Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čekanka obecná (Cichorium intybus)

  9:00aktualizováno  9:00

Čekanka obecná | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Podle pověsti jsou květy čekanky přeměněné oči milenky, která pláče pro chlapce, jehož loď se již nikdy nevrátí. 

Popis rostliny: Odolná vytrvalá bylina s velkým hlavním kořenem, jejíž lodyhy, nesou celé léto jasně modré květy. Ty dorůstají do výše až 1, 5 m. Někdy je pěstována jako jednoletá plodina. Má listy zelené barvy, vespod chlupaté, nahoře podlouhlé až kopinaté a jasně modré květenství zvané úbor.

Stanoviště: galČekanka vyžaduje slunečné a otevřené místo s lehkou alkalickou půdou.

Období květu: Bylina kvete od července do října.

Použitelné části: Používají se čerstvé nebo sušené listy, kvetoucí stonky a kořen.

Léčivé účinky:
Při léčení žloutenky či chorobách sleziny je možné používat čekankové listy, bohaté na měď, vápník a železo.

Bylinková kuchyně: Dřevnatá dřeň suchých kořenů se likviduje, zbytek se drtí a praží na kávu. Semena se používají do párků a ragú, kari koření a jablkových koláčů.

. Zapečená čekanka se sýrem

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 30 minut
Pečení: 20 - 30 minut


* 8 čekankových puků
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžíce másla + na vymazání zapékací misky
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml mléka nebo smetany
* sůl a mletý pepř
* 2 žloutky
* 50 g tvrdého sýra typu parmazán
* 100 g sušené šunky

1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem nebo smetanou, prošleháme, osolíme, opepříme a 20 minut na mírném ohni prováříme a mícháme. Odstavíme z ohně a do omáčky vmícháme sýr a žloutky. Zapékací misku vymažeme máslem, na dno rozložíme omyté, očištěné a rozpůlené čekankové puky řezem nahoru, osolíme je a pokapeme citronovou šťávou.

2. Přelijeme omáčkou a posypeme na kostičky nakrájenou šunkou. Vložíme do trouby předehřáté na 200 – 250 stupňů a zapékáme dozlatova, přibližně 20 – 30 minut.  

Autoři:




Nejčtenější

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Další z rubriky

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná
Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.   celý článek

Prha horská (Arnica montana). Vytrvalá rostlina rostoucí především v horském
Prha horská (Arnica montana)

Nazývána také jako prha arnica.   celý článek

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v
Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.