„Výzkum potvrdil, že Češi jsou skutečně ojedinělý houbařský národ, jehož významná část se dokonce považuje za vášnivé houbaře,“ řekl ředitel SANEP Oldřich Zajíc. Že je houbaření česká specialita, potvrzuje i náš předchozí článek.
Jsme opatrní a konzervativní, houby většinou sušíme
Sbírání hub považuje 17,5 procenta obyvatel České republiky jednoznačně za svou vášeň, důležitou součástí života je houbaření i pro dalších 24,1 procenta lidí. Přes 60 procent účastníků ankety houby sbírá i během dovolené. Pro většinu dotazovaných je přitom houbaření spojeno zejména s pobytem v přírodě.
Většina dotázaných (téměř 60 procent) při skladování hub upřednostňuje sušení, tedy nejstarší, nejzdravější a ryze přírodní způsob uchovávání potravin. Houby nakládá a zavařuje jen 29,6 procenta dotázaných.
Drtivá většina (téměř 96 procent) respondentů by však v žádném případě nekonzumovala ani nesbírala ty druhy hub, které dokonale nezná. Vyplývá to z výsledků šetření, které provedla agentura SANEP od 30. června do 7. července na reprezentativním vzorku 7 406 respondentů ve věku od 18 do 69 let.