Čerstvé vitaminy přímo ze záhonu si můžete dopřávat i za sněhu a mrazu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čerstvé vitaminy přímo ze záhonu si můžete dopřávat i za sněhu a mrazu

Sklizeň zeleniny zpod vrstvy sněhu není žádná utopie. Zimní pórek, hlávková či růžičková kapusta, podobně jako kapusta kadeřávek se dají běžně sklízet od podzimu až do jara. Dokonce mívají po přejití mrazem jemnější chuť. Také černý kořen nebo křen můžete vykopat uprostřed zimy.
Fotogalerie4

Některé druhy zeleniny se pod sněhem cítí vyloženě dobře. Patří k nim i kapusta. | foto: Profimedia.cz

Pro některé druh zeleniny je sníh dobrou izolační vrstvou, navíc rostlinám dodává v průběhu zimy potřebnou vláhu. Takový zimní pórek, kapusty nebo černý kořen se pod sněhem cítí vyloženě dobře.

Čtěte v MF DNES

Ve středu 5. 10. v příloze DOMA DNES najdete maximum informací nejen o tykvích, ale právě také o mrazuvzdorné zelenině.

Mrazuvzdornost ovšem sama o sobě neznamená, že se o tuto zeleninu nemusíte nijak starat. Vaši péči bude potřebo­vat především v dlouhých a suchých holo­mrazech, kdy není sníh, který jinak skvěle funguje jako izolační vrstva. K rostlinám v takovém případě nakopčete ještě vyšší vrstvu zeminy nebo je přihrňte kompostem a záhon po celé plo­še obložte chvojím, slámou nebo suchým listím.

Ani ostré slunce, které způsobí chvil­kovou prudkou změnu teploty, zelenině nedělá dobře. Vyplatí se proto přistínit záhon rohožemi nebo překrýt netkanou textilií. 

Jakou zeleninu můžete sklízet čerstvou po celou zimu

Zimnímu pórku mrazíky nevadí, sklízet ho můžete postupně po celou zimu.

Zimní pór můžete sklízet průběžně, od podzimu do jara. Musíte si ale vybrat zimní odrůdy, ty letní by mráz ne­vydržely. Vhodné jsou odrůdy Blizzard, Porvite či Elefant. Rostliny na podzim hodně nakopčete, získáte delší vybělenou část.
U póru také pozor na opakované mrazy a oblevy, protože po opakovaném zmrznutí a roztávání začne hnít. V takovém případě ho raději vyhrabte.

Hlávková kapusta (na úvodním snímku) je méně náročná než zelí, snese i mrazy kolem -10 °C. Doporučují se odrůdy Tarvoy, Alaska, Arkta. Na ochranu před okusem zvěří a před sluncem je vhodné zakrývat ji netkanou textilií.

Ze záhonu můžete sklízet jak jednotlivé kapustičky, tak celou růžičkovou kapustu.

Růžičková kapusta je také velký otužilec, dobře přitom přezimují například odrůdy Content, Lunex nebo Rosella. Sklízet můžete postupně jak jednotlivé růžičky z vysokých košťálů, tak celé rostliny. Zakrývání rostlin netkanou textilií se neosvědčuje, protože se na vysoké košťály špatně fixuje.
Podobně to má kapusta kadeřávek: její listy se také dají sklízet po celou zimu.

Černý kořen

Černý kořen - u nás se pěstuje odrůda Libochovický - má velmi dlouhé a křehké kořeny, proto si na jeho vyrývání vezměte vidle s dlouhými bodci, ať plodiny nepoškodíte.
Podobně můžete i v zimě vyrýt i křen. Pokud tedy půda není příliš zmrzlá.

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025