I když nápoj připravený z kávových slupek vypadá na první pohled jako čajíček, sílu má velice slušnou, ať už je horký, nebo ledový.
V Etiopii a Jemenu si na čaji s obsahem kofeinu z kávových slupek pochutnávali mnohem dřív, než se kávová zrna začala pražit a káva získala nám známou podobu a chuť. Dnes se naopak káva připravuje z pražených zrn a o existenci nápoje ze slupek většina Evropanů nemá či donedávna neměla ani tušení.
Káva je ovoce, chuťově srovnatelné s třešněmi
"Káva skutečně patří mezi ovoce, proto slupky kávových zrn chutnají sladce. I sušené vypadají a chutnají jako křížaly se znatelnou chutí třešní," navádí správným směrem Jaroslav Tuček, spolumajitel výběrové pražírny kávy Doubleshot.
Takto se "kávové třešně" sklízejí a takto vypadají čerstvé kávové slupky. Jako dužnina z třešní
Chuť sušených kávových slupek je nečekaně příjemná. Po chviličce slupky v ústech změknou a uvolní příjemnou nasládlou chuť. Opravdu připomíná křížaly; jen si nejste jistí, o které ovoce se jedná.
Pokud je tahle dobrota považovaná za odpad dobrý tak leda na hnojení, je to podobné, jako bychom vyhazovali na kompost dužninu z třešní a pochutnávali si na jejich pečlivě vyčištěných a upražených peckách.
Za kolik cascaru koupíte a jak ji připravíte
Pokud zatoužíte otestovat, jak lidé připravovali kávu před stovkami let a jak jim chutnala, cascaru vyzkoušejte. Domů pořídíte 200g balení kávových bioslupek pod názvem Cascara za 190 korun. "Jsou to slupky získané během zpracování panamské kávy z farmy Emporium," upřesňuje původ slupek Jaroslav Tuček.
Příprava je jednoduchá, postupuje se stejně jako při přípravě čaje. Doporučený poměr je 15 g cascary na půl litru vroucí vody, po zalití jen necháte slupky louhovat šest minut a můžete servírovat. Citlivé a vnímavé jazýčky by měly v nápoji rozpoznat chuť rooibosu, šípkového čaje a třešní.
Studený nápoj připravíte stejně, jen cascaru po vylouhování přelijete přes led do šálku či do sklenice. Přidáte čerstvě vymačkanou šťávu z citrusů, vyzkoušet můžete i jejich různé kombinace, například pomeranč, půlku limetky a půlku citronu. Nezapomeňte na med a na led.
Nechcete-li kupovat zajíce v pytli, ochutnejte cascaru nejdřív v kavárně. My jsme ji chutnali v Karlíně, v Mém šálku kávy, kde vás čtyři deci přijdou na 55 korun. Bylo krásné, téměř letní dopoledne, takže nám ji naservírovali ledovou, oslazenou medem a šmrncnutou pomerančovou šťávou. Stála za hřích. A probudila.