ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Popis rostliny: Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm, se skládá z 10ti až 16ti bělavých nebo narůžovělých dílců (stroužků), zakončených kulovitým květenstvím. Plod je trojboká tenkoblanná pouzdrosečná tobolka s 1 až 2 kulovitými až hranatými černými semeny.
Stanoviště: Pro česnek j velice důležité slunce a teplo. Ideální je pro něj humózní, kyprá, bohatá na živiny a dobře odplevená půda.
Období květu: Bílý česnek sázíme na podzim, růžové a fialové odrůdy na jaře. Česnek z jarních výsadeb se sklízí v srpnu, z podzimních výsadeb je zralý již v červenci.
Použitelné části: Cibule. Při sklizni se zachovává delší stonek, aby se cibule mohly svázat do copu a po zaschnutí vnější části skladovat na suchém místě.
Léčivé účinky: Česnek obsahuje látku zvanou allicin, která působí jako antibiotikum. Dezinfikuje, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a současně podporuje prokrvení. Pacientům trpící na akné se doporučuje postižené místo potírat čerstvým stroužkem česneku.
Bylinková kuchyně: S česnekem je téměř každé jídlo chutnější. Používá se jako koření nebo zelenina. Do jídla se přidává syrový, jemně nasekaný nebo lisovaný. Pikantní chuť dodá salátům, lze ho také nakládat do octa nebo oleje.
. Pečené kuře s česnekemPRO 6 OSOB |