Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zbyl vám kuba? Nevyhazujte jej, je z něj úžasná česnečka

aktualizováno 
Znáte to, máte velké oči a napečete vánočního kuby dvakrát tolik, než stačí rodina sníst. Den dva se ještě dojídá z lednice, pak polovina lidí zbytek vyhodí, v lepším případě dá slepicím.

S podstatně lepším řešením přichází kuchař Petr Pešek. „U nás se kuby vždycky nadělá tolik, že se ho na Štědrý den nepodaří sníst. Proto jsme si zvykli nespotřebovaného kubu využít k výrobě houbové česnečky,“ vysvětluje.

Tento postup doporučuje i hnutí Zachraň jídlo, které se snaží upozorňovat na zbytečné plýtvání potravinami. A na příkladu vánočního hodování lze ukázat, že hospodáři nemusí být jen zemědělci či prodejci, ale můžeme se rozumně chovat i my.

Přitom tu nejde o žádnou „hruškovinu“ či „babicovinu“. Polévku vyrábíte z čistých zdravých surovin, jen je přetvoříte do jiného skupenství.

Recept je velmi jednoduchý. Budete potřebovat jen vodu, trochu soli, trochu česneku a kousek čerstvé petrželové natě na ozdobu. Vše dobré je zkoncentrované už do kuby a tepelně upravené: cibulka, houby i majoránka.

Dejte vařit vodu a do ní přidejte zbylého kubu. Krátce povařte, kuba se rozpadne jako zavářka. Pak přidejte utřený česnek, podle chuti dosolte a jen krátce zavařte. Na talíři ozdobte petrželkou. Kdo by si chtěl od krup odpočinout, klidně může kubu zamrazit a použít třeba na jaře.

Přesný postup je v přiloženém videu.

Podívejte se na přesný postup na video.

Autor:




Nejčtenější

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Nekrmit zbytky a přezouvat se. Jak uchránit své prasátko před morem

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.