Hotový kapr se zeleninou, opečenými noky a pivní omáčkou

Hotový kapr se zeleninou, opečenými noky a pivní omáčkou | foto: iDNES.cz

Čeští vědci vyvinuli krmivo pro superkapry, mají zdravější maso

  • 101
Vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vyvinuli krmivo pro kapry, po němž má maso zvýšený obsah prospěšných omega 3 mastných kyselin. Na trh přijdou takto vylepšení kapři už letos na Vánoce.

Příznivé účinky konzumace tohoto kapra na nemoci srdce a hojení ran konstatovali i experti z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. Badatelé zde ve čtvrtek představí své výsledky. "Superkapr by měl být k dostání už letos o Vánocích, naplno ale chov odstartuje až příští rok," oznámil Jiří Koleček z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

"Dle závěrů klinické studie vypracované IKEM měli pacienti, kteří konzumovali tohoto kapra, o 30 procent lepší laboratorní výsledky než pacienti na klasické dietě. Výsledkem tak byly lepší parametry hojení ran a hodnoty tukového spektra," vysvětlují zástupci školy na webu omega3kapr.cz, kde by se časem měly objevit i konkrétní informace, kde bude možné rybu koupit.

Zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin pomáhá také při snižování cholesterolu, má pozitivní vliv při poruchách srdečního rytmu, schizofrenii a problémech s pamětí.

Účinky se proto testovaly letos na podzim i na dobrovolnících z řad pacientů Lázní Poděbrady, kteří se tam léčili po operaci ischemické choroby srdeční. Dostávali během čtyřtýdenního lázeňského pobytu dvakrát týdně 200 gramů kapřích filetů.

Za úspěchem jihočeského kapra je speciální krmná směs na bázi rostlinných olejů, ale také technologie zpracování masa. Maso pak má vyšší obsah omega 3 mastných kyselin a strávníci tak do sebe dostanou zdraví prospěšné látky přirozenou cestou namísto polykání tobolek. Badatelé už svůj výzkum opatřili patentem.

"Chuťově se maso neliší," uvedl Koleček. Zdravější kapr by měl být k dostání na předvánočním trhu za 85 až 95 korun za kilo. Cena je tedy asi o pětinu vyšší než u běžného kapra.

Kapr je nejčastěji chovaný druh ryb v českých rybnících. Roční produkce se pohybuje kolem 18 000 tun.