Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zbyl vám kuba? Nevyhazujte jej, je z něj úžasná česnečka

aktualizováno 
Znáte to, máte velké oči a napečete vánočního kuby dvakrát tolik, než stačí rodina sníst. Den dva se ještě dojídá z lednice, pak polovina lidí zbytek vyhodí, v lepším případě dá slepicím.

S podstatně lepším řešením přichází kuchař Petr Pešek. „U nás se kuby vždycky nadělá tolik, že se ho na Štědrý den nepodaří sníst. Proto jsme si zvykli nespotřebovaného kubu využít k výrobě houbové česnečky,“ vysvětluje.

Tento postup doporučuje i hnutí Zachraň jídlo, které se snaží upozorňovat na zbytečné plýtvání potravinami. A na příkladu vánočního hodování lze ukázat, že hospodáři nemusí být jen zemědělci či prodejci, ale můžeme se rozumně chovat i my.

Přitom tu nejde o žádnou „hruškovinu“ či „babicovinu“. Polévku vyrábíte z čistých zdravých surovin, jen je přetvoříte do jiného skupenství.

Recept je velmi jednoduchý. Budete potřebovat jen vodu, trochu soli, trochu česneku a kousek čerstvé petrželové natě na ozdobu. Vše dobré je zkoncentrované už do kuby a tepelně upravené: cibulka, houby i majoránka.

Dejte vařit vodu a do ní přidejte zbylého kubu. Krátce povařte, kuba se rozpadne jako zavářka. Pak přidejte utřený česnek, podle chuti dosolte a jen krátce zavařte. Na talíři ozdobte petrželkou. Kdo by si chtěl od krup odpočinout, klidně může kubu zamrazit a použít třeba na jaře.

Přesný postup je v přiloženém videu.

Podívejte se na přesný postup na video.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Další z rubriky

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.