Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čerstvé mléko přiveze „bučící“ dodávka přímo do vaší ulice

  11:04aktualizováno  11:04
Když uslyšíte v ulici bučení a cinkot zvonců, neznamená to, že by utekly krávy. To jen přijela pojízdná prodejna s mlékem a mléčnými výrobky. Nová služba začala fungovat v Praze a Středočeském kraji.

První pojízdná mlékárna | foto:  Michal Šula, MAFRA

Většina lidí si vzpomene na žlutá zmrzlinářská auta, která přijela prakticky před dům a nezaměnitelnou melodií lákala ke koupi zmrzliny a mrazených potravin. Po Praze a středočeských městech začaly jezdit bílé dodávky, které stejným způsobem rozvážejí čerstvé mléko a mléčné výrobky.

Začali donáškou do domu, nestíhali

S programem Mléko až do domu přišli zemědělci Stanislav Němec a Jan Miller, kteří mají farmy poblíž Prahy. "Začali jsme koncem roku 2010. Neměli jsme prakticky žádnou reklamu a věc jsme koncipovali jako donášku až do domu," popisuje Stanislav Němec počátek projektu.

"Během dvou týdnů jsme zjistili, že nejsme fyzicky schopni pokrýt poptávku. Proto jsme přešli na zastávkový systém," vysvětluje. Znamená to, že dodávka jede podle jízdního řádu, který je dostupný na internetu. Jezdí se šestkrát týdně, každý den jiná trasa. Je tedy třeba si nákup naplánovat.

Po příjezdu na plánovanou zastávku na sebe bílá dodávka upozorní cinkáním kravských zvonců a bučením, které pouští z reproduktorů, a dá tak do okolí vědět, že je na místě. Dvě dodávky rozvážejí po metropoli a jejím okolí čerstvé selské mléko a sýry.

Mléko se jen pasteruje

Čerstvé mléko je pasterované, jinak se však prakticky neupravuje. "Neprochází odstřeďováním, což je další důvod, proč si na rozdíl třeba od trvanlivého mléka uchovává chuť, vůni, přirozený obsah smetany a vitaminů rozpustných v tucích," vysvětlil druhý autor projektu Jan Miller, z jehož farmy mléko pochází.

Sami farmáři na svých stránkách lákají na možnost ochutnat pravé mléko místo "bílé vody z krabice", jak nazývají trvanlivá mléka.

"Jeden z hlavních motivů projektu byl, že pokud mléko prodáváme přes supermarkety, tak se s námi dělí o zisk dost nespravedlivě," říká Stanislav Němec s tím, že dovážkový model je mnohem výhodnější, aniž se to odrazí na ceně pro koncového zákazníka.

"Navíc tu jde i o to, navrátit výrobkům konkrétní tvář. Aby spotřebitel věděl, kdo, kdy a kde je vyrobil. Je to krok od anonymity ke vztahu mezi výrobcem a zákazníkem," dodává Němec.

Na dvanácti trasách se zatím střídají dvě dodávky. Farmáři by se chtěli výhledově dostat na čtyři až šest automobilů, které by zvládaly obhospodařit Prahu a velkou část středních Čech.

"Cílem je, aby jedno auto denně prodalo asi pět set litrů mléka, zatím jsme tak na sedmdesáti procentech výkonu, ale poptávka pomalu stoupá," vysvětluje Němec s tím, že oba farmáři hledali nové cesty, jak se vyrovnat s těžkou situací na zemědělském trhu. "Cítíme, že problémy tu jsou, a jsme si jisti, že stávkováním a blokováním dálnic je nevyřešíme. Proto hledáme nové cesty. Nebo to aspoň zkoušíme."

Co vozí pojízdná mlékárna

  • Selské mléko - 25 Kč/litr
  • Čerstvý jogurt - 20 Kč/500 g
  • Balkánský sýr - 25 Kč/125 g
  • Dnešní sýr (čerstvý sýr vyrobený v den prodeje) - 25 Kč/125 g

Odkud přijíždějí:

Mléko zpracovává Němcova radonická mlékárna. Radonický balkánský sýr ve slaném nálevu obdržel národní značku kvality Klasa. Kompletní informace na www.mlekozfarmy.cz.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.