VIDEO: Podívejte se do pekárny, kde se peče poctivě postaru a ručně - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Podívejte se do pekárny, kde se peče poctivě postaru a ručně

Rozmrazeno, dopečeno, ze zmrazeného polotovaru. Podobné nápisy se po 1. srpnu v obchodech objevily i u výrobků, za které byste předtím dali ruku do ohně, že jsou čerstvé. Jenže na rozdíl od čerstvého pečiva připraveného tradiční technologií od zadělání po upečení obsahují nejrůznější stabilizátory a další přídatné látky nutné pro to, aby šlo těsto chladit, mrazit a podobně.
Pravá pekárna peče rohlík i tři hodiny | (1:50) | video: iDNES.cz

"Proč nemáte u jednotlivých druhů pečiva označeno, že je čerstvé?" ptám se majitele pražské pekárny Kabát, abych si vzápětí vyslechla, že u nich jiné nenajdete a jeho zákazníci to přece dávno dobře vědí. Že by mu stavovská čest nedovolila, aby to bylo jinak. (Více o povinném značení pečiva od 1. srpna ZDE.)

Přesto vzápětí uznal, že kdo přijde do jejich prodejny poprvé, může si myslet cokoliv. Slíbil, že to napraví, a pak už jsme si jenom povídali, jak se pečou prvorepublikové rohlíky, proč má mít dobrý pekař svého mlynáře, proč dávají do máslové vánočky skutečné máslo a kdy konečně začnou péct i kváskový chléb.

Poctivý pekař si musí na těsto udělat čas. Pak ho nemusí šidit

"Pracujícím dělníkem vyrábějícím pečivo není pekař, ale těsto. To je živoucí organismus, který se chová každý den jinak. Podle toho, jakou přidáte mouku, jak ho zpracujete, jaké je počasí a tak dále," vysvětluje Richard Kabát, který v pekárně založené jeho otcem před dvaceti lety pracuje už od svých patnácti.

Fotogalerie ruční výroby

Pekař prý těstu musí "jen" rozumět, aby poznal, co zrovna potřebuje. A těsto chce svoje, kynutí neuspěcháte, pokud ho chcete nechat probíhat přirozeně, bez stabilizátorů, které používají velkopekárny. Proto je výroba čerstvého pečiva náročná na ruční práci. Například v pekárně Kabát vše pečou čtyřikrát denně (a pokaždé začínají novým zakládáním těsta), aby byli schopni 4x denně do svých prodejen čerstvé pečivo rozvézt. Jen o prázdninách pečou "pouze" 2x denně. 

Chcete-li nahlédnout do výroby, jak se ručně vyrábí prvorepublikový rohlík, který na prodejně dostanete za 4,50, a ručně plněné koláče, mrkněte na video.

"Koordinace takové výroby s vysokým podílem ruční práce je náročná, ale my si nechceme pomáhat umělými prostředky. Sám si potrpím na dobré čerstvé pečivo a neprodával bych nic, co mně samotnému nechutná," vysvětluje mladý majitel. Výrobu si hlídá natolik, že jeho pekárna má i svého mlynáře. "Z nekvalitní mouky totiž dobrý rohlík nebo chleba neupečete." 

Co se chleba týká, dostali jsme na cestu další radu: "Nechcete-li, aby vám chleba začal brzy plesnivět, kupujte ho u malých pekařů, kteří neprodaný chléb nevracejí zpět do výroby. Tam, kde se do těsta přidává rozemletý neprodaný chléb ze supermarketů, tam se většinou dostane do těsta i zárodek plísně. A bochník má při pečení uvnitř teplotu jen 80 °C, ta ho nezničí. Na rychle plesnivějící bochník je pak zaděláno. U chleba z malé pekárny by se to stát nemělo." 

Nerezignujte. Ptejte se a dobré pečivo určitě najdete

Tak jsem si v pekárně Kabát nakoupila. Za 34 korun jsem dostala dvě špaldové housky, dvě celozrnné, kostku se sezamovým semínkem a bramborovou placku. Chutnaly skvěle. V supermarketu jsem za pečivo (dopečené ze zmrazeného polotovaru, jak se po 1. srpnu ukázalo) většinou nechávala srovnatelnou sumu.

A jak si dodavatele chutného, čerstvého a tedy i zdravějšího pečiva najít? Poctiví pekaři se najdou po celé republice, navzájem o sobě vědí a většinou se i znají.

Takže se ptejte. Ptejte se i na složení pekařských výrobků, na použitou mouku i na obsah náplně. Víte například, že celozrnnou housku (viz úvodní foto) nepoznáte podle barvy, ale podle struktury střídky i kůrčičky? Že tmavé pečivo může být naopak jen uměle obarvené? Nebo že "meruňková" marmeláda v koblize vůbec nemusela potkat meruňky, ale jedná se o uměle ochucená rozvařená jablka? 

Máte další tipy na dodavatele či obchod s dobrým čerstvým pečivem ve svém regionu, obci či městské čtvrti? Podělte se o ně s ostatními čtenáři v diskusi.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025