Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak na „instantní“ gril. Vyzkoušeli jsme, zda vás na výletě nakrmí

aktualizováno 
Grilování v rámci piknikování je u nás zatím málo rozšířené. Je to tím, že míst vhodných ke grilování je ve srovnání se zahraničím pořád málo, navíc ne každý má malý cestovní gril, který by se pohodlně vešel do kufru auta, nemluvě o batohu.

Kolegyně v redakci se v tomto okamžiku už začaly těšit. | foto: Marek Burza

Není třeba se divit, že Češi nechávají grilování na chaty a chalupy, případně balkony, když milionové město jako Praha se chlubí, že má už osm grilovacích míst. Na webu magistrátu se nám navíc přehlednou mapku nepodařilo najít, poslední informace pocházejí z roku 2012.

Grilovat lze i ve volné přírodě, zde však platí pravidla pro rozdělávání ohně. Pravidla shrnuje například web Záchranný kruh. V lese to lze jen na vyhrazených místech, jinak alespoň 50 metrů od okraje lesa. Pozor na větve, suché listí a trávu. Když to shrneme, tak ideální pro pořádání pikniku by bylo opuštěné letiště.

Bude fungovat jako velký?

My jsme se při testování vybavili kompaktním grilem na jedno použití. Je to krabice velikosti stolní hry, přerostlého Člověče, nezlob se. Vejde se do většího batohu, v kufru auta nebude překážet. Koupíte ho od 70 korun.

Fotogalerie

Úkolem bylo stanovit, zda i člověk bez zkušeností s tímto grilem je schopen připravit maso. Už proto, že práce musí být jiná než s velkým stolním, kde jsou daleko větší vzdálenosti mezi mřížkou a sálajícím uhlím. A navíc nelze posunovat maso na silnější nebo slabší žár.

Krabice obsahuje hliníkovou nádobku naplněnou uhlím, přibalený je i drátěný stojánek, aby rozžhavené uhlí neleželo přímo na podkladu. Na nabarvené dřevěné lavičce asi grilovat nebudete, najdete si kousek betonového podkladu či větší plochý kámen. Je ale pravda, že během našeho redakčního testu jsme lavičku použili a nedošla úhony.

Začali jsme přesně v 11:00, pomocí ekologických zápalek SOLO se podařilo gril bez problémů a velkého dýmení zapálit. Tyto „sirky“ mají tu výhodu, že jimi škrtnete o krabičku jako s těmi běžnými a zahrabete je pod uhlí. Působí jako pevný podpalovač, dřevitá hmota je napuštěná parafínem.

Po deseti minutách se už okraje uhlíků pokryly bílým popelem, který bývá známkou, že uhlí začíná mít tu správnou teplotu. V této fázi pozor, gril trochu kouří. Ve volné přírodě to nevadí, na balkoně by to mohlo vadit sousedům.

Během pár minut to ale přestane a zbude jen čisté žhnoucí teplo – právě teď přišla naše chvíle. A za dalších pět minut byly kuřecí plátky hotové.

Pro koho se hodí

Cestovní „kapesní“ gril splňuje to, co se od něj čeká. Může být snadným úvodem pro začátečníky, kteří si po této zkušenosti pořídí opravdový přístroj domů na zahradu.

Může být jednoduchým zpestřením celodenního výletu s dětmi i pro zkušené grilovače. V kufru auta nezabere žádné místo, velký domácí gril by vás asi nenapadlo skládat, pokud nemáte právě cestovní variantu.

Gril je evidentně myšlen jako jednorázový, ale po skončení našeho grilování bylo vidět, že by ještě jednu nebo dvě náplně zvládl. Jen pak nemáte ten servis v tom, že je jako nový neprodyšně zabalený a nemůže z něj tedy vypadávat uhelný mour.

Autor:




Hlavní zprávy

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.