Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chladnička má být čistá, aby nezvyšovala účet za elektřinu

aktualizováno 
Zdaleka nejde jen o to, že do chladničky či mrazničky pokryté vrstvičkou ledu není pěkný pohled. Podstatnější je, že námraza vyšší než tři milimetry zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 procent. Že něco není v pořádku, signalizuje i hluk. Námrazou porostlý spotřebič je mnohem hlučnější kvůli častému chodu motoru.

Veškeré potraviny se mají skladovat v uzavřených nádobách, jinak odpařováním zvyšují vlhkost v prostoru chladničky a tvoří se nežádoucí námraza. | foto: Profimedia.cz

Zastaralé automatické odmrazování

Všechny potraviny mají být v chladničce uložené v uzavřeném obalu.Ve starých ledničkách se led tvořil poměrně rychle a bylo třeba s ním průběžně bojovat. Tato bitva skončila s vynálezem automatického odmrazování. Nemusela se hlídat ani vnitřní teplota, ani vlhkost či tloušťka námrazy. Princip automatického odmrazování spočívá v tom, že jakmile se na stěnách začne tvořit tenká ledová vrstvička, zvýší se teplota uvnitř chladničky a led roztaje. Proto stinnou stránkou tohoto dnes už překonaného systému je, že zvyšuje spotřebu energie. Pokud tedy stále ještě používáte starší ledničku s tímto systémem, určitě zauvažujte o její výměně.

Dokonalé beznámrazové systémy

Před ukládáním velkého nákupu můžete u moderních chladniček navolit funkci Současné moderní chladničky a mrazničky jsou vybaveny dokonalejšími funkcemi "No frost" či "Frost free", které přímo brání tomu, aby námraza vůbec vznikla. Spotřebiče jsou opatřeny senzory, které průběžně kontrolují vlhkost vnitřního prostoru a zajišťují dokonale rovnoměrné proudění vzduchu. Tím se snižuje vlhkost a námraza se nemůže tvořit. Tento beznámrazový systém má nižší energetickou náročnost a menší výkyvy v odběru energie.

Nejúčinnější je prevence

Nutnosti odmrazování se nadno zbavíte už tím, že si pořídíte spotřebič odpovídající klimatické třídy. To je údaj informující o teplotě, ve které má být spotřebič umístěn, aby pracoval co nejúsporněji. Rozlišují se čtyři třídy: SN +10 až +32 °C; N +16 až +32 °C; ST +18 až +38 °C a T +18 až +43 °C. Proto není lhostejné, zda stojí lednice s mrazákem v suterénu rodinného domu, kde je stálá teplota kolem +12 stupňů, nebo v dobře vytápěné kuchyni, kde teplota neklesá pod +25 stupňů. Spotřebiče správně zvolené klimatické třídy nemají tendenci se uvnitř ohřívat, tudíž se v nich nevytváří námraza, i když nemají systém "No frost".

Box

Sedm triků proti jinovatce a ledu

Těsnění dvěří musí být nepoškozené a přiléhat po celém obvodu. U starších modelů lze ovlivnit, jak rychle se bude námraza tvořit, u těch moderních pak, jak rychle a s jakou spotřebou energie se systém chladničky vyrovná s výkyvy teploty.
Zásady jsou jednoduché a nic nestojí:

1/ Spotřebič má stát na suchém místě, okolní teplota má odpovídat jeho klimatické třídě.
2/ Těsnění dveří musí být nepoškozené a má přiléhat po celém jejich obvodu.
3/ Dveře dobře uzavřete po každé „návštěvě“ chladničky.
4/ Zhruba 12 až 24 hodin před ukládáním velkého nákupu připravte chladicí a mrazicí prostor na vyšší výkon nastavením funkce supercool.
5/ Neukládejte do chladničky ani mrazničky nezakryté tekuté potraviny (šťávy, polévky, omáčky) nebo kostky ledu. I v tuhém stavu se odpařují a vytvářejí námrazu, případně výrazně ovlivní teplotu a vlhkost uvnitř spotřebiče.
6/ Spotřebiče neumisťujte moc blízko ke stěně, do výklenku nebo do kouta – tím se podstatně sníží ochlazování chladiče.
7/ Jednou až dvakrát  ročně opatrně vysajte prach z chladiče, protože omezuje chladicí výkon.

Když je odmrazování nutné

Všechny potraviny do chladničky ukládejte v uzavřených nádobách.Co dělat, když se přes všechna preventivní opatření chladicí a mrazicí prostor ojíní? Postupujte podle pokynů v návodu a navolte funkci odmrazování. Zamražené potraviny zabalte alespoň do mikroténových sáčků či bublinkové fólie a uskladněte do dobrého tepelného izolantu, jakým jsou například peřiny. (Odmrazování rovnou využijte k tomu, abyste si v ledničce či mrazničce udělali pořádek a potraviny přeberte.) Vyprázdněný spotřebič otevřete. Odmrazení přitom můžete uspíšit párou, stačí na prázdnou polici postavit kastrol s horkou vodou. Velkým pomocníkem je také ruční parní čistič. V žádném případě neodlupujte led a jinovatku násilím, a už vůbec ne nožem nebo vidličkou.

Systém ukládání potravin

Zamražené potraviny při odmrazování mrazničky vložte do velkého mikrotenového sáčku a uložte do peřin, hned tak nerozmrznou. Protože chladnička i lednička slouží k ukládání potravin, je nutné dbát o jejich čistotu. U moderních přístrojů má sice vnitřní povrch antibakteriální úpravu na bázi přírodního stříbra, které brání usazování a bujení plísní a jiných mikroorganismů (díky tomu se chladnička zbavila nepříjemného zápachu), ale běžná údržba je nutná.
Frekvence očisty útrob ledničky či mrazničky záleží jen na vás. V každém případě se vyplatí ukládat potraviny tak, abyste eliminovali riziko, že ledničku znečistí. Zelenina má být zbavená písku a zeminy a uložená v boxech, ostatní potraviny uzavřete v dózách s víčkem. Neskladujte potraviny v otevřených nádobách, papírových sáčcích nebo vůbec bez obalu. Dózy se zamraženým vařeným jídlem a balíčky syrového masa mají mít nálepku s datem a stručným popisem, abyste snadno identifikovali obsah a věděli, jak dlouho potravinu skladujete.

Bez očisty se neobejdete

Důkladná očista útrob chladničky je čas od času nutná.Pro běžnou údržbu není nutné spotřebič ani vypínat. Stačí vnitřek rychle vytřít vlhkou utěrkou z mikrovlákna, případně lze použít speciální čisticí prostředek na lednice. Úplně nevhodné jsou tekuté písky nebo silná čistidla určená například pro sanitární keramiku. Skleněné police a zásuvky s poklopem (nulová zóna) vyjměte a myjte mimo lednici. Zpět je vracejte suché a vychladlé, nikoli vyhřáté horkou lázní!
Pokud je vnitřní prostor ledničky zašpiněný více, chladničku vypněte a k mytí použijte teplou vodu. Na závěr se vyplatí vytřít celý prostor octovou vodou, případně do vody přidat citronovou šťávu. Krásně ledničku provoní a pohlcuje pachy.
Při vysokém stupni zašpinění můžete použít ruční parní čistič. Ten vám zvláště vydatně pomůže při odmrazování silnější námrazy u starých typů chladniček a mrazáků, které by se bez této pomoci zbavovaly ledu i několik hodin.

Autor:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.