Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třetina lidí neví, k čemu je důležitý pro krbová kamna přívod vzduchu

aktualizováno 
Třicet procent lidí vidí jen romantickou pohodu u plápolajícího ohně a technické detaily je netrápí, dalších třicet procent tak nějak tuší, že oheň k hoření potřebuje kyslík a radši se přijde zeptat. Jen 40 % zákazníků je tak poučených, že už si do projektu stavby přívod vzduchu rovnou diktují.

Kamna do bytu, a zvláště s kuchyňským odsavačem v místnosti, by se bez přívodu vzduchu vůbec neměla montovat. | foto: Romotop

„Lidé mají stále pocit, že když se kdysi topilo kamny v bytě, tak přece žádné přívody vzduchu neexistovaly. Jenže se podívejte, jak vypadají byty teď. Proti dřívějšku jsou dnes byty i domy často velice dobře izolované a vzduch je tak v takovém případě žádoucí dodávat kamnům právě prostřednictvím takzvaného CPV, tedy centrálního přívodu vzduchu,“ vysvětluje Tomáš Sádecký z internetového portálu GIVE.cz, který mezi zákazníky průzkum prováděl.

Fotogalerie

Obecně se udává, že kamna na kilo paliva dokážou spálit kyslík z 15 kubických metrů vzduchu. „Takže když máte běžný obývák, vystačí vzduch tak na čtyři pět kilo dříví. Proto je dobré vzduch zajistit kamnům odjinud, například z technické místnosti, ze sklepa nebo přímo z fasády domu“ dodává.

Příčinou této neznalosti vidí v tom, že začíná stavět generace, která kamna zná jen z chalupy, kde hořely díky netěsnostem. Jenže když teď chtějí stavět svůj dům, tak nejradši v pasivu a často počítají s tím, že ho celý vyhřejí jedněmi krbovými kamny.

Ideální je počítat s použitím krbu už v projektu. Pak je možný přívod vzduchu zabudovat přímo do podlah. „Přívod by neměl být delší než pět metrů,“ upozorňuje Sádecký.

Podle něj je možné najít řešení i při rekonstrukcích. „Většinou se můžete probourat do sklepa, garáže, na fasádu, použít nepoužívaný komínový průduch. I když to není ideální řešení, je možné probourat se třeba do chodby, jde o to, aby se kyslík neodebíral z místnosti, která je nejvíce obývaná.

Dalším problémem je, pokud se někdo pokouší použít kamna bez zapojeného přívodu vzduchu v utěsněném bytě, kde je zároveň umístěná digestoř. Typicky když je obývák spojený s kuchyní s dostatečně výkonnou digestoří. Pak se může stát, že se po zapnutí digestoře otočí tah v komíně. Zplodiny hoření se tak mohou dostat i do obytného prostoru, což může vyústit až v nebezpečí otravy oxidem uhelnatým.

Autor:




Nejčtenější

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.