Chcete koupit český česnek? Jistotu nemáte ani na farmářském trhu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete koupit český česnek? Jistotu nemáte ani na farmářském trhu

"Byl jsem se podívat na tradičním prodejním trhu ve Věžkách a dva prodejci tam drze nabízeli španělský česnek jako český. Dokonce ho fiktivně označili moravskými lokalitami, kde byl údajně vypěstován," líčí rozhořčeně pěstitel a šlechtitel českého česneku Jan Kozák z Pardubického kraje.
Myslíte si, že český česnek na pultě spolehlivě poznáte? Jako laik nemáte šanci.

Myslíte si, že český česnek na pultě spolehlivě poznáte? Jako laik nemáte šanci. | foto: Profimedia.cz

Totéž se vám může stát na kterémkoliv farmářském trhu, protože jako laik nemáte šanci poznat, jestli se jedná o českou odrůdu vypěstovanou u nás, nebo dovoz z Číny či Španělska. Koupíte loňský čínský či jiný cizí česnek, ani nemrknete.

 "U nás v republice by to poznalo tak deset lidí," konstatuje Kozák, který česneku rozumí jako málokdo – už 17 let dodává česnekovou sadbu českým pěstitelům a spolehlivě pozná všech 21 registrovaných českých odrůd. 

Prohlédněte si české odrůdy

Oloupaná palice české odrůdy Stanik (paličák)
Průřez paličákem (česká odrůda Elin).
Sklizeň česneku, odrůda Anton
Česká odrůda Blanin s příjemnou, jemně ostrou chutí. Také patří k druhům,

Podobně můžete dopadnout v supermarketu, kde si myslíte, že označení musí sedět. "V některých supermarketech se objevuje česnek z letošní sklizně, balení po třech kouscích, který má jako zemi původu uvedenou Českou republiku. Ano, byl skutečně vypěstovaný u nás, ale jedná se o francouzské odrůdy. A ty pro náš jazyk vůbec nemusí být chutné. Ochutnal jsem je, vím, o čem mluvím," říká Kozák. 

Jsme prostě zvyklí na české odrůdy a jejich chuť a sílu nám ty cizí nenahradí, viz Vzpoura proti cizímu česneku se šíří českým internetem.  

Na Festivalu česneku se letos prodaly čtyři tuny toho českého

Dobře udělali ti, kteří si pro český česnek zajeli o posledním červencovém víkendu do Buchlovic, na desátý ročník Festivalu česneku. Dlouhodobým cílem akce je podpořit domácí pěstitele a zvýšit spotřebu tradiční české zeleniny.

Letos se v Buchlovicích prodalo na 4 tuny českého česneku.
Česnek zapletený do copu je ideální pro konečného spotřebitele. Takto se

Letos se v Buchlovicích prodalo na 4 tuny českého česneku. Zájem byl i o česnek zapletený do copu.

Letos už se podle pořadatelů v Buchlovicích prodaly asi čtyři tuny česneku, ke koupi byl v průměru za 150 korun za kilogram. U nás v republice se přitom ročně spotřebuje až sedm tisíc tun česneku, ale třeba loňská celková produkce česneku zahrnující produkci zelinářů i domácností dosáhla podle Českého statistického úřadu 1 457 tun. Zbytek tedy dorovnává většinou česnek čínský.

V minulosti byly v okolí Buchlovic osázeny česnekem desítky hektarů půdy, pak se pomalu začal vytrácet z polí i ze zahrádek. Sehnat tuzemský česnek je dnes v supermarketu v podstatě nemožné. Proto podle pořadatelů festivalu vznikla tato akce s podtitulem Najdi si svého česnekáře. 

Sežeňte si česnek přímo od pěstitele

Paličák x nepaličák

"Paličáky vytvářejí na vrcholu palici, tedy kulovité květenství s květy a pacibulkami," vysvětluje pěstitel Kozák zásadní rozdíl. Pro pěstitele to znamená, že toto květenství se musí odstraňovat, jinak se výrazně snižuje výnos.

Rozeznáte je i podle stroužků. "Stroužky paličáků jakoby směřují všechny ke středu, u nepaličáků jsou rozmístěny v jakési spirále okolo středu," vysvětluje Kozák.

Pro spotřebitele je zajímavé, že nepaličáky mají obecně vyšší skladovatelnost, přesto jsou u nás paličáky tradičně populárnější. "Nevím, jak v Polsku, ale jinak jsme v EU jedinou zemí, kde se dává přednost paličákům," říká pěstitel.

Pokud svého dodavatele česneku ještě nemáte, pan Kozák radí všímat si při cestách po republice cedulí u venkovských domků. "Musíte hledat. Když vám někdo prodá svůj vlastní česnek přímo ze dvora, neměli byste udělat chybu. Jakmile ho hledáte na trzích, už to tak být nemusí." 

S hledáním pěstitele-osobního dodavatele to ale můžete zkusit i na internetu. Inzerují tam i drobní pěstitelé, kteří chtějí prodat přebytky, mnozí nabízejí při osobním odběru i možnost ochutnání nebo svázání česneku do copů, v kterých se česnek dobře skladuje přímo v kuchyni. Ceny se pohybují zhruba od 150 do 200 korun, sadbový česnek je samozřejmě ještě dražší.   

Nebo si proklikejte nabídky jednotlivých farem registrovaných na webu, více informací o projektu najdete v článku Prodej ze dvora už společně na internetu nabízí přes 50 farem. Přes 50 jich bylo loni na jaře, teď už jich tam je mnohem víc.

Zprostředkování dodávky přímo od pěstitelů pak nabízí jednatel sdružení Českomoravský česnek Ladislav Logaj. "Prodávat český česnek přímo od pěstitelů máme jako sdružení v plánu, zatím na tom pracujeme, ale zprostředkovat prodej přímo od pěstitele jsme schopni už teď. Stačí se na nás obrátit."    

Uchovávání česneku nám kazí paraziti

Logaj také radí, jak česnek nejlépe uchovat, aby vám co nejdéle vydržel. "Já mám vyzkoušeno, že zapletený do copu vydrží zavěšený přímo v kuchyni až do příští sezony, jen si odřezáváte podle potřeby jednotlivé cibule." Kozák k tomu dodává, že ideální je teplota 18 až 20 °C, při které česnek neraší, a nízká vlhkost.

"Největším nepřítelem uchovávání česneku je vlnovník česnekový, parazit, který způsobuje takzvané vyšeptávání česneku," popisuje ještě Kozák nepřítele, který zapříčiní, že jednotlivé stroužky se postupně zcvrknou tak, že z palice zbudou v podstatě jen obaly.

"Pomohlo by skladovat česnek při teplotě kolem nuly, což ale nejde v lednici, kde je vlhko," nabízí možnou variantu. Proto také mnohé hospodyňky stroužky vyloupou a uloží v zavíčkované sklenici do mrazáku; snadno pak z ní odebírají jednotlivé stroužky ke spotřebě. 

Čeští pěstitelé až do této doby mořili sadbu právě proti vlnovníku v Sulce, takže na rozdíl od čínských se českým odrůdám vyšeptávání vyhýbá. Jenže právě tomuto přípravku letos na příkaz Bruselu končí registrace. "Bohužel v tuto chvíli ještě netušíme, čím česnek proti tomuto parazitovi namoříme," konstatuje šlechtitel. A dodává, že pěstitelé by v tomto směru uvítali větší invenci Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Ruzyni, který by měl tyto situace řešit.      

Proč je vlastně českého česneku málo?

V polovině devadesátých let bylo českého česneku všude dost, ale nikdo o něj nestál. Důvod byl prostý: lidé ho chtěli za stejné peníze, za jaké byl v té době k mání česnek čínský. A ten se tehdy prodával úmyslně hodně pod cenou. "Za stejné peníze ho nemohl český zemědělec ani vypěstovat, natož aby byl za tu cenu k prodeji v supermarketu," vysvětluje pěstitel Kozák. 

Český nepaličák Benátčan

Český paličák Bjetin

Český fialový paličák Vekan

Proto má dnes český česnek – který má svá specifika co se týká složení, chuti i obsahu prospěšných látek – cenu zlata. Čeští pěstitelé byli nuceni v minulém desetiletí produkci česneku z uvedených důvodů omezit a dnes je tedy logicky málo sadby českých odrůd i česneku konzumního.

Koho napadne, že si tedy zasadí česnek čínský či španělský, aby měl svůj vlastní, měl by na to zapomenout. "Hrozí zanesení nejrůznějších cizích patogenů, takže z úrody nemusíte mít nic. Naopak. Ještě hrozí, že se cizí paraziti, se kterými neumíme bojovat, přenesou i na další plodiny," varuje Kozák.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025