Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chemická kotva drží i tam, kde obyčejná hmoždinka selže

aktualizováno 
Chemické kotvy se uplatní hlavně v narušeném zdivu a tam, kde by hrozilo poškození zdi od pnutí z klasických hmoždinek, například blízko rohů. Některé lze použít i pod vodou.

Malta se rozlije mezi spáry košíčku | foto: Fischer

Práce s chemickou kotvou - označuje se také jako chemická malta či hmoždinka - je jednoduchá. Vyvrtá se díra, vyčistí se od prachu a vyplní se hmotou. Pak už stačí do otvoru vešroubovat kulatinu se závitem a počkat na vytvrdnutí. Řemeslníci tyto malty s oblibou využívají na hodně namáhané spoje, třeba zavěšení umyvadel, závěsných klozetů, zábradlí či schodů. Díky tomu, že při aplikaci nepůsobí pnutí uvnitř zdi, není třeba se bát, že namáhaná díra vyvrtaná poblíž rohu odlomí celý kus krajní cihly. Je ale zbytečné používat je na drobné vrtání k zavěšení obrázku nebo svítidla.

Jen pozor, na trhu se stále u některých výrobců objevují kotvy, které obsahují rakovinotvorný styren. Ty lze použít do exteriéru, pro práce uvnitř bytu kupujte kartuše, na kterých bude výslovně uvedeno, že jsou bez styrenu.

Externí obrázek

Chemické kotvy jsou výhodné i pro upevňování tam, kde se předpokládá styk s vodou, třeba u zábradlí vestavěných bazénů nebo prvků zavěšených na domovní fasádě. Zatímco běžné typy jsou na bázi polyesteru, ten, kdo by ji chtěl použít do vlhkého prostředí, měl by hledat verzi na bázi vinylesteru, což jsou údaje, které lze běžně nalézt na štítku.

Na rozdíl od klasických hmoždinek tu nehrozí, že se při utahování začne celý spoj protáčet ve zdi - takovou zkušenost určitě získal každý, kdo se doma při vrtání strefil do malty mezi cihly.

Pro toho, kdo by rád počítal s tím, že by chtěl časem spoj rozebrat, je tu možnost do stěny vlepit pouzdro s metrickým závitem a teprve do něho vešroubovat šroub, který bude držet budoucí konstrukci.

Do tvrdých materiálů

Nejjednodušší je aplikovat chemickou hmoždinku do tvrdých materiálů. V tomto případě se jen z kartuše vytlačí hmota do otvoru a vešroubuje se do ní šroub. Než se začne hmota vytvrzovat (asi během prvních šesti minut), je možné celý postup aplikovat na všechny otvory a šrouby vycentrovat tak, aby bylo možné například otvory držáku na televizi na ně snadno navléknout. Doba vytvrzení záleží na teplotě, při běžné pokojové se pohybuje mezi 30 a 40 minutami - pak spoj snese osmdesátiprocentní zatížení. Podívejte se na animaci ukazující jednoduchý návod (zdroj www.pattex.cz).

Do duté cihly

U dutých cihel se do vyvrtaného otvoru vloží speciální plastové nebo kovové sítko, které se vyplní hmotou. V okamžiku, kdy se do sítka vsune šroub, vytlačí se do okolního materiálu "housenky" malty držící po zatvrdnutí spolehlivě hmoždinku na místě.

Drobné fígle

Externí obrázek

Existuje i sítko, které se používá u plotových tvárnic nebo sádrokartonu. Kónický přípravek Satelis se provlékne otvorem a po vyplnění maltou vytvoří tvarový styk. Ten znemožní zpětný posun šroubu ven ze stěny.

Obecně pro chemické kotvy platí, že po vyvrtání otvoru je třeba speciálním úzkým kartáčkem (ale kdo kromě profesionála by kupoval kartáček za 150 korun) nebo pomocí vysavače otvor zbavit prachu, aby se malta dobře spojila s ostatním materiálem. Na kartuši se nasadí směšovač (malta se míchá ze dvou složek) a vytlačí se deset až patnáct centimetrů hmoty, než se obě složky smíchají. U pevných materiálů se plní otvor asi ze dvou třetin, u dutých materiálů při použití sítka celý otvor.

Chemické hmoždinky je možné použít i do pórobetonu. V tomto případě se "krouží" vrtačkou tak, aby se vytvořil kónický otvor širší uvnitř zdi (viz fotogalerie). Pak se postupuje stejně jako u tvrdých materiálů.

Použít víckrát

Externí obrázek

Kutilové celou kartuši určitě nevypotřebují celou. Zkuste si kliknout na výpočet potřebného množství pro jednu díru, uvidíte, že z jediné kartuše kotvy byste zazdili desítky šroubů.

Proto je vhodné rozvrhnout si práci tak, aby se během jediného dne v domácnosti upevnilo vše, co se jako nutné práce během času nashromáždilo. Pak se směšovač odšroubuje - a vyhodí. Kartuši samotnou ale můžete použít i po čase, stačí namontovat nový směšovač, sada několika kusů se koupí za několik desetikorun.

Autor:




Nejčtenější

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Další z rubriky

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.