Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Carp marathonu Praha 2015 vypukne kaprařské šílenství

aktualizováno 
Na řeku Vltavu se do samého centra Prahy sjede kaprařská špička z tuzemska i ze zahraničí. Závod, který se počítá mezi nejtěžší svého druhu, probíhá od 23. do 29. srpna.

Závodníci se na svém stanovišti zabydlují. Chytá se nonstop 144 hodin. | foto: cm-praha.cz

O závodu

Je to nejprestižnější rybářský závod na našem území. Jako jediný se totiž koná na tekoucí vodě. To je jeden z důvodů, proč je mezi kapraři tak oblíbený. Závod si za léta své existence vybudoval ohromnou pověst, a proto se na něj sjíždějí rybáři i ze zahraničí. Oficiální stránky závodu naleznete na adrese cm-praha.cz

V neděli 23. srpna ve 14 hodin odstartuje na řece Vltavě v Praze nejprestižnější kaprařský závod v České republice, Carp marathon Praha 2015. Závodníci budou rozprostřeni ve třech sektorech po deseti týmech od Císařské louky až po soutok Vltavy s Berounkou. V pátém ročníku tohoto kaprařského souboje se představí celá řada zkušených rybářů, například Karel Nikl, Petr Šurek, Michal Kučera nebo Peter Hofierka. Jenže i tito zkušení mazáci mohou vyhořet. Závod totiž trvá neuvěřitelných 144 hodin nonstop a může překvapit i nějaký méně známý tým.

Nejen extrémní délka závodu a náročný revír budou tvrdými překážkami. Organizátoři připravili velice zajímavá pravidla, která z tohoto závodu dělají velmi těžkou zkoušku. Bodovanými rybami jsou pouze kapr a amur. Ulovené ryby musí přesahovat danou délku – kapr 55 centimetrů a amur 60 centimetrů. Menší ryby se nezapočítávají.

Fotogalerie

A to může být pro řadu týmů velký problém. Vltava je totiž plná ryb, a to i menších kapříků a amurů. Ti mohou rybáře „obtěžovat“, a pořádně jim tak znepříjemnit celý závod.

A právě proto je velmi důležitá volba taktiky. Kaprařské týmy si musí pořádně rozmyslet, na co budou ryby chytat a čím budou krmit. Správně zvolená nástraha a návnada totiž zaručují úspěch. Špatná volba pak přinese záhubu v podobě malých, tedy nebodovaných ryb.

Týmy mohou chytat pouze na boilies nebo pelety s pomocí montáží „na vlas“. Krmit se pak může například partiklem nebo methodmixem, ale návnada se do vody smí dopravovat pouze rukou, lopatkou, prakem nebo cobrou. Týmy tak nemohou nástrahu ani návnadu zavážet. Takto nastavená pravidla dělají z tohoto závodu ještě napínavější podívanou.

Proč je tak obtížný

Závod probíhá na řece Vltavě, která patří k nejtěžším kaprařským lokalitám na našem území. V řece je celoročně velmi nízká teplota vody, takže ryby zde nedorůstají velkých rozměrů. Navíc zde žijí obrovská hejna menších ryb, které se však do závodu nezapočítávají. Jedna z největších překážek je pak intenzivní lodní doprava, která lov kaprů na Vltavě ještě více ztěžuje.

O vítězi rozhoduje hmotnost ulovených ryb. Zvítězí ten tým, který uloví nejvíce kilogramů bodovaných ryb. Pokud by se stalo, že by se potkaly dva týmy se stejnou hmotností ulovených ryb, pak o pořadí rozhoduje nejprve nejtěžší ulovená ryba, pak nejdelší ulovená ryba, a nakonec, pokud by ani toto nerozhodlo, rozhoduje o pořadí týmu čas první ulovené bodované ryby.

Tato pravidla jsou velice důležitá, a to zejména v tom případě, kdy je minimální váhový rozdíl na předních příčkách startovního pole.

Vítěz si vedle nádherného putovního poháru odnese i 50 tisíc korun. Druhý tým pak 30 a třetí 20 tisíc korun.

Závod provází i program pro nezávodníky. Paralelně bude probíhat festival Březňák Carp marathon Praha, který začne už o den dříve, tedy 22. srpna.  V A-Parku Ledárny v Praze-Braníku se provede nejen oficiální zahájení závodu, ale pro návštěvníky jsou připraveny hry, soutěže i muzika prakticky po celý víkend. A pro amatérské rybáře to bude příležitost obhlédnout novinky ve vybavení pro kaprařinu.

Více článků s rybářskou tématikou naleznete na InRybar.cz.

Autoři:


Témata: Poradna: Závody


Nejčtenější

Europaleta jako součást pracovního stolu.
Europalety se často nevyplatí vracet, raději je využijte

Dřevěné europalety jsou jako vratné lahve a můžete za ně dostat zpět zálohu až 150 korun za kus, často se ale nevyplatí je vůbec vracet. Zvlášť pokud vám na...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.