Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čech žijící v Turíně vyhrál soutěž o nejlepší zmrzlinu. Porazil Italy

aktualizováno 
Světoběžník Ondřej Šturc je vystudovaný zootechnik a v Turíně se seznámil se svou budoucí ženou. Spolu se pak vrhli do podnikání - výroby zmrzliny. V současné době vyhrál turínskou etapu Gelato Festivalu.

Ondřej Šturc s manželkou a technickým ředitelem festivalu | foto: Gelato Festival

Gelato festival je považován za nejprestižnější nezávislou zmrzlinářskou soutěž se zastávkami v 18 italských metropolích a jiných evropských městech.

Na závěr každé etapy je vyhlášen vítěz odborné poroty, která je složena z blogerů, kritiků, kulinářských expertů hodnotících inovativnost chutě, vyváženost jednotlivých ingrediencí, strukturu zmrzliny, texturu a další technické parametry.

Fotogalerie

Tato porota ovlivňuje výsledek z 50 %. Dalších 50 % ovlivňují návštěvníci, kteří po degustaci volí svoji oblíbenou chuť. „Nám se podařilo s poměrně velkým náskokem asi 10 % hlasů suverénně vyhrát první místo volby návštěvníků a k našemu velkému překvapení také první místo technické poroty turínské etapy, kterého si zejména ceníme. Turín je totiž považován za kolébku italské zmrzliny, co se kvality tyče,“ radoval se.

Šturc sám sebe považuje za světoběžníka. Při studiu na České zemědělské univerzitě vždycky cestoval a pracoval po celém světě. „Po absolvování jsem poznal moji ženu narozenou právě v Turíně. V Itálii je pro cizince nemluvícího perfektně italsky, i přes to, že mluví dalšími pěti jazyky plynně, dost obtížné najít kvalifikované zaměstnáni, proto jsme se rozhodli opustit Itálii a začali pracovat pro jednu rakouskou lyžařskou školu, kde jsem již předtím působil jako lyžařský instruktor,“ popisuje svoji anabázi.

Mobilní buňka, ve které musí každý soutěžící předvést své umění.

Mobilní buňka, ve které musí každý soutěžící předvést své umění.

Obyčejnými zmrzlinami se už dnes člověk nezavděčí.

Obyčejnými zmrzlinami se už dnes člověk nezavděčí.

Na konci lyžařské sezony 2013 se dozvěděli, že jejich oblíbená zmrzlinárna v Turíně, kde trávili první romantické schůzky, je na prodej. „Slovo dalo slovo a již 15. dubna 2013 jsme se nacházeli v naši zmrzlinárně, která kvůli lajdáckému přístupu majitele k marketingu ztratila velkou část klientely,“ pokračuje.

První dva roky doslova bojovali o život také zejména kvůli špatnému počasí. I to byl však důvod, proč neustále hledali způsoby, jak vylepšit kvalitu chuti, vyvíjeli stále nové a bizarní chutě zmrzlin a zejména přecházeli stále co nejvíce od polotovarů k domácí výrobě z čerstvého mléka a ovoce.

V roce 2015 konečně mohli začít trochu ekonomicky dýchat, i díky vlně veder, která trvala takřka celou sezonu. Na konci sezony byli vybráni mezi nejlepších osm zmrzlináren Turína.

Gelato Festival má ve světe zmrzliny význam pro svoji nezávislost. Výrobce zmrzliny totiž není do soutěže vybírán podle členství v klubech různých výrobců strojů nebo dodavatelů polotovarů, ale na základě svého produktu.

Finále celého festival sice Šturc nevyhrál, ale i tak je velký úspěch v regionu Turína velmi nadějný. O lokální zákazníky mu ostatně jde nejvíc. „Teď už je po sezoně, takže dopady podobného úspěchu je předčasné hodnotit, ale podobné zprávy se rychle rozkřiknou, takže příští rok doufáme, že přijde hodně lidí jen ze zvědavosti, aby naši zmrzlinu ochutnali,“ doufá zmrzlinář.

Autor:




Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.