Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Otevírá se první škola gastronomie. Neučí vařit, ale podnikat

aktualizováno 
Od začátku dubna se rozjel první běh kurzů, které mohou naučit zájemce o podnikání v gastronomii, jak fungovat a neprodělat kalhoty. A ujistit se, zda je jejich myšlenka tak nosná, že má vůbec cenu do ní investovat.

Myslíte si, že děláte nejlepší cupcakes na světě? Než rozjedete provoz, můžete si jejich výrobu vyzkoušet nanečisto. | foto: Profimedia.cz

„Jde o to, že ne každý nápad je tak dobrý, že se v praxi chytí. Je hodně lidí, kteří jsou tak nadšeni vlastní myšlenkou, že se na ni nedokáží podívat z odstupu. Takoví lidé jsou schopni se zadlužit a utratit za prostory a vybavení statisíce a až pak zjistit, že o jejich službu nebo produkt není mezi lidmi zájem,“ popisuje typickou situaci Marcel Vargaeštok, zakladatel konceptu Chefstarteru a školy vaření Chefparade.

Zakladatel Chefstarteru Marcel Vargaeštok a šéfka kurzů Judit Balázsyová

Zakladatel Chefstarteru Marcel Vargaeštok a šéfka kurzů Judit Balázsyová

Jako každý manažer si prošel úspěchy i neúspěchy a došel k názoru, že by nebylo špatné umožnit lidem jakýsi systém podnikání na zkoušku, kdy by se mohli o každém kroku od záměru až po realizaci poradit s někým zkušenějším.

„Proto jsme například postavili profesionální kuchyni, která splňuje veškeré hygienické normy a tu si můžete pronajmout. Takže když kupříkladu myslíte, že pečete jedinečné koláče podle receptu vaší babičky, můžete je začít péct v pronajaté kuchyni a vyzkoušet je prodat. A když o ně bude opravdu velký zájem, můžete si troufnout jít do rizika nákupu vlastního provozu,“ vysvětluje Vargaeštok.

Podle něj je ve světě stále větším trendem, že specializované vzdělání získáte spíš díky intenzivnímu školení, které člověka připraví na budoucí profesi, než díky klasické škole, kde vstřebáváte hodně balastních informací, jež už nikdy v životě nezužitkujete. V zahraničí je podle něj hodně vzdělávacích projektů, ale něco podobného, jako vytvořil v Praze, nezná. Tedy sdílení kuchyně, mentoring, spojení s investory.

Ne že by byl každý zájemce veden za ručičku, ale snáze se dostane k informacím, které by musel pracně vyhledávat a vyhne se desítkám slepých cest.

Profesionální kuchyň si může každý pronajmont do doby, než si vyladí své...

Profesionální kuchyň si může každý pronajmout do doby, než si vyladí své recepty a vyzkouší, že o jeho výrobky bude zájem.

Koncept Chefstarteru totiž funguje na principu mentorů - s nimi se můžete poradit o problému, který právě potřebujete vyřešit. Od finančních záležitostí až po rady s focením a prezentace jídel.

Mimo tyto jednotlivé rady Chefstarter právě rozběhl ucelený dvouměsíční kurz, kde se přihlášení budou „trénovat“ v několika oborech. Budou se učit marketingu, práci s médii, jak dodržet standardy pro hygienické normy a další věci, které by jim v podnikání mohly znepříjemnit život.

Součástí kurzu je i komunikace s ostatními účastníky, kteří reagují na nápady kolegů mezi prvními a poskytnou tedy zpětnou vazbu „z lidu“. Závěr se pak má odehrávat ve stylu malého „Dne D“, frekventanti si vyzkouší schopnost odprezentovat nápad skutečným potenciálním investorům.

Poslední věcí je cena. Za celý dvouměsíční kurz se zaplatí kolem jedenácti tisíc korun, což je podobná částka jako například za rekvalifikační kurz asistentky nebo daňové účetní. Není to málo, ale zároveň to může ušetřit statisíce na zahlazení dluhů po neúspěšné společnosti.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.