Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čeští muži milují hospody a pivnice. Na pivo chodí i do čajoven

aktualizováno 
Sociologický ústav AV ČR provedl průzkum oblíbenosti jednotlivých druhů restauračních zařízení. Překvapení se podle něj nekonají. Chlapi nejraději míří do hospod, ženy milují cukrárny a kavárny.

Stále více mladých mužů utíká z klasických hospod a dává přednost pivním barům. | foto: Profimedia.cz

Výzkum je součástí projektu České pivo, který probíhá od roku 2004 a snaží se odhalit, jak veřejnost hodnotí změny chuti tuzemských piv za uplynulé desetiletí. Jeho částí je i statistika odhadující vzorek populace starší 18 let ve vztahu k oblíbenosti jednotlivých druhů podniků a druhu nápojů, které se tam nabízejí.

Mladí muži se stěhují do barů

Podle průzkumu zejména mladší mužské ročníky opouštějí klasické pivnice a hospody a dávají přednost tomu, čemu se říká stylová pivní restaurace. Narůstá také procento těch, kdo si zajdou raději do baru než do hospody.

Oblíbený typ gastronomického zařízení

Podle průzkumu ale existuje hlavně ve starším věku velká skupina mužů, kteří svoji oblíbenou hospůdku "na rohu" neopouštějí a nepodléhají módním trendům.

Ženám evidentně pivnice a hospody nevoní. Tradičně dávají přednost kavárnám a cukrárnám. Tam pravidelně míří pět procent žen, u mužů je to jediné procento. Zajímavý fakt, jenž dokumentuje, že jsme tvorové společenští, je ubývající procento žen, které podle roku 2004 přiznávaly, že nechodí nikam - nyní je to jen 25 procent.

Chodí se celkově méně

Prakticky u všech typů podniků je od roku 2004 znát klesající frekvence návštěvnosti podniků. Zatímco před sedmi lety respondenti uváděli v průměru přes devět návštěv hospody měsíčně, v roce 2011 to bylo jen sedm návštěv. Stejný pokles byl ale znát i u ostatních druhů zařízení - od restaurací přes kavárny až po cukrárny.

Jak často chodíme do našeho oblíbeného podniku.

Mírný nárůst je naopak vidět u čajoven, které se v poslední době dostaly do módy. Za tento trend ale mohou téměř výhradně ženy, muži je navštěvují jen minimálně.

Na zlepšení nálady a na pivo

Účastníci průzkumu také odpovídali na otázku, proč vlastně do podniku chodí. Jako nejvýraznější element byl důvod setkání s přáteli, pobavit se, zlepšit si náladu. Samozřejmě u podniků typu restaurace je nejčastějším důvodem stravování.

Proč chodíme do restaurací.

O Češích se traduje, že jsou milovníci piva. A dokládá to i průzkum. Že pivo vyhraje v pivnici, je pochopitelné. Ale tento nápoj se nejvíce konzumuje i v běžných restauracích nebo barech, které mohou nabídnout třeba výběr vín či míchaných nápojů.

Nejčastěji objednávaný nápoj

Teprve u podniků se zahraniční kuchyní, jako jsou pizzerie nebo čínské restaurace, začíná dominovat víno či vinný střik. Češi si dokonce dávají pivo i v kavárnách, nebo dokonce v čajovnách a vinárnách.

Autor:




Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Suchá vazba decentně přizdobená velikonočními motivy se hodí jak na sváteční...
Velikonoční cop ze suchých travin a obilovin potěší na stole i zavěšený

Velikonoce jsou za dveřmi, o víkendu se tedy můžete věnovat přípravám, ať jsou vaše představy o jarní výzdobě jakékoliv. Třeba už nějaký věnec či závěs ze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.