Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Rybí polévka pro opozdilce. Minutový recept pana Cuketky

aktualizováno 
Většina z nás dělá rybí polévku z kapra jen jednou za rok. Neuškodí proto malé opakování, jak spolehlivě postupovat. Minutové video je jedním z nové várky, kterým útočí Martin Kuciel, alias pan Cuketka, do řad youtuberů.

V rámci svého blogu o jídle Cuketka.cz začal nedávno Martin Kuciel zveřejňovat minutové videorecepty, kde sice nenajdete přesná množství ingrediencí (ta následují v obvyklé textové podobě), ale jsou zkratkou, která hodně napoví o postupu, barvě či stupni provaření. Takže řeknou více než klasický recept z knihy a pomohou zvláště kuchařským začátečníkům.

Kdo by hledal inspiraci, najde ji například na YouTube kanále Tasty. Tato videa kolují po sociálních sítích a naučila vařit už hodně mladých hospodyněk, pro které jsou klasické papírové kuchařky jako „z minulého století“.

Fotogalerie

Zdá se, že pan Cuketka, jakmile si vyzkoušel, že tuto technologii také zvládne, zavětřil a začíná opatřovat své videorecepty anglickými popisky a vrhá se do youtuberského rozbouřeného moře. V první fázi s vánočními recepty, které najdete na kanálu 1-Minute Chef. Rozhodně není na světě sám a nebude snadné uspět v tak ohromné konkurenci.

Každopádně Cuketkově snaze můžeme poděkovat za to, že si na poslední chvíli můžeme zopakovat, jakže jsme tu polévku loni vařili. Podívejte se na video, kde je postup v kostce naprosto zřejmý.

Kdo dává přednost klasickému receptu a nemá rád metodu „přiměřeně“, najde ho zde:

Postup

Budete potřebovat:

  • 1 kapří hlava
  • 500 g odřezků z kapra
  • 75 g mlíčí nebo jiker
  • 200 g cibule
  • 200 g kořenové petržele
  • 200 g celeru
  • 2 starší rohlíky (nebo žemle)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl, muškátový květ nebo oříšek

1. Kapří hlavu očistěte a zbavte očí a žaber. Zeleninu očistěte a oloupejte. Polovinu vždy nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte hlavu a odřezky. Přidejte polovinu zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte těsně pod bod varu. Vývar táhněte asi 25 až 30 minut. Poté ihned sceďte a maso z kostí a hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.

2. V čistém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Osmahněte dozlatova, přidejte cibuli a znovu osmahněte dozlatova. Vmíchejte mouku a opět orestujte dozlatova.

3. Přidejte vývar a dobře rozmíchejte. Přidejte nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového oříšku a osolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte asi 15 až 20 minut.

4. Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na zbylé lžíci másla. Do hotové polévky vmíchejte obrané kapří maso a nasekanou petrželku. Podávejte spolu s máslovými krutonky.

Autor:




Nejčtenější

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Bulgur s petrželkou a citronem
Bulgur s petrželkou a citronem

Lehké jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.