandule. Výběr je na vás, protože každá bylinka je vhodná na něco jiného (o sbírání bylinek čtěte zde). Květů či jiné drogy by mělo být jen tolik, aby byly v tuku úplně ponořené.

Jakou si vybrat bylinku?

„Na pleť a na denní používání se mi nejvíce osvědčila mast měsíčková, která je krásně žlutá a voňavá. Hojivá je zase konopná mast, ta bývá krásně zelená. A proti křečím, třeba při bolestech bříška u dětí, můžu doporučit heřmánkovou mast,“ radí Margit Slimáková. Po slunění je ideální mast levandulová, ta pleť zklidňuje.

Nádobu s miskou ve vodní lázni, s bylinkami naloženými v tuku, pak dejte na oheň, přiveďte k varu, oheň stáhněte a nechte bylinky v horkém tuku louhovat. Může to být několik hodin (jen nezapomeňte doplňovat vodu) a mast máte ještě ten samý den hotovou. Můžete ale nechat var probublávat dvě tři hodinky, pak vařič vypnout, bylinky nechat dál louhovat v chladnoucím tuku a postup opakovat ještě druhý den.

Pak obsah mističky nechte trochu zchladnout, ale ne ztuhnout, a přes sítko mast nalijte do skleniček či kelímků (lze koupit v lékárně), nádobky si popište a uložte v chladu. Při teplotě kolem 20 °C mění kokosový tuk skupenství, ale dobře se roztírá jak tekutý, tak ztuhlý. V pevném stavu vám při natírání pod prsty příjemně taje jako led. A navíc krásně jemně voní, ať už jste přidali jakoukoliv bylinku.

Autor:




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.