Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čech žijící v Turíně vyhrál soutěž o nejlepší zmrzlinu. Porazil Italy

Světoběžník Ondřej Šturc je vystudovaný zootechnik a v Turíně se seznámil se svou budoucí ženou. Spolu se pak vrhli do podnikání - výroby zmrzliny. V současné době vyhrál turínskou etapu Gelato Festivalu.
Ondřej Šturc s manželkou a technickým ředitelem festivalu

Ondřej Šturc s manželkou a technickým ředitelem festivalu | foto: Gelato Festival

Gelato festival je považován za nejprestižnější nezávislou zmrzlinářskou soutěž se zastávkami v 18 italských metropolích a jiných evropských městech.

Na závěr každé etapy je vyhlášen vítěz odborné poroty, která je složena z blogerů, kritiků, kulinářských expertů hodnotících inovativnost chutě, vyváženost jednotlivých ingrediencí, strukturu zmrzliny, texturu a další technické parametry.

Tato porota ovlivňuje výsledek z 50 %. Dalších 50 % ovlivňují návštěvníci, kteří po degustaci volí svoji oblíbenou chuť. „Nám se podařilo s poměrně velkým náskokem asi 10 % hlasů suverénně vyhrát první místo volby návštěvníků a k našemu velkému překvapení také první místo technické poroty turínské etapy, kterého si zejména ceníme. Turín je totiž považován za kolébku italské zmrzliny, co se kvality tyče,“ radoval se.

Šturc sám sebe považuje za světoběžníka. Při studiu na České zemědělské univerzitě vždycky cestoval a pracoval po celém světě. „Po absolvování jsem poznal moji ženu narozenou právě v Turíně. V Itálii je pro cizince nemluvícího perfektně italsky, i přes to, že mluví dalšími pěti jazyky plynně, dost obtížné najít kvalifikované zaměstnáni, proto jsme se rozhodli opustit Itálii a začali pracovat pro jednu rakouskou lyžařskou školu, kde jsem již předtím působil jako lyžařský instruktor,“ popisuje svoji anabázi.

Mobilní buňka, ve které musí každý soutěžící předvést své umění.

Obyčejnými zmrzlinami se už dnes člověk nezavděčí.

Na konci lyžařské sezony 2013 se dozvěděli, že jejich oblíbená zmrzlinárna v Turíně, kde trávili první romantické schůzky, je na prodej. „Slovo dalo slovo a již 15. dubna 2013 jsme se nacházeli v naši zmrzlinárně, která kvůli lajdáckému přístupu majitele k marketingu ztratila velkou část klientely,“ pokračuje.

První dva roky doslova bojovali o život také zejména kvůli špatnému počasí. I to byl však důvod, proč neustále hledali způsoby, jak vylepšit kvalitu chuti, vyvíjeli stále nové a bizarní chutě zmrzlin a zejména přecházeli stále co nejvíce od polotovarů k domácí výrobě z čerstvého mléka a ovoce.

V roce 2015 konečně mohli začít trochu ekonomicky dýchat, i díky vlně veder, která trvala takřka celou sezonu. Na konci sezony byli vybráni mezi nejlepších osm zmrzlináren Turína.

Gelato Festival má ve světe zmrzliny význam pro svoji nezávislost. Výrobce zmrzliny totiž není do soutěže vybírán podle členství v klubech různých výrobců strojů nebo dodavatelů polotovarů, ale na základě svého produktu.

Finále celého festival sice Šturc nevyhrál, ale i tak je velký úspěch v regionu Turína velmi nadějný. O lokální zákazníky mu ostatně jde nejvíc. „Teď už je po sezoně, takže dopady podobného úspěchu je předčasné hodnotit, ale podobné zprávy se rychle rozkřiknou, takže příští rok doufáme, že přijde hodně lidí jen ze zvědavosti, aby naši zmrzlinu ochutnali,“ doufá zmrzlinář.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025