Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Česká televize už otvírá novou houbařskou sezonu. Seriálem Na houby

aktualizováno 
Na houby je název nového třináctidílného zábavného přírodovědného cyklu České televize. Jeho průvodci Arnošt Goldflam s Josefem Poláškem v něm společně s mykology poznávají, sbírají, ale i ochutnávají houby z českých lesů. V prvním díle se vydají do jarního lesa a ukuchtí nalezené smrže.

"S myšlenkou natočit seriál o houbách jsme si pohrávali dva roky a loni na jaře jsme šli do realizace s docela velkými obavami. Rok 2011 přál spíš vínu, hub rostlo málo. Přesto se dařilo, našli jsme i vzácné teplomilné hřiby a jiné chráněné houby," řekl dramaturg pořadu Ivo Cicvárek.

V rolích průvodců pořadem se divákům představí Arnošt Goldflam jako vševědoucí otec a Josef Polášek coby jeho zhýčkaný syn. Ve dvou dílech se vyskytuje i postava maminky, kterou hraje Marie Ludvíková.

Jarní salát ze smržů a ředkviček

Ingredience
- nakrájené smrže cca 400 g (v sezoně lze sehnat i na trhu)
- 12 ředkviček
- 3 dl hovězího vývaru
- čerstvá bazalka
- petrželová nať
- citron
- sůl

Postup
Pokrájené smrže uvaříme ve 2 dl hovězího bujonu. Po vychladnutí přidáme na kolečka rozkrájené ředkvičky. Zbylý vývar osolíme, ochutíme citronovou šťávou a zalijeme s ním směs. Nakonec ozdobíme petrželovou natí. Podáváme s osmaženým toastovým chlebem.

Jarní salát ze smržů s ředkvičkami

Jarní salát ze smržů s ředkvičkami

Třináct dílů cyklu popisuje historii mykologie, seznamuje s nejmasověji hledanými druhy hřibů a houbami roztodivných tvarů a také pojednává třeba o schopnosti hub absorbovat těžké kovy. "Sběr hub, který diváci v pořadu uvidí, není fingovaný. Houby se vařily přímo v terénu a co jsme našli, to jsme také před kamerou uvařili a snědli, pochopitelně až na jedovaté druhy," uvedl jeden z průvodců pořadem Arnošt Goldflam.

Cyklus Na houby se natáčel od jara 2011 do ledna 2012 a na projektu spolupracovali i přední čeští mykologové jako Vladimír Antonín, Jan Borovička nebo Jan Holec.

Pořad režiséra Pavla Jiráska bude uváděn od 18. února každou sobotu dopoledne na programu ČT2, každý z dílů bude mít i dvě reprízy.

První díl populárně naučné série o houbaření a houbařích zavede diváky do jarního lesa, který skrývá nejen kulinářsky vyhlášené smrže.

Odborným průvodcem prvního dílu, který se jmenuje Z jara, bude Vladimír Antonín, jeden z našich nejvyhlášenějších znalců hub a spoluautor mnoha zásadních soudobých publikací.

Společně s hlavními protagonisty vyrážejí do jarem zkrášleného lesa. Zpočátku se zdá, že houbaření nebude úspěšné, ale nakonec se jim podaří nalézt nejenom krásné exempláře smržů, ale i rozličné druhy jedlých i jedovatých ucháčů, závojenku podtrnku a jiné, často velmi bizarně vyhlížející druhy jarních hub.

Smrž obecný

Smrže patří na našem území k odpradávna sbíraným a ceněným houbám. Svědčí o tom i zajímavé odkazy v literárních dílech. Například Werichovo Fimfárum a pohádka Tři sestry a jeden prsten. Celý děj se odehrává o parných Velikonocích, natolik parných, že už se na trhu prodávaly smrže.

Podobou je to houba nezaměnitelná, byť by některé exempláře mohly nezkušenému houbaři vzdáleně připomenout hadovku smrdutou, což je však houba na rozdíl od smrže páchnoucí a rostoucí o dost později.

Typické znaky smrže: bílá noha, hnědavý klobouk s pravidelnými nebo nepravidelnými jamkami na povrchu, uvnitř dutina, intenzivní kořenitá vůně. Uspět můžete ve vlhčích a teplejších lokalitách, tedy v nivách řek a potoků, u rybníků, ale i kolem horských potoků v porostech devětsilu. Ale bez šance nebudete ani ve městech – smrže dost často rostou v parcích a sadech, zejména na zastíněných místech s čerstvým mulčem. Smrž je houba dutá, což se dá v kuchyni využít k nejrůznějšímu nadívání.

Smrž obecný

Smrž obecný

Autor:


Témata: Poradna: Saláty


Nejčtenější

Krajta si pochutnala na tenisovém míčku, na veterinární klinice ho z ní opatrně...
VIDEO: Krajta si omylem pochutnala na tenisáku, pomohli jí s ním ven

Nikdo už nezjistí, jestli šlo o nešťastnou náhodu, nebo jasný úmysl. Krajta, která se zatoulala na zahradu rezidence v australském Queenslandu, si každopádně...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Přívlačová aréna byla velice úspěšnou novinkou.
Letošní For Fishing byl zatím nejlepší v historii, tvrdí návštěvníci

Z ohlasů mnohých z 31 073 návštěvníků, kteří letos navštívili rybářský veletrh, vychází, že to zatím byl nejpovedenější rybářský veletrh, jaký kdy byl v Česku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.