Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní bylinky do kuchyně: jak je pěstovat a používat

Čerstvé i sušené bylinky jsou nepostradatelnou součástí pokrmů, mnohé z nich mají navíc mimořádně kladný vliv na lidské zdraví. Protože nebývají náročné, s jejich pěstováním si snadno poradí i začátečník.

Bylinky na okně vypěstuje i zahradník-začátečník. | foto: Profimedia.cz

Kdo nemá zahradu ani balkon, může si na jaře postavit na kuchyňské okno alespoň pár kořenáčů a v nich chutné a zdravé čerstvé přísady pěstovat.

Petržel

Pěstování: Petržel (Petroselinum crispum) je dvouletka. Vysejte ji na jaře do řádku. Klíčí i několik týdnů a miluje změnu stanoviště. Dopřávejte jí dostatek vláhy, jinak bude žloutnout. Při ořezávání vždy zachovávejte středové listy.

Použití: Obsahuje množství vitaminu C a železa, přidává se do polévek, salátů, k vaječným, bramborovým a rybím pokrmům. Často se používá jako ozdoba ve studené kuchyni, její žvýkání osvěžuje dech.

Kopr

Pěstování: Kopr (Anetheum graveolens) je jednoletka, dorůstá až do výšky jednoho metru. Vysejte ho v květnu přímo na záhon. Je nenáročný.

Použití: Listy i semena používejte při zavařování, do omáček a studených polévek, na rybí pokrmy. Kopr má prokazatelné účinky při nadýmání, kojencům se dává odvar jako projímadlo.

Rozmarýn

Pěstování: Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je pomalu rostoucí keřík, který miluje plné slunce (pochází ze Středozemí). Pěstujte ho v nádobě, kterou na podzim přeneste na bezmrazé světlé místo a na jaře umístěte opět do zahrady nebo na balkon.

Použití: Povzbuzuje nervovou soustavu a krevní oběh, zlepšuje zažívání. Je typickým středomořským kořením, dochucují se jím omáčky, masa, používá se při grilování. Osvěží vás, když si ho přidáte do lázně.

Bazalka

Pěstování: Bazalka (Ocimum basilikum) je jednoletá rostlina, poměrně choulostivá, nesnáší chlad. Pěstujte ji proto ve skleníku nebo na teplém chráněném místě. Zakoupené sazenice vysaďte po ledových mužích.

Použití: Hodí se skoro ke všemu, tradičně se přidává do pokrmů z rajčat. Nikdy ji nevařte, přidávejte až na konec vaření. Odvar z natí se pije při chorobách ledvin. Bazalka také zklidňuje nervy a tiší žaludeční křeče.

Tymián

Pěstování: Tymián (Thymus vulgaris) je nízký plazivý keřík ze Středomoří. Je to víceletá rostlina. Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se od sebe liší i chuťově. Oblíbené jsou takzvané citronové tymiány. Sazenici kupte v zahradnictví a vsaďte do půdy nebo si oddělte kus z větší rostliny u sousedů.

Použití: Výluh uvolňuje hleny při kašli a zklidňuje záněty dýchacích cest, má výrazné antiseptické vlastnosti. V kuchyni je oblíbený pro své aroma, krásně voní. Hodí se hlavně do teplé kuchyně, na drůbež a zvěřinu, do dušených jídel, polévek a nádivek.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025