Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinky

Rodinná zahrada jako ráj: trávník, záhony i klidná zákoutí

16.5.2017  0:00
Vytvořit zahradu, která by vyhovovala celé rodině, puberťákům i rodičům, to je výzva. V nejnovějším dílu pořadu Ferdinandovy zahrady se s ní poprala zahradní architekta Martina Imramovská, která...  celý článek

Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

26.4.2017  9:07
Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta tu nejsou úplně od věci, i když chci...  celý článek

Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

8.4.2017  0:04
Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte šanci na ně narazit na různých...  celý článek

Konopní pacienti jsou běžně udáváni okolím, řekl v Rozstřelu Zábranský

3.4.2017  11:17, aktualizováno  4.4 14:07
Léčba konopím je v České republice již čtyři roky legální, přesto je konopí od února v lékárnách nedostupné. Podle adiktologa a lékaře Tomáše Zábranského jde ze strany státu o naprostou...  celý článek

Kuře v jogurtu, křehoučké a vynikající. Lehký rychlý oběd podle šéfa

3.4.2017  0:00
Je to triviální a funguje to. Maso z kuřecích stehen je samozřejmě samo o sobě šťavnatější a trochu tučnější než prsa, ale v kombinaci s bílým jogurtem je navíc i lahodně křehké. A máte lehký...  celý článek

Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

28.3.2017  0:00
I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá dobře. Leckde už kvetou plicníky či...  celý článek

Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

20.3.2017  0:00
Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to naučit se jeho různé úpravy. Salát s...  celý článek

Voňavé mýdlo si snadno vyrobíte doma, můžete to vyzkoušet i s dětmi

1.3.2017  0:00
Výroba mýdla od základu není žádná legrace, protože se při ní používá louh, tedy hydroxid sodný. Pouštět by se do ní měli jen ti, kdo si uvědomují rizika s tím spojená. Nicméně voňavé bylinkové...  celý článek

Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

20.2.2017  0:00
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky...  celý článek

Posílejte své finty pro předpěstování sadby ze semínek

7.2.2017  0:00
Únor je čas pro přípravu sadby. Teď by měli zbystřit všichni, kteří se nechtějí spoléhat na jarní nabídku sazenic v zahradnictvích. Posílejte nám své tipy a návody, jaké rostlinky se vám...  celý článek

Každá část roku má pro jídelníček svůj půvab. Jen ji dobře využít

29.1.2017  0:00
Čtyři roční období, čtyři různé podoby gastronomie. Už dávno neplatí jednotná nabídka a současný trend i selský rozum mluví jasně: řiďte se sezonou. Když se pročtete tímto kalendářem, zjistíte,...  celý článek

Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

16.1.2017  0:16
Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop. Nové začátky totiž nejsou zdaleka...  celý článek

Na veletrhu v Las Vegas se objevil “stroj“ na bylinky. Návratnost 45 let

9.1.2017  0:00
Veletrh CES v Las Vegas každoročně objevuje nápady spojené s elektronikou ze všech oborů lidské činnosti. Letos se objevila novinka od společnosti Natufia Lab, která představila plně autonomní...  celý článek

Europalety se často nevyplatí vracet, raději je využijte

6.12.2016  0:06
Dřevěné europalety jsou jako vratné lahve a můžete za ně dostat zpět zálohu až 150 korun za kus, často se ale nevyplatí je vůbec vracet. Zvlášť pokud vám na nich přivezli stavební materiál ze...  celý článek

Zdravá a návyková snídaně, to může být podle šéfa i bramborová omeleta

14.11.2016  0:14
S mrazivými rány stoupá chuť dát si teplou snídani, než vyrazíme ven do zimy. Tak proč nesáhnout po pánvi, dopředu uvařených bramborách, cibuli a vajíčkách. Co se koření, bylinek a zeleniny...  celý článek

Vývar je ideální lék na podzimní sychravo. Postup podle foodblogerky

13.10.2016  0:00
Veronika Kokešová se stala v roce 2013 a 2014 foodblogerem roku v anketě Křišťálová lupa. A s výrobou vývarů už spojila i své podnikání. Rozhodla se zaplnit díru na trhu a nabízet vývary těm,...  celý článek

Nejvzácnější opičky světa jsou v Česku. Vypadají jako dědečci-punkeři

2.10.2016  0:00
Po měsíční karanténě se tři vzácné opice langur duk v sobotu přemístily do výběhu, takže je už veřejnost může uvidět. Chlebskou zoo to stálo tři roky jednání se zoologickou zahradou v Thajsku,...  celý článek

Zahradničení v Praze? Každý sám i rozdělování společné úrody do bedýnek

27.9.2016  0:16
Zahradničí se v centru Prahy i na okrajích, v dřevěných boxech i regulérně na poli. Ať jde zúčastněným hlavně o setkávání a společně trávený čas na čerstvém vzduchu, nebo o produkci, komunitní...  celý článek

FOTOSOUTĚŽ: Pochlubte se úrodou ze své zahrádky, i tou bizarní

16.9.2016  2:16, aktualizováno  22.9 11:21
Extrémně malé, velké či tvarově zajímavé mrkve, rajčata, okurky nebo brambory se čas od času objeví na každé zahradě. Pošlete nám do pátku 23. září fotografie svých letošních výpěstků, ať už...  celý článek

Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem

24.8.2016  0:24
Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň,...  celý článek

I kousek od Václaváku zrají rajčata, hrozny, lilky či dýně

23.8.2016  8:16
Zasaď si zeleninu. Zasaď se o dobré sousedské vztahy. Tolik krédo komunitní zahrady Na Smetance na pražských Vinohradech, kde již třetím rokem pěstuje skupina nadšenců nejen zeleninu či bylinky....  celý článek

Zahrada je radost, protože člověku dovolí pořád něco nového vymýšlet

16.8.2016  2:16
Zahrada s výhledem na zříceninu hradu Hazmburk leží ve starodávné vesnici nedaleko Libochovic. Manželé Laubovi v ní s citem kombinují tvarovanou zeleň, kámen i kov.   celý článek

Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají

15.7.2016  12:36
Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend...  celý článek

U původně rozpadající se roubenky mají zahradu jako dobíječku energie

14.7.2016  0:07
Před čtyřiceti lety si tuhle zahradu na Mladoboleslavsku mladí manželé nepořizovali kvůli romantice, jen potřebovali místo pro dílnu. Na poezii a radost z ní došlo až mnohem později.   celý článek

Zalévat, plít, hnojit. Co byste neměli na začátku prázdnin zanedbat

1.7.2016  0:00
Mezi nejdůležitější činnosti v červnu patří zalévání a výživa rostlin. S péčí o zahradu je však třeba nepolevit, během tohoto období vás bude čekat neméně práce než na jaře.  celý článek

Desatero nástrah české přírody. Aneb kdo se bojí, nesmí do lesa

30.6.2016  0:06
Nemáme tu armády jedovatých pavouků či hadů, ba ani stáda hladových šelem. Přesto i v Česku žijí nebezpeční živočichové a rostou jedovaté rostliny. Sobotní magazín Víkend deníku MF DNES vybral...  celý článek

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

22.6.2016  0:22
Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.   celý článek

Bylinky mají sezonu. Nadúrodu využijte do ochucených olejů a pest

21.6.2016  0:00
Bylinková sezona je v plném proudu a mnohdy se nám stává, že jsme zasadili víc, než můžeme aktuálně spotřebovat. Pak je lepší přebytky zpracovat a vyrobit si ochucené oleje a pesta, které nám v...  celý článek

Méně trávníku, biotopy, jedlá zahrada. 10 největších zahradních trendů

10.6.2016  0:00
Stejně jako móda oděvní či bytová mění se i ta zahradní. „Porevoluční“ plastové stoly a židle už dnes uspokojí málokoho, naopak stále více lidí si dopřává luxus v podobě designového zahradního...  celý článek

Koriandr, bazalka, petrželka. Každá kuchyňská bylina chce hýčkat jinak

8.6.2016  0:08
Bylinky se vrací jak na parapety kuchyňských oken ve městech, tak na záhonky pod okny stavení na venkově. Jak na ně, aby prospívaly? Abychom opravdu mohli jen natáhnout ruku a uštípnout čerstvé...  celý článek

Zahrady, kde funguje přirozený koloběh a nepoužívá se žádná chemie

26.5.2016  0:05
Úžasný prostor, kde rostliny dostávají nejlepší péči a lásku, aby vloženou energii mohly mnohonásobně vracet v podobě přírodní kosmetiky a homeopatik. To jsou zahrady Wala nedaleko německého...  celý článek

Včelařit dnes učí děti své rodiče, konstatuje osmadvacetiletý včelař

24.5.2016  3:00
Dřevěný srub s přilehlými přírodními zahradami a sadem ukázkových medonosných stromů slouží ve včelařském arboretu Kratiny jako praktická ukázka včelařského umu i vývoje letitých tradic. Na...  celý článek

Z grilované krkovičky připravte závitky jako Vietnamci, radí Pohlreich

13.5.2016  1:00
Krkovičce na grilu se těžko odolává, i když vepřové maso zrovna nemusíte. Ale Vietnamci umí i z něj vykouzlit lehké letní jídlo. Prostě zabalí křupavé kousky masa s bylinkami a nudlemi do...  celý článek

Zkuste pěstovat ve vyvýšeném záhonu. Třeba rovnou na betonu

5.5.2016  0:00
Pěstování ve vyvýšeném záhonu má své výhody. Nejenže se nemusíte při pletí a sklízení ohýbat, ale zároveň je možné pěstovat i v místech, kde by vám jinak nevyrostl ani ten plevel. Takže i na...  celý článek

Budují motýlí rezervace a ze skleníků motýlárium. Mají je za blázny

1.5.2016  0:05
Před rokem tu strašila jen rezavá a zarostlá torza skleníků, dnes pod nimi panuje čilý ruch. Vzniká tu unikátní motýlárium o rozloze 1100 metrů čtverečních zaměřené na naše domácí druhy motýlů,...  celý článek

Poplach v truhlíku: co jste vysázeli, raději schovejte do chladné chodby

26.4.2016  0:00
Že ještě přijdou chladné dny, se vědělo. Ale že přijdou tak výrazné mrazy, čekal málokdo. A tak mnozí podlehli předchozímu pěknému počasí a pilně sázeli do truhlíků. Rajčata, bylinky, kytičky.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.