Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Cascara z kávových slupek chutná jako čaj, povzbudí jako káva

aktualizováno 
Cascara je osvěžující nápoj, dá se pít studená i horká. Stačí si vybrat podle počasí. Připravíte ji ze sušených kávových slupek, které dnes farmáři používají čistě jako hnojivo, přestože obsahují stejné množství kofeinu jako kávová zrna.

I když nápoj připravený z kávových slupek vypadá na první pohled jako čajíček, sílu má velice slušnou, ať už je horký, nebo ledový.

V Etiopii a Jemenu si na čaji s obsahem kofeinu z kávových slupek pochutnávali mnohem dřív, než se kávová zrna začala pražit a káva získala nám známou podobu a chuť. Dnes se naopak káva připravuje z pražených zrn a o existenci nápoje ze slupek většina Evropanů nemá či donedávna neměla ani tušení.   

Káva je ovoce, chuťově srovnatelné s třešněmi

"Káva skutečně patří mezi ovoce, proto slupky kávových zrn chutnají sladce. I sušené vypadají a chutnají jako křížaly se znatelnou chutí třešní," navádí správným směrem Jaroslav Tuček, spolumajitel výběrové pražírny kávy Doubleshot.  

Takto se
Takto vypadají čerstvé kávové slupky.

Takto se "kávové třešně" sklízejí a takto vypadají čerstvé kávové slupky. Jako dužnina z třešní

Chuť sušených kávových slupek je nečekaně příjemná. Po chviličce slupky v ústech změknou a uvolní příjemnou nasládlou chuť. Opravdu připomíná křížaly; jen si nejste jistí, o které ovoce se jedná.

Pokud je tahle dobrota považovaná za odpad dobrý tak leda na hnojení, je to podobné, jako bychom vyhazovali na kompost dužninu z třešní a pochutnávali si na jejich pečlivě vyčištěných a upražených peckách. 

Za kolik cascaru koupíte a jak ji připravíte

Pokud zatoužíte otestovat, jak lidé připravovali kávu před stovkami let a jak jim chutnala, cascaru vyzkoušejte. Domů pořídíte 200g balení kávových bioslupek pod názvem Cascara za 190 korun. "Jsou to slupky získané během zpracování panamské kávy z farmy Emporium," upřesňuje původ slupek Jaroslav Tuček.

Příprava je jednoduchá, postupuje se stejně jako při přípravě čaje. Doporučený poměr je 15 g cascary na půl litru vroucí vody, po zalití jen necháte slupky louhovat šest minut a můžete servírovat. Citlivé a vnímavé jazýčky by měly v nápoji rozpoznat chuť rooibosu, šípkového čaje a třešní.

Studený nápoj připravíte stejně, jen cascaru po vylouhování přelijete přes led do šálku či do sklenice. Přidáte čerstvě vymačkanou šťávu z citrusů, vyzkoušet můžete i jejich různé kombinace, například pomeranč, půlku limetky a půlku citronu. Nezapomeňte na med a na led.  

Nechcete-li kupovat zajíce v pytli, ochutnejte cascaru nejdřív v kavárně. My jsme ji chutnali v Karlíně, v Mém šálku kávy, kde vás čtyři deci přijdou na 55 korun. Bylo krásné, téměř letní dopoledne, takže nám ji naservírovali ledovou, oslazenou medem a šmrncnutou pomerančovou šťávou. Stála za hřích. A probudila. 





Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.