Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chemická kotva drží i tam, kde obyčejná hmoždinka selže

aktualizováno 
Chemické kotvy se uplatní hlavně v narušeném zdivu a tam, kde by hrozilo poškození zdi od pnutí z klasických hmoždinek, například blízko rohů. Některé lze použít i pod vodou.

Malta se rozlije mezi spáry košíčku | foto: Fischer

Práce s chemickou kotvou - označuje se také jako chemická malta či hmoždinka - je jednoduchá. Vyvrtá se díra, vyčistí se od prachu a vyplní se hmotou. Pak už stačí do otvoru vešroubovat kulatinu se závitem a počkat na vytvrdnutí. Řemeslníci tyto malty s oblibou využívají na hodně namáhané spoje, třeba zavěšení umyvadel, závěsných klozetů, zábradlí či schodů. Díky tomu, že při aplikaci nepůsobí pnutí uvnitř zdi, není třeba se bát, že namáhaná díra vyvrtaná poblíž rohu odlomí celý kus krajní cihly. Je ale zbytečné používat je na drobné vrtání k zavěšení obrázku nebo svítidla.

Jen pozor, na trhu se stále u některých výrobců objevují kotvy, které obsahují rakovinotvorný styren. Ty lze použít do exteriéru, pro práce uvnitř bytu kupujte kartuše, na kterých bude výslovně uvedeno, že jsou bez styrenu.

Externí obrázek

Chemické kotvy jsou výhodné i pro upevňování tam, kde se předpokládá styk s vodou, třeba u zábradlí vestavěných bazénů nebo prvků zavěšených na domovní fasádě. Zatímco běžné typy jsou na bázi polyesteru, ten, kdo by ji chtěl použít do vlhkého prostředí, měl by hledat verzi na bázi vinylesteru, což jsou údaje, které lze běžně nalézt na štítku.

Na rozdíl od klasických hmoždinek tu nehrozí, že se při utahování začne celý spoj protáčet ve zdi - takovou zkušenost určitě získal každý, kdo se doma při vrtání strefil do malty mezi cihly.

Pro toho, kdo by rád počítal s tím, že by chtěl časem spoj rozebrat, je tu možnost do stěny vlepit pouzdro s metrickým závitem a teprve do něho vešroubovat šroub, který bude držet budoucí konstrukci.

Do tvrdých materiálů

Nejjednodušší je aplikovat chemickou hmoždinku do tvrdých materiálů. V tomto případě se jen z kartuše vytlačí hmota do otvoru a vešroubuje se do ní šroub. Než se začne hmota vytvrzovat (asi během prvních šesti minut), je možné celý postup aplikovat na všechny otvory a šrouby vycentrovat tak, aby bylo možné například otvory držáku na televizi na ně snadno navléknout. Doba vytvrzení záleží na teplotě, při běžné pokojové se pohybuje mezi 30 a 40 minutami - pak spoj snese osmdesátiprocentní zatížení. Podívejte se na animaci ukazující jednoduchý návod (zdroj www.pattex.cz).

Do duté cihly

U dutých cihel se do vyvrtaného otvoru vloží speciální plastové nebo kovové sítko, které se vyplní hmotou. V okamžiku, kdy se do sítka vsune šroub, vytlačí se do okolního materiálu "housenky" malty držící po zatvrdnutí spolehlivě hmoždinku na místě.

Drobné fígle

Externí obrázek

Existuje i sítko, které se používá u plotových tvárnic nebo sádrokartonu. Kónický přípravek Satelis se provlékne otvorem a po vyplnění maltou vytvoří tvarový styk. Ten znemožní zpětný posun šroubu ven ze stěny.

Obecně pro chemické kotvy platí, že po vyvrtání otvoru je třeba speciálním úzkým kartáčkem (ale kdo kromě profesionála by kupoval kartáček za 150 korun) nebo pomocí vysavače otvor zbavit prachu, aby se malta dobře spojila s ostatním materiálem. Na kartuši se nasadí směšovač (malta se míchá ze dvou složek) a vytlačí se deset až patnáct centimetrů hmoty, než se obě složky smíchají. U pevných materiálů se plní otvor asi ze dvou třetin, u dutých materiálů při použití sítka celý otvor.

Chemické hmoždinky je možné použít i do pórobetonu. V tomto případě se "krouží" vrtačkou tak, aby se vytvořil kónický otvor širší uvnitř zdi (viz fotogalerie). Pak se postupuje stejně jako u tvrdých materiálů.

Použít víckrát

Externí obrázek

Kutilové celou kartuši určitě nevypotřebují celou. Zkuste si kliknout na výpočet potřebného množství pro jednu díru, uvidíte, že z jediné kartuše kotvy byste zazdili desítky šroubů.

Proto je vhodné rozvrhnout si práci tak, aby se během jediného dne v domácnosti upevnilo vše, co se jako nutné práce během času nashromáždilo. Pak se směšovač odšroubuje - a vyhodí. Kartuši samotnou ale můžete použít i po čase, stačí namontovat nový směšovač, sada několika kusů se koupí za několik desetikorun.

Autor:




Nejčtenější

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.