Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Český fousek

aktualizováno 

Český fousek | foto: ČMKU

Země původu:

Česká republika

Zařazení:

FCI sk.VII - ohaři

Standard č. 245

Historie:  

V období před první světovou válkou byl český fousek nejrozšířenějším hrubosrstým ohařem, který se vyskytoval na území bývalého Československa. První světová válka a její následky téměř zapříčinily zánik tohoto plemene, ale později se začalo s jeho regenerací. Základem této regenerace se stalo několik původních typických jedinců, z nichž se podařilo systematickým chovem dosáhnout současného moderního typu českého fouska. Ten zaujímá druhé místo mezi loveckými plemeny, používanými v České republice a na Slovensku.

Povaha a chování:

Přítulný, klidný a poslušný, přitom však inteligentní, aktivní a houževnatý.

Vzhled:  

Český fousek je ušlechtilý ohař, střední velikosti, téměř čtvercového rámce, s hrubou srstí, jehož celkový vzhled svědčí o odolnosti a síle. Má vrozené schopnosti pro práci v poli, ve vodě i v lese, což znamená, že je to pes pro všestranné využití. I přes svoji ostrost na škodnou zvěř je snadno cvičitelný a ovladatelný, jakož i dobře spolupracuje se svým pánem

Průměrný věk:

12 - 13 let

Péče:

Český fousek nevyžaduje speciální výživu ani péči o srst. Někteří jedinci potřebují kontrolovat přísun potravy, protože mohou mít sklony k tloustnutí. Může být, a většina českých fousků také je, ustájen v kotci. Dobře snáší horko i zimu. Je ale každým coulem lovecký pes a v městském bytě, bez dostatku pohybu nebude příliš spokojený. Český fousek snadno se cvičí, dobře ovladá a je nadmíru hodný.

Chovatelský klub:
Autoři:




Nejčtenější

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Hamiltonův honič
Hamiltonův honič

I ve Švédsku mají skvělá lovecká plemena  celý článek

Tervueren
Tervueren

Jeden z belgických ovčáků s všestranným využitím.  celý článek

Bretaňský ohař dlouhosrstý
Bretaňský ohař dlouhosrstý

Skvělý lovec z Francie, který potěší každého myslivce.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.