Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Zbyl vám kuba? Nevyhazujte jej, je z něj úžasná česnečka

aktualizováno 
Znáte to, máte velké oči a napečete vánočního kuby dvakrát tolik, než stačí rodina sníst. Den dva se ještě dojídá z lednice, pak polovina lidí zbytek vyhodí, v lepším případě dá slepicím.

S podstatně lepším řešením přichází kuchař Petr Pešek. „U nás se kuby vždycky nadělá tolik, že se ho na Štědrý den nepodaří sníst. Proto jsme si zvykli nespotřebovaného kubu využít k výrobě houbové česnečky,“ vysvětluje.

Tento postup doporučuje i hnutí Zachraň jídlo, které se snaží upozorňovat na zbytečné plýtvání potravinami. A na příkladu vánočního hodování lze ukázat, že hospodáři nemusí být jen zemědělci či prodejci, ale můžeme se rozumně chovat i my.

Přitom tu nejde o žádnou „hruškovinu“ či „babicovinu“. Polévku vyrábíte z čistých zdravých surovin, jen je přetvoříte do jiného skupenství.

Recept je velmi jednoduchý. Budete potřebovat jen vodu, trochu soli, trochu česneku a kousek čerstvé petrželové natě na ozdobu. Vše dobré je zkoncentrované už do kuby a tepelně upravené: cibulka, houby i majoránka.

Dejte vařit vodu a do ní přidejte zbylého kubu. Krátce povařte, kuba se rozpadne jako zavářka. Pak přidejte utřený česnek, podle chuti dosolte a jen krátce zavařte. Na talíři ozdobte petrželkou. Kdo by si chtěl od krup odpočinout, klidně může kubu zamrazit a použít třeba na jaře.

Přesný postup je v přiloženém videu.

Podívejte se na přesný postup na video.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Francouzské tousty voní skořicí a jablky a dát si je můžete jako dezert či...
Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý...  celý článek

Fenka mopse Peppa se zhruba před měsícem ujala tří opuštěných koťat nalezených...
VIDEO: Fenka mopse se dojemně stará o tři opuštěná koťata z ulice

Když tři opuštěná slepá koťata nalezená na ulici v Londýně přivezli na začátku listopadu do útulku Battersea Dogs and Cats, byla to pro fenku mopse jménem...  celý článek

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.