Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bylinky

FOTOSOUTĚŽ: Pochlubte se úrodou ze své zahrádky, i tou bizarní

16.9.2016  2:16, aktualizováno  22.9 11:21
Extrémně malé, velké či tvarově zajímavé mrkve, rajčata, okurky nebo brambory se čas od času objeví na každé zahradě. Pošlete nám do pátku 23. září fotografie svých letošních výpěstků, ať už...  celý článek

Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem

24.8.2016  0:24
Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň,...  celý článek

I kousek od Václaváku zrají rajčata, hrozny, lilky či dýně

23.8.2016  8:16
Zasaď si zeleninu. Zasaď se o dobré sousedské vztahy. Tolik krédo komunitní zahrady Na Smetance na pražských Vinohradech, kde již třetím rokem pěstuje skupina nadšenců nejen zeleninu či bylinky....  celý článek

Zahrada je radost, protože člověku dovolí pořád něco nového vymýšlet

16.8.2016  2:16
Zahrada s výhledem na zříceninu hradu Hazmburk leží ve starodávné vesnici nedaleko Libochovic. Manželé Laubovi v ní s citem kombinují tvarovanou zeleň, kámen i kov.   celý článek

Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají

15.7.2016  12:36
Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend...  celý článek

U původně rozpadající se roubenky mají zahradu jako dobíječku energie

14.7.2016  0:07
Před čtyřiceti lety si tuhle zahradu na Mladoboleslavsku mladí manželé nepořizovali kvůli romantice, jen potřebovali místo pro dílnu. Na poezii a radost z ní došlo až mnohem později.   celý článek

Zalévat, plít, hnojit. Co byste neměli na začátku prázdnin zanedbat

1.7.2016  0:00
Mezi nejdůležitější činnosti v červnu patří zalévání a výživa rostlin. S péčí o zahradu je však třeba nepolevit, během tohoto období vás bude čekat neméně práce než na jaře.  celý článek

Desatero nástrah české přírody. Aneb kdo se bojí, nesmí do lesa

30.6.2016  0:06
Nemáme tu armády jedovatých pavouků či hadů, ba ani stáda hladových šelem. Přesto i v Česku žijí nebezpeční živočichové a rostou jedovaté rostliny. Sobotní magazín Víkend deníku MF DNES vybral...  celý článek

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

22.6.2016  0:22
Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.   celý článek

Bylinky mají sezonu. Nadúrodu využijte do ochucených olejů a pest

21.6.2016  0:00
Bylinková sezona je v plném proudu a mnohdy se nám stává, že jsme zasadili víc, než můžeme aktuálně spotřebovat. Pak je lepší přebytky zpracovat a vyrobit si ochucené oleje a pesta, které nám v...  celý článek

Méně trávníku, biotopy, jedlá zahrada. 10 největších zahradních trendů

10.6.2016  0:00
Stejně jako móda oděvní či bytová mění se i ta zahradní. „Porevoluční“ plastové stoly a židle už dnes uspokojí málokoho, naopak stále více lidí si dopřává luxus v podobě designového zahradního...  celý článek

Koriandr, bazalka, petrželka. Každá kuchyňská bylina chce hýčkat jinak

8.6.2016  0:08
Bylinky se vrací jak na parapety kuchyňských oken ve městech, tak na záhonky pod okny stavení na venkově. Jak na ně, aby prospívaly? Abychom opravdu mohli jen natáhnout ruku a uštípnout čerstvé...  celý článek

Zahrady, kde funguje přirozený koloběh a nepoužívá se žádná chemie

26.5.2016  0:05
Úžasný prostor, kde rostliny dostávají nejlepší péči a lásku, aby vloženou energii mohly mnohonásobně vracet v podobě přírodní kosmetiky a homeopatik. To jsou zahrady Wala nedaleko německého...  celý článek

Včelařit dnes učí děti své rodiče, konstatuje osmadvacetiletý včelař

24.5.2016  3:00
Dřevěný srub s přilehlými přírodními zahradami a sadem ukázkových medonosných stromů slouží ve včelařském arboretu Kratiny jako praktická ukázka včelařského umu i vývoje letitých tradic. Na...  celý článek

Z grilované krkovičky připravte závitky jako Vietnamci, radí Pohlreich

13.5.2016  1:00
Krkovičce na grilu se těžko odolává, i když vepřové maso zrovna nemusíte. Ale Vietnamci umí i z něj vykouzlit lehké letní jídlo. Prostě zabalí křupavé kousky masa s bylinkami a nudlemi do...  celý článek

Zkuste pěstovat ve vyvýšeném záhonu. Třeba rovnou na betonu

5.5.2016  0:00
Pěstování ve vyvýšeném záhonu má své výhody. Nejenže se nemusíte při pletí a sklízení ohýbat, ale zároveň je možné pěstovat i v místech, kde by vám jinak nevyrostl ani ten plevel. Takže i na...  celý článek

Budují motýlí rezervace a ze skleníků motýlárium. Mají je za blázny

1.5.2016  0:05
Před rokem tu strašila jen rezavá a zarostlá torza skleníků, dnes pod nimi panuje čilý ruch. Vzniká tu unikátní motýlárium o rozloze 1100 metrů čtverečních zaměřené na naše domácí druhy motýlů,...  celý článek

Poplach v truhlíku: co jste vysázeli, raději schovejte do chladné chodby

26.4.2016  0:00
Že ještě přijdou chladné dny, se vědělo. Ale že přijdou tak výrazné mrazy, čekal málokdo. A tak mnozí podlehli předchozímu pěknému počasí a pilně sázeli do truhlíků. Rajčata, bylinky, kytičky.  celý článek

Smažené a přitom lehké letní jídlo Pohlreich připraví z cibule a mouky

22.4.2016  0:04
Cibule pokrájená na kroužky a těstíčko z mouky, koření i bylinek, to je základ, ze kterého se kupodivu dá vykouzlit lahodné křupavé jídlo, které z talířů zmizí natotata. Zvláště milovníci...  celý článek

Dům si vybrali podle krásné staré zahrady. A nelitují

20.4.2016  1:04
Teď na jaře je stará krásná zahrada obklopující jejich dům v té nejlepší kondici, kvete jako o závod. Právě podle ní si Izabellina rodina vybrala svůj domov, jak sama popisuje níže, a díky ní se...  celý článek

Michelinský šéfkuchař: Učně na praxi neberu, vaření je často nebaví

20.4.2016  0:00
Mladý kuchař Filip Šulc mapuje evropské michelinské restaurace tak, že v nich postupně absolvuje stáže, aby se přiučil pro svou budoucí profesní kariéru. V Praze se zastavil u šéfkuchaře české...  celý článek

Konopí se může zazelenat na každé zahrádce. Semínka získáte i zdarma

13.4.2016  2:16
Etnologové Jitka Kateřina Trčková a Jan Vít považují konopí za tu nejužitečnější rostlinu, jakou si lze představit. Návratu k pěstování této rostliny a vysvětlování, že nejde o drogu, se proto v...  celý článek

Vrhněte se na zeleninovou zahrádku. Sázejte brambory, sejte ostošest

7.4.2016  13:07
Je sice teprve počátek dubna, ale půda už je pěkně prohřátá, takže s pracemi na zeleninových zahrádkách rozhodně neotálejte.   celý článek

Máte balkon na sever? Pěstujte pantoflíček, barvínek, dlužichu a bohyšku

30.3.2016  0:00
I na několika metrech čtverečních je možné si vytvořit zelenou oázu. Při omezeném prostoru pro zahrádku je třeba chytře využít každý centimetr místa. Aby rostliny prospívaly, musíme vybírat ty...  celý článek

Hezký český kus nábytku pro žížaly, co zpracují zbytky z kuchyně

24.3.2016  0:03
Lidé na něj koukají různě. Někdo si neumí představit, že by měl mít přímo v bytě rozkládající se organické zbytky z kuchyně, navíc prolezlé žížalami. Minulý týden přitom vermikompostér tvářící...  celý článek

VIDEO: Pohlreichovu jarní nádivku s kopřivami na talíři nenecháte

19.3.2016  0:19
Upřímně? Skutečně dobrou nádivku aby pohledal, nemálo z nás ji pamatuje ze školní jídelny jako beztvarou hmotu nijaké chuti lepící se na patro. Přitom to může být lahůdka nasáklá výpekem...  celý článek

VIDEO: Podívejte se na novou zahrádku pro pokojové pěstování bylinek

17.3.2016  0:00
Sen všech, kteří se při vaření neobejdou bez čerstvých bylinek. IKEA právě představila novou „zahrádku“, která funguje na principu hydroponie. Stačí jen jednou za čas zalít a za chvíli můžete...  celý článek

Jižní či východní balkon přináší úrodu i květy, sever je oříšek

8.3.2016  0:03
Začínáte-li s pěstováním na balkoně, mohou vám rady a osobní zkušenosti druhých ušetřit spoustu času, peněz i zklamání. Týká se to jak maximálního využití prostoru, tak výběru vhodných rostlin....  celý článek

Praktické tipy, jak začít s pěstováním bylinek a zeleniny na balkoně

25.2.2016  0:00
S pěstováním na balkoně začínáte, nebo se potýkáte s opakovanými neúspěchy a rádi byste se hnuli z místa? Využijte zkušeností těch, kdo mají náročné začátečnické období překonali a jedlý balkon...  celý článek

Pohlreicha pozvali umělci z AVU. V kuchyni vařil designér v montérkách

24.2.2016  0:00
„Ano, šéfe! To je ten pořad, co se na něj dívají chlapi s lahváčem?“ přivítá Zdeňka Pohlreicha student v pozici číšníka hospody s jídelnou, kterou provozují na pražské Akademii výtvarných umění....  celý článek

Nejlepší zdroj bílkovin, aminokyselin, železa? Quinoa, poklad Inků

19.2.2016  0:19, aktualizováno  13:48
„Matka zrno“ zní doslovný překlad výrazu quinoa v jazyce Inků. S příchodem Evropanů ale tuto plodinu nahradily obiloviny a její pěstování se dochovalo pouze v odlehlých hornatých oblastech Jižní...  celý článek

Muži mohou mít své dny i v zimě. S šéfkuchařem na pořádnou grilovačku

29.1.2016  0:00
Grilování je celoroční zábava. Když se sejdete se sousedy, promění se ve společenské setkání. Probere se spousta zajímavých témat a ještě se dobře najíte.  celý článek

Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha

20.1.2016  0:00
Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým knedlíkem a se zelím. Až na unylou omáčku u ledvinek nebylo ve své podstatě hospodské hotovkové...  celý článek

O kouři, palmovém oleji a Dajácích, co neznají Evropu a touží po mobilu

10.12.2015  0:10
Borneo je v učebnicích i filmech o přírodě popisováno jako zelený ostrov, kde nad pralesními velikány létají ptáci a všude okolo motýli. Jenže toto Borneo s původními obyvateli a jejich kulturou...  celý článek

Sloní moč začali nabízet v pražské zoo. S 25 % alkoholu a bylinkami

30.11.2015  9:32
Poté, co Zoo Praha začala před pár lety nabízet sloní trus jako úžasné přírodní hnojivo pro zahrádkáře i pěstitele pokojovek či balkonových rostlin, bylo zřejmě jen otázkou času, kdy přijde na...  celý článek

Pohlreichovy topinky pro návštěvy, s kuřecími jatýrky a želatinou

17.10.2015  0:00
Návštěva by si měla nejen nacpat pupík, ale také si užít hostitele. Pohoštění by tedy mělo být jednoduché, aby vám hosté jen nekoukali v kuchyni na záda a vy se nepotili v zástěře u plotny. I...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.