Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čepičatka jehličnanová (Galerina marginata)

  11:17aktualizováno  11:17

Čepičatka jehličnanová | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPozor snadno se může zaměnit s přímo delikátní houbou opeňkou měnlivou (Kuehneromyces mutabilis), kterou spousta houbařů sbírá a doma s ní pak v kuchyni vymýšlí hotové kulinářské lahůdky. Ta je označována v atlasech jako jedlá, doporučená, lahodná. Oproti tomu je čepičatka jehličnanová prudce jedovatá a člověk by si po jejím požití mohl přivodit smrtelnou otravu!

Klobouky jsou 1,5 – 4 cm široké, zprvu polokulovité, později sklenuté až rozložené, tenké, vlhké, pak suché, hladké, na okrajích rýhované. Mají hlínově okrovou nebo hnědou, naspodu s úzkými, rezavohnědými lupeny a bělavě vláknitým až přitiskle šupinkatým, rezavě okrovým, 3 – 7 cm dlouhým a 2 – 4 mm širokým třeněm s okrovým až hnědým prstýnkem. Chuť a vůně moučné.

Kde a kdy ji najdeme

Čepičatka jehličnanová roste dosti hojně v létě a na podzim (červen až říjen) v lesích všeho druhu na ležících kmenech, větvích a pařezech, hlavně jehličnanů (smrky, jedle), ale i listnáčů (např. topoly).

Je smrtelně jedovatá. Obsahuje totiž stejné toxiny jako nejjedovatější houba na světě – muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Případné chybné určení by se tudíž mohlo houbaři stát osudné, jak je tomu již z mnoha případů ze světa známo. Buďte proto opatrní a pokud si nejste jistí, zda jde o opeňky či čepičatky nechte raději houby růst.

Autoři:




Nejčtenější

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu
Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu

Nakrmte rodinu s minimální námahou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.