Chuck Norris vydrží vše. Odvážlivci pojídali ostré hamburgery - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chuck Norris vydrží vše. Odvážlivci pojídali ostré hamburgery

„Čak Noris Čelenč“ se jmenovala soutěž v pojídání ostrého menu, jehož základem se stal pořádně vyostřený hamburger s názvem Čak Noris. Pro akci se spojila restaurace Bejzment s partou nadšenců Plechová huba, která každoročně pořádá soutěž v konzumaci chilli papriček, společenství doplnily i Chilli SOS a Rustic Jerky.
Pojídání ostrého burgru | (2:00) | video: iDNES.cz

„Nám nešlo o trhání rekordů v pálivosti. Spíš o to, abychom udělali to jídlo tak pálivé, aby ti nejlepší závodníci pořád i přes ten pálivý pocit cítili chuť samotného jídla,“ vysvětluje organizátor akce Zdeněk Střížek z Bejzmentu.

Základem burgeru Čak Noris je houska ochucená papričkami red habanero. Housky se pak namažou majonézou, do které se přidává extrakt s pálivostí 6,4 milionu jednotek na Scovilleho stupnici.

Na housku se položí ledový salát, který působí jako jistý neutralizátor a pak už placka z hovězího masa. Pro soutěž byly placky dvě, tak aby daly dohromady půl kila masa.

Ani maso samotné nezůstalo neochucené. Namíchali do něj sýr a chilli papričky a na housce pak zalili ostrou omáčkou Psycho juice. Pak přidali habanero marmeládu, přikryli rukolou a úplně nahoru připíchli celou papriku red habanero plněnou sýrem.

„Než jsme lidi pustili soutěžit, raději jsme nechali účastníky podepsat papír, že konzumují na vlastní nebezpečí a zároveň jsme tu měli i zdravotnický dohled,“ popisuje Střížek. Závodníci také vyfasovali ke konzumaci rukavice, aby se vyhnuli pozdějším následkům a na závěr sklenici mléka pro neutralizování tohoto zážitku.

Než se však pustili do hamburgeru, museli se „rozjíst“ pálivými oříšky, pak dostali čokoládku nazvanou Ruská ruleta. To proto, že si ze sáčku mohli vytáhnout jen sladkou čokoládu, anebo i pekelně pálivou, přitom jednu od druhé nikdo předem nepozná. Po hamburgeru museli sníst balíček kořeněného sušeného masa a na závěr zlikvidovali půllitr ipy habanero z pivovaru Permon.

Do soutěže se nakonec přihlásilo deset lidí, z toho jeden předem vzdal, i když pro něj jako vegetariána mu slíbili, že připraví odpovídající hamburger. Prostě se zalekl. Mezi soutěžící se naopak dostal jeden téměř profesionál, který se pravidelně zúčastňuje klání Plechové huby, a ten dokázal celé menu zkonzumovat za 15 minut, 25,95 vteřiny.

„Bylo to pro mě vcelku v pohodě, já jsem zvyklý na ještě pálivější věci. Spíš pro mě byla výzvou ta velká porce,“ popisoval vítěz Daniel Všetečka, který na festivalu Plechové huby skončil loni třetí a předloni první.

Čak Noris Challenge je však určený spíš pro amatéry, kteří teprve s pojídáním ostrých pokrmů začínají a chtějí se zároveň pobavit vzájemným soupeřením. Proto v Bejzmentu uvažují, že by mohli odstartovat novou tradici, a to zřejmě ve čtvrtletním cyklu. „První rekord máme stanovený, takže bychom se měli od čeho odpíchnout do dalších kol,“ uvažuje Střížek.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025