Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čápi se místo žížal ládují gumičkami, pak je zvracejí nebo umírají

  14:59aktualizováno  14:59
Obyčejné gumičky připomínající dešťovky se mohou pro čápy stát podobným smrtícím nebezpečím jako kdysi elektrické vedení. Pitvy mrtvých ptáků prokázaly, že polykají plastové odpadky ze skládek.

Plastové gumičky připomínají čápům žížaly, které jsou jejich přirozenou potravou. | foto: shutterstock.com

Čápům na východě Francie se v posledních letech často zvedá žaludek. Ve městečku Dannemarie v regionu Alsasko, jehož symbolem jsou právě tito opeřenci, si všimli, že čápi si pletou gumičky se žížalami a dráždí si zažívací trakt polykáním drobných plastů.

Hromádky vyzvracených gumiček

"V září jsme zaznamenali hromádky gumiček u úpatí sloupů osvětlení městského stadionu," uvedl Paul Mumbach, starosta městečka na jihu Francie, které má 2500 obyvatel. Čápi si prý sloupy s osvětlením velmi oblíbili, v noci zde často odpočívají. Místní obyvatelé si ale dlouho nedokázali vysvětlit, proč u stožárů nacházejí hromádky gumiček. "Čápi gumičky spolknou, ale pak je vyzvracejí," uvedl starosta. Podle něj už by gumičky nalezené u sloupů, na nichž přebývají čápi, vydaly na kila.

Pro čápa bílého jsou přístupné skládky odpadu po celé Evropě. Plastové gumičky připomínají čápům žížaly, které jsou jejich přirozenou potravou.

"Je to nepravděpodobnější a nejlogičtější vysvětlení. Dešťovkám se nejvíce podobají právě gumičky," uvedl Gérard Wey, ředitel sdružení Aprécial, které se zabývá ochranou divoké přírody a návratem čápů do Alsaska a Lotrinska.

Experti si nového zlozvyku čápů všimli v posledních dvou letech nejen v Alsasku, ale i jinde ve Francii. Při pitvách čapích mláďat i dospělých byly v žaludcích nalezeny kousky gumy, ale i provázků a dětských dudlíků.

Viníkem jsou skládky odpadu

Čápi si prý navykli polykat gumičky ve Španělsku, kam se v posledních deseti letech často stahují. "Tam se mohou drobnými plasty ládovat na mnoha skládkách pod širým nebem," uvedl Wey. Podle něj je podobná skládka odpadu i nedaleko Dannemarie.

"Pokud se nic nepodnikne, mohlo by to výrazně zvýšit úmrtnost čápů, stejně jako kdysi elektrické vedení," varuje Wey. Podle něj by mohla pomoci osvěta ohledně třídění odpadů a přísnější pravidla skládek. Ve Francii podle posledních odhadů sdružení Aprécial žije 1550 až 1600 párů čápů. Z toho zhruba 460 párů hnízdí v Alsasku.

Autor:




Nejčtenější

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.