Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak připravíte z černého čaje a koření lahodný lék na posílení imunity

aktualizováno 
Když vyberete správné koření, namícháte ho a povaříte s černým čajem, získáte silný nápoj s mnoha léčivými účinky, který vám pomůže překonat vyčerpávající konec zimy. Má okamžité hřejivé účinky a navíc při pravidelném pití posiluje imunitu.

Směs koření, ze kterého připravíte ajurvédský masala chai | foto: www.darjeeling.cz

Správná směs koření totiž udělá z černého čaje hřejivý lék, který si kdykoliv jednoduše připravíte sami. "V Indii se tomuto nápoji říká masala chai nebo yogi, a zatímco koření se do něj přidává podle ájurvédského receptu, mléko a med nebo cukr se přidávají podle chuti," vysvětluje Daniel Klásek, brněnský obchodník s čajem.

Co budete potřebovat pro přípravu čaje a proč

Kardamom pravděpodobně budete muset přikoupit, ostatní koření pro přípravu voňavého nápoje ve své kuchyni nejspíš najdete.

Fotogalerie

Připravte si sypaný černý čaj, mléko (mùže být i sójové), med nebo cukr a koření. "Tisíce let stará indická receptura počítá s využitím zázvoru, hřebíčku, kardamomu, skořice a bílého pepře. Mùžete použít buď mleté koření, nebo i nadrcené, stejně budete nápoj cedit kvůli čajovým lístkům. A větší kusy koření mají často intenzivnější chuť než prášek," vysvětluje Klásek.

Specifické účinky právě této kombinace koření jsou dány hřejivostí zázvoru, kardamomu a pepře, podmanivou vůní každé z uvedených ingrediencí a sladkou vůní skořice. Kromě toho mají podle Kláska jednotlivé druhy koření i specifické zdravotní účinky: "Zázvor rychle zahřívá celý organismus, má antibakteriální a antivirové účinky. Snižuje cholesterol, koriguje nízký tlak, pomáhá při ranních nevolnostech a při nadýmání." (Více o zázvoru zde.)

Hřebíček je zase analgetikum tišící bolest, často se používá při bolesti zubů. Je přírodní dezinfekcí, působí proti parazitům, houbám, bakteriím i virům. A také osvěžuje dech. Kardamom pomáhá především s trávením, dále s dýchacími problémy, funguje jako prevence svalových křečí a mírní záněty.

Skořice má příznivé účinky především při chřipkách a nachlazení. Navíc reguluje hladinu cukru v krvi a krevní tlak a pomáhá při zažívacích problémech. Bílý pepř je antioxidant, stimuluje krevní oběh, a tak zahřívá a dodává tělu energii; prokrvení orgánů pak zvyšuje citlivost na podněty a dělá z pepře afrodiziakum.

Příprava směsi na masala chai krok za krokem

Směs na indický masala chai si mùžete koupit už připravenou, ale stejně dobře si ji namícháte i doma. Na půl litru vroucí vody budete potřebovat dva až tři kousky celé skořice, zhruba stejné množství sušeného nebo čerstvého zázvoru, půl čajové lžičky celého hřebíčku, půl lžičky semen kardamomu a jen tak na špičku lžičky bílého pepře, aby směs měla říz.

Příprava nápoje z připravené směsi pak trvá deset minut. "Připravenou směs, kterou ještě můžete podrtit v hmoždíři, nechte pět minut povařit a pak vhoďte dvě čajové lžičky sypaného silného černého čaje, nejlépe z obasti indického Ásámu, Nepálu nebo Darjeelingu," radí Klásek.

Pak přilijte čtvrt až půl litru mléka (podle chuti) a opět, nyní již jen na okamžik, přiveďte mléčný nápoj znovu k varu. Jakmile čaj začne kypět, na pět minut jej odstavte. Pokud sladíte cukrem, přisypejte ho už nyní, med přidávejte naopak až nakonec, aby ho vysoká teplota neznehodnotila. Nakonec slijte přes sítko a mùžete podávat.

"Stejně jako indické rodiny, i vy mùžete s receptem na svůj masala chai po čase experimentovat. Zkuste přidat například muškátový oříšek či sušenou pomerančovou kůru nebo jiné vaše oblíbené koření. A sledujte, jak se chuť, vůně i účinky zázračného nápoje mění," přidává Klásek další inspiraci.

Autor:




Nejčtenější

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Ochutnávání vína. Ilustrační snímek.
Mezi zákazníky vinoték vítězí suchá bílá vína, pětina nesnáší bublinky

Zákazníci vinoték nejsou typickým vzorkem populace, předpokládá se u nich hlubší zájem o kvalitu vína a poučenost při výběru. Přesto většina z nich podle...  celý článek

Zubří slečna Tula se narodila loni v květnu, takže dnes už je to přinejmenším...
Místo vojenského prostoru divoká příroda, kde zubří slečnu pokřtili Tula

Samička zubra evropského se na pastvině u středočeských Benátek nad Jizerou narodila jako první zubří telátko na území bývalého vojenského prostoru Mladá a ve...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.