Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České zboží poznáte podle čárového kódu, radí e-mail. Není to pravda

Kouzelné trojčíslí 859, kterým začíná číselná řada na čárovém kódu, vůbec nemusí znamenat, že zboží bylo vyrobeno v České republice. Jen ho distribuuje nebo balí firma, která je registrovaná do českého systému EAN.

Kódy začínající dvojkou se používají v místní distribuční síti pro potřeby vyskladování zásob, neoznačují tedy kód země | foto: Marek Burza

Po internetu kolují dopisy vyzývající k tomu, aby si nakupující všímali prvního trojčíslí čárového kódu. Když je tam vytisknuto 859, znamená to, že výrobek je z České republiky. Koupíte si tedy domácí produkt, vyzývá e-mail.

Skutečnost však může být úplně jiná. Zdokumentovat to může například situace, o které nedávno psal iDNES.cz v případě podezřele levného belgického zamražovaného másla (viz článek v rubrice Ekonomika). Tato másla tvoří v obchodních řetězcích velkou část nabídky, přitom na obalu není ani slovo o původu potraviny, uveden je pouze dovozce – společnost A7B-Bohemia. Čárový kód začíná "českým" číslem 859.

Vybrané kódy EAN13 a EAN8

540–549 Belgie
859 Česká republika
690–695 Čína
570–579 Dánsko
300–379 Francie
800–839 Itálie
754–755 Kanada
750 Mexiko
400–440 Německo
870–879 Nizozemsko
700–709 Norsko
590 Polsko
560 Portugalsko
900–919 Rakousko
858 Slovensko
500–509 Spojené království Velké Británie a Severního Irska
000–019; 030–039; 060–139 Spojené státy americké
840–849 Španělsko
730–739 Švédsko
760–769 Švýcarsko
471 Tchaj-wan

Pozn: Některé státy mají přidělen jen jediný trojciferný kód, některé celou řadu, například 800, 801, 802 až 839 u Itálie.

"Toto si lidé často zaměňují, ale označení země původu suroviny není cílem generování čárového kódu, tím vzniká mnoho nedorozumění. Kód je určen pro obchod a usnadnění manipulace se zbožím," vysvětluje Michal Bílý ze společnosti GS1 Czech Republic, která pro Českou republiku systém kódů spravuje.

Podobně je to například u masa nebo dalších výrobků prodávaných v supermarketech. Často na nich najdete kód z řady 020–029 nebo 200–299, který je vyhrazen pro lokální systém skladování. Spotřebitel se tedy musí spoléhat na to, že si prodejce nevymýšlí, když na balíček s kuřetem nalepí například text "Výhradně z českých chovů". Pokud tam nic podobného nenajdete, nevíte nic.

Vyplatí se nelenit a zjistit si, co dělá společnost, která kuřata prodává. Když se podíváte na nálepku na kuřeti na úvodní fotografii, uvidíte, že ho dodaly Drůbežářské závody Klatovy - což nejsou chovatelé kuřat, pouze zpracovatelé. Proto ujištění o českém původu kuřat.

Jistou šancí, jak se v budoucnu dobrat skutečného původu zboží, což je důležité hlavně u potravin, je přidělování takzvaných rodných listů. V současné době se je snaží v rámci EU prosadit naše ministerstvo zemědělství.

"V zájmu každého prodejce by mělo být, aby nemusel být odkázán jenom na dotazy lidí, jestli je maso skutečně odtamtud nebo odtamtud," řekl ministr Ivan Fuksa už před časem. Opatření by se mělo týkat hlavně masa, mléčných výrobků a vajec.

Actimel se dováží, přesto má první trojčíslí 859, tedy kód České republiky

Podle Fuksy je k prosazení tohoto modelu vhodná doba. O původu potravin se stále ještě diskutuje v souvislosti s dioxinovou aférou, kdy v rámci otevřené Evropy není jasné, jaké jsou "toky" masa. Nakonec se může stát, že německé maso může být označeno jako české, protože se bouralo u nás, a polská kuřata jako česká, protože se balila u nás.

Čárový kód

Čárový kód je prostředek pro automatizovaný sběr dat. Je tvořen černotiskem vytištěnými pruhy (v některých novějších verzích kódu mozaikou) definované šířky, umožňující přečtení pomocí technických prostředků – čteček (pro jednorozměrné kódy) či skenerů (pro jedno- i dvourozměrné kódy). Patent na čárový kód byl poprvé udělen v roce 1949.

U nás nejběžnější čárový kód EAN (13 nebo redukovaný 8) musí být v mnoha případech pro používání v komerční sféře registrovaný. Organizace, která registruje čárový kód EAN a současně hlídá standardy tohoto kódu je GS1 International. Tato je pro různé země lokalizována. V České republice vystupuje pod jménem GS1 Česká republika.

U nás nejtypičtější čárový kód EAN 13, toto zboží by pocházelo ze Šrí Lanky

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025