Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zbyl vám kuba? Nevyhazujte jej, je z něj úžasná česnečka

aktualizováno 
Znáte to, máte velké oči a napečete vánočního kuby dvakrát tolik, než stačí rodina sníst. Den dva se ještě dojídá z lednice, pak polovina lidí zbytek vyhodí, v lepším případě dá slepicím.

S podstatně lepším řešením přichází kuchař Petr Pešek. „U nás se kuby vždycky nadělá tolik, že se ho na Štědrý den nepodaří sníst. Proto jsme si zvykli nespotřebovaného kubu využít k výrobě houbové česnečky,“ vysvětluje.

Tento postup doporučuje i hnutí Zachraň jídlo, které se snaží upozorňovat na zbytečné plýtvání potravinami. A na příkladu vánočního hodování lze ukázat, že hospodáři nemusí být jen zemědělci či prodejci, ale můžeme se rozumně chovat i my.

Přitom tu nejde o žádnou „hruškovinu“ či „babicovinu“. Polévku vyrábíte z čistých zdravých surovin, jen je přetvoříte do jiného skupenství.

Recept je velmi jednoduchý. Budete potřebovat jen vodu, trochu soli, trochu česneku a kousek čerstvé petrželové natě na ozdobu. Vše dobré je zkoncentrované už do kuby a tepelně upravené: cibulka, houby i majoránka.

Dejte vařit vodu a do ní přidejte zbylého kubu. Krátce povařte, kuba se rozpadne jako zavářka. Pak přidejte utřený česnek, podle chuti dosolte a jen krátce zavařte. Na talíři ozdobte petrželkou. Kdo by si chtěl od krup odpočinout, klidně může kubu zamrazit a použít třeba na jaře.

Přesný postup je v přiloženém videu.

Podívejte se na přesný postup na video.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.