Směs koření, ze kterého připravíte ajurvédský masala chai | foto: www.darjeeling.cz

Jak připravíte z černého čaje a koření lahodný lék na posílení imunity

  • 6
Když vyberete správné koření, namícháte ho a povaříte s černým čajem, získáte silný nápoj s mnoha léčivými účinky, který vám pomůže překonat vyčerpávající konec zimy. Má okamžité hřejivé účinky a navíc při pravidelném pití posiluje imunitu.

Správná směs koření totiž udělá z černého čaje hřejivý lék, který si kdykoliv jednoduše připravíte sami. "V Indii se tomuto nápoji říká masala chai nebo yogi, a zatímco koření se do něj přidává podle ájurvédského receptu, mléko a med nebo cukr se přidávají podle chuti," vysvětluje Daniel Klásek, brněnský obchodník s čajem.

Co budete potřebovat pro přípravu čaje a proč

Kardamom pravděpodobně budete muset přikoupit, ostatní koření pro přípravu voňavého nápoje ve své kuchyni nejspíš najdete.

Připravte si sypaný černý čaj, mléko (mùže být i sójové), med nebo cukr a koření. "Tisíce let stará indická receptura počítá s využitím zázvoru, hřebíčku, kardamomu, skořice a bílého pepře. Mùžete použít buď mleté koření, nebo i nadrcené, stejně budete nápoj cedit kvůli čajovým lístkům. A větší kusy koření mají často intenzivnější chuť než prášek," vysvětluje Klásek.

Specifické účinky právě této kombinace koření jsou dány hřejivostí zázvoru, kardamomu a pepře, podmanivou vůní každé z uvedených ingrediencí a sladkou vůní skořice. Kromě toho mají podle Kláska jednotlivé druhy koření i specifické zdravotní účinky: "Zázvor rychle zahřívá celý organismus, má antibakteriální a antivirové účinky. Snižuje cholesterol, koriguje nízký tlak, pomáhá při ranních nevolnostech a při nadýmání." (Více o zázvoru zde.)

Hřebíček je zase analgetikum tišící bolest, často se používá při bolesti zubů. Je přírodní dezinfekcí, působí proti parazitům, houbám, bakteriím i virům. A také osvěžuje dech. Kardamom pomáhá především s trávením, dále s dýchacími problémy, funguje jako prevence svalových křečí a mírní záněty.

Skořice má příznivé účinky především při chřipkách a nachlazení. Navíc reguluje hladinu cukru v krvi a krevní tlak a pomáhá při zažívacích problémech. Bílý pepř je antioxidant, stimuluje krevní oběh, a tak zahřívá a dodává tělu energii; prokrvení orgánů pak zvyšuje citlivost na podněty a dělá z pepře afrodiziakum.

Příprava směsi na masala chai krok za krokem

Směs na indický masala chai si mùžete koupit už připravenou, ale stejně dobře si ji namícháte i doma. Na půl litru vroucí vody budete potřebovat dva až tři kousky celé skořice, zhruba stejné množství sušeného nebo čerstvého zázvoru, půl čajové lžičky celého hřebíčku, půl lžičky semen kardamomu a jen tak na špičku lžičky bílého pepře, aby směs měla říz.

Příprava nápoje z připravené směsi pak trvá deset minut. "Připravenou směs, kterou ještě můžete podrtit v hmoždíři, nechte pět minut povařit a pak vhoďte dvě čajové lžičky sypaného silného černého čaje, nejlépe z obasti indického Ásámu, Nepálu nebo Darjeelingu," radí Klásek.

Pak přilijte čtvrt až půl litru mléka (podle chuti) a opět, nyní již jen na okamžik, přiveďte mléčný nápoj znovu k varu. Jakmile čaj začne kypět, na pět minut jej odstavte. Pokud sladíte cukrem, přisypejte ho už nyní, med přidávejte naopak až nakonec, aby ho vysoká teplota neznehodnotila. Nakonec slijte přes sítko a mùžete podávat.

"Stejně jako indické rodiny, i vy mùžete s receptem na svůj masala chai po čase experimentovat. Zkuste přidat například muškátový oříšek či sušenou pomerančovou kůru nebo jiné vaše oblíbené koření. A sledujte, jak se chuť, vůně i účinky zázračného nápoje mění," přidává Klásek další inspiraci.