Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Rybí polévka pro opozdilce. Minutový recept pana Cuketky

aktualizováno 
Většina z nás dělá rybí polévku z kapra jen jednou za rok. Neuškodí proto malé opakování, jak spolehlivě postupovat. Minutové video je jedním z nové várky, kterým útočí Martin Kuciel, alias pan Cuketka, do řad youtuberů.

V rámci svého blogu o jídle Cuketka.cz začal nedávno Martin Kuciel zveřejňovat minutové videorecepty, kde sice nenajdete přesná množství ingrediencí (ta následují v obvyklé textové podobě), ale jsou zkratkou, která hodně napoví o postupu, barvě či stupni provaření. Takže řeknou více než klasický recept z knihy a pomohou zvláště kuchařským začátečníkům.

Kdo by hledal inspiraci, najde ji například na YouTube kanále Tasty. Tato videa kolují po sociálních sítích a naučila vařit už hodně mladých hospodyněk, pro které jsou klasické papírové kuchařky jako „z minulého století“.

Fotogalerie

Zdá se, že pan Cuketka, jakmile si vyzkoušel, že tuto technologii také zvládne, zavětřil a začíná opatřovat své videorecepty anglickými popisky a vrhá se do youtuberského rozbouřeného moře. V první fázi s vánočními recepty, které najdete na kanálu 1-Minute Chef. Rozhodně není na světě sám a nebude snadné uspět v tak ohromné konkurenci.

Každopádně Cuketkově snaze můžeme poděkovat za to, že si na poslední chvíli můžeme zopakovat, jakže jsme tu polévku loni vařili. Podívejte se na video, kde je postup v kostce naprosto zřejmý.

Kdo dává přednost klasickému receptu a nemá rád metodu „přiměřeně“, najde ho zde:

Postup

Budete potřebovat:

  • 1 kapří hlava
  • 500 g odřezků z kapra
  • 75 g mlíčí nebo jiker
  • 200 g cibule
  • 200 g kořenové petržele
  • 200 g celeru
  • 2 starší rohlíky (nebo žemle)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl, muškátový květ nebo oříšek

1. Kapří hlavu očistěte a zbavte očí a žaber. Zeleninu očistěte a oloupejte. Polovinu vždy nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte hlavu a odřezky. Přidejte polovinu zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte těsně pod bod varu. Vývar táhněte asi 25 až 30 minut. Poté ihned sceďte a maso z kostí a hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.

2. V čistém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Osmahněte dozlatova, přidejte cibuli a znovu osmahněte dozlatova. Vmíchejte mouku a opět orestujte dozlatova.

3. Přidejte vývar a dobře rozmíchejte. Přidejte nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového oříšku a osolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte asi 15 až 20 minut.

4. Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na zbylé lžíci másla. Do hotové polévky vmíchejte obrané kapří maso a nasekanou petrželku. Podávejte spolu s máslovými krutonky.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.