Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Český pivní festival bude točit pivo do tupláků, aby uhasil žízeň

aktualizováno 
Český pivní festival, který od 12. do 28. května hostí výstaviště v pražských Letňanech, očekává 200 tisíc fanoušků piva. Podobně jako na mnichovském Oktoberfestu se bude pivo nově točit v pěti obřích stanech do litrových sklenic – tupláků.

Český pivní festival už vstupuje do čtvrtého ročníku. | foto: Ceskypivnifestival.cz

Příchozí se mohou těšit na 120 různých značek piv a chybět nemá ani tradiční stan pro pivní fajnšmekry s nabídkou zahraničních speciálů. "Český pivní festival se ve svém čtvrtém ročníku stává jednou z největších turistických atrakcí v České republice, kam zamíří desítky tisíc zahraničních návštěvníků," řekl ředitel přehlídky Jan Hübner.

Zastoupeny tu budou například pivovary Regent Třeboň, Bakalář Rakovník, Nymburk, Žatec, Ferdinand a Bernard nebo minipivovary Žamberk, Beroun, Dobruška, Zvíkov, Purkmistr, Permon či Kocour.

Větší sklenice, dražší tolar

Novinkou je větší sklenice, do níž budou dvě stovky mladých žen a mužů oblečených v krojích pivo nalévat. "Pivo budeme servírovat v litrových džbánech, takzvaných tuplácích," prozradil Hübner. Obsluha totiž nezvládala v době největší špičky žíznivé hosty půllitrovými sklenicemi zásobovat. Půllitry ale mají být na vyžádání dostupné u výčepů.

Kdy a kde

Festival se koná na Výstavišti Letňany. Otevřeno bude každý den od 12. do 28. května od 12 do 24 hodin.

Zároveň však stoupla cena tolaru, univerzální měny festivalu, za niž se zde kupuje pivo i občerstvení, a to ze 40 na 44 korun. Polévku a předkrm návštěvníci pořídí od jednoho do dvou tolarů, hlavní jídlo za dva až pět.

O jeden na celkových pět se zvýšil počet velkoprostorových stanů s dřevěnou podlahou a pivními lavicemi, k nimž přibude stan Švejkova restaurantu. V každém ze tří největších stanů bude na výběr vždy nejméně 15 druhů piv.

Na své si přijdou i specialisté

O zábavu se postarají žánrově pestrá hudební seskupení, jejichž produkce začíná vždy od 18 hodin. Stejně jako v minulém roce bude součástí nabídky i stan určený profesionálním i amatérským znalcům piva nazvaný Pivní rozmanitosti. V něm mohou ochutnat nabídku zajímavých zahraničních pivních speciálů, jimž budou věnovány i dva tematické dny.

Na pivo až z Nového Zélandu

Nejvzdálenější registrace je od skupiny z Nového Zélandu. Hlavní proud turistů z ciziny dorazí tradičně z Ruska, Spojených států, Velké Británie a Německa

Americké točené i lahvové rarity bude možné poznat v neděli 15. května, britská piva 22. května. "Pohled na sto různých druhů piv odlišných barev a chutí uváděl loni české pivaře do transu," připomenul odborný poradce festivalu Jan Kočka.

Organizátoři Českého pivního festivalu chtějí úspěšný koncept přenést i do zahraničí. Již v loňském září se česká piva představila ve Frankfurtu nad Mohanem, kde obří stan vyroste opět i letos. V Německu stan s nabídkou tuzemských piv rozbijí už v červnu na berlínském náměstí Alexanderplatz. Největší zahraniční akcí bude Moskva, kde se Český pivní festival koná na přelomu srpna a září, a to v podobném rozsahu jako jeho pražský vzor. Navštívit by ho mělo podle odhadu pořadatelů na 300 000 lidí.

Autoři:




Nejčtenější

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.