Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třetina lidí neví, k čemu je důležitý pro krbová kamna přívod vzduchu

aktualizováno 
Třicet procent lidí vidí jen romantickou pohodu u plápolajícího ohně a technické detaily je netrápí, dalších třicet procent tak nějak tuší, že oheň k hoření potřebuje kyslík a radši se přijde zeptat. Jen 40 % zákazníků je tak poučených, že už si do projektu stavby přívod vzduchu rovnou diktují.

Kamna do bytu, a zvláště s kuchyňským odsavačem v místnosti, by se bez přívodu vzduchu vůbec neměla montovat. | foto: Romotop

„Lidé mají stále pocit, že když se kdysi topilo kamny v bytě, tak přece žádné přívody vzduchu neexistovaly. Jenže se podívejte, jak vypadají byty teď. Proti dřívějšku jsou dnes byty i domy často velice dobře izolované a vzduch je tak v takovém případě žádoucí dodávat kamnům právě prostřednictvím takzvaného CPV, tedy centrálního přívodu vzduchu,“ vysvětluje Tomáš Sádecký z internetového portálu GIVE.cz, který mezi zákazníky průzkum prováděl.

Fotogalerie

Obecně se udává, že kamna na kilo paliva dokážou spálit kyslík z 15 kubických metrů vzduchu. „Takže když máte běžný obývák, vystačí vzduch tak na čtyři pět kilo dříví. Proto je dobré vzduch zajistit kamnům odjinud, například z technické místnosti, ze sklepa nebo přímo z fasády domu“ dodává.

Příčinou této neznalosti vidí v tom, že začíná stavět generace, která kamna zná jen z chalupy, kde hořely díky netěsnostem. Jenže když teď chtějí stavět svůj dům, tak nejradši v pasivu a často počítají s tím, že ho celý vyhřejí jedněmi krbovými kamny.

Ideální je počítat s použitím krbu už v projektu. Pak je možný přívod vzduchu zabudovat přímo do podlah. „Přívod by neměl být delší než pět metrů,“ upozorňuje Sádecký.

Podle něj je možné najít řešení i při rekonstrukcích. „Většinou se můžete probourat do sklepa, garáže, na fasádu, použít nepoužívaný komínový průduch. I když to není ideální řešení, je možné probourat se třeba do chodby, jde o to, aby se kyslík neodebíral z místnosti, která je nejvíce obývaná.

Dalším problémem je, pokud se někdo pokouší použít kamna bez zapojeného přívodu vzduchu v utěsněném bytě, kde je zároveň umístěná digestoř. Typicky když je obývák spojený s kuchyní s dostatečně výkonnou digestoří. Pak se může stát, že se po zapnutí digestoře otočí tah v komíně. Zplodiny hoření se tak mohou dostat i do obytného prostoru, což může vyústit až v nebezpečí otravy oxidem uhelnatým.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.