Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čech žijící v Turíně vyhrál soutěž o nejlepší zmrzlinu. Porazil Italy

aktualizováno 
Světoběžník Ondřej Šturc je vystudovaný zootechnik a v Turíně se seznámil se svou budoucí ženou. Spolu se pak vrhli do podnikání - výroby zmrzliny. V současné době vyhrál turínskou etapu Gelato Festivalu.

Ondřej Šturc s manželkou a technickým ředitelem festivalu | foto: Gelato Festival

Gelato festival je považován za nejprestižnější nezávislou zmrzlinářskou soutěž se zastávkami v 18 italských metropolích a jiných evropských městech.

Na závěr každé etapy je vyhlášen vítěz odborné poroty, která je složena z blogerů, kritiků, kulinářských expertů hodnotících inovativnost chutě, vyváženost jednotlivých ingrediencí, strukturu zmrzliny, texturu a další technické parametry.

Fotogalerie

Tato porota ovlivňuje výsledek z 50 %. Dalších 50 % ovlivňují návštěvníci, kteří po degustaci volí svoji oblíbenou chuť. „Nám se podařilo s poměrně velkým náskokem asi 10 % hlasů suverénně vyhrát první místo volby návštěvníků a k našemu velkému překvapení také první místo technické poroty turínské etapy, kterého si zejména ceníme. Turín je totiž považován za kolébku italské zmrzliny, co se kvality tyče,“ radoval se.

Šturc sám sebe považuje za světoběžníka. Při studiu na České zemědělské univerzitě vždycky cestoval a pracoval po celém světě. „Po absolvování jsem poznal moji ženu narozenou právě v Turíně. V Itálii je pro cizince nemluvícího perfektně italsky, i přes to, že mluví dalšími pěti jazyky plynně, dost obtížné najít kvalifikované zaměstnáni, proto jsme se rozhodli opustit Itálii a začali pracovat pro jednu rakouskou lyžařskou školu, kde jsem již předtím působil jako lyžařský instruktor,“ popisuje svoji anabázi.

Mobilní buňka, ve které musí každý soutěžící předvést své umění.

Mobilní buňka, ve které musí každý soutěžící předvést své umění.

Obyčejnými zmrzlinami se už dnes člověk nezavděčí.

Obyčejnými zmrzlinami se už dnes člověk nezavděčí.

Na konci lyžařské sezony 2013 se dozvěděli, že jejich oblíbená zmrzlinárna v Turíně, kde trávili první romantické schůzky, je na prodej. „Slovo dalo slovo a již 15. dubna 2013 jsme se nacházeli v naši zmrzlinárně, která kvůli lajdáckému přístupu majitele k marketingu ztratila velkou část klientely,“ pokračuje.

První dva roky doslova bojovali o život také zejména kvůli špatnému počasí. I to byl však důvod, proč neustále hledali způsoby, jak vylepšit kvalitu chuti, vyvíjeli stále nové a bizarní chutě zmrzlin a zejména přecházeli stále co nejvíce od polotovarů k domácí výrobě z čerstvého mléka a ovoce.

V roce 2015 konečně mohli začít trochu ekonomicky dýchat, i díky vlně veder, která trvala takřka celou sezonu. Na konci sezony byli vybráni mezi nejlepších osm zmrzlináren Turína.

Gelato Festival má ve světe zmrzliny význam pro svoji nezávislost. Výrobce zmrzliny totiž není do soutěže vybírán podle členství v klubech různých výrobců strojů nebo dodavatelů polotovarů, ale na základě svého produktu.

Finále celého festival sice Šturc nevyhrál, ale i tak je velký úspěch v regionu Turína velmi nadějný. O lokální zákazníky mu ostatně jde nejvíc. „Teď už je po sezoně, takže dopady podobného úspěchu je předčasné hodnotit, ale podobné zprávy se rychle rozkřiknou, takže příští rok doufáme, že přijde hodně lidí jen ze zvědavosti, aby naši zmrzlinu ochutnali,“ doufá zmrzlinář.

Autor:




Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Na prasata udeřil africký mor, malí chovatelé zatím moc nevědí

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.