Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Podívejte se, jak pracuje s těstem na chleba Juliana Maškrtnica

aktualizováno 
Zakladatelka Pečem pecen stála u českého hnutí za dobrý kváskový chleba. Není u nás povolanější osoby, která by mezi amatérskými pekaři měla tak vysoké renomé a měla pečení tak v malíku.

Dnes se studentka Juliana, která se na svém blogu nazývá Maškrtnica, potýká s kočírováním facebookové skupiny Pečempecen a pečením v praxi. Peče totiž řemeslné pečivo v řeznické hospodě s pekařstvím Maso a kobliha a ve volných chvilkách odskakuje dokrmit svůj web Maskrtnica.cz, z nějž by se zřejmě neměl opomenout návod pro všechny, kteří s pečením chtějí začít.

Fotogalerie

„Na Facebooku si naštěstí už hodně lidí navzájem umí pomoci navzájem. Jakmile se někdo obrátí o radu, během minutky nebo dvou se určitě najde někdo zkušenější, kdo poradí.

Stejně však doporučuje svým následovníkům, aby nezanedbávali několik bodů z celého dlouhého procesu. Juliana radí kynout těsto v plastové přepravce vymazané troškou oleje. Během kynutí několikrát těsto „přeložit“, zhruba tak po 45 minutách. To je důležité zvláště pro lidi, kteří nemají možnost opravdu kvalitně těsto promíchat.

Až přemístíte těsto do ošatky, musí téměř dvojnásobně zvětšit objem. „Doporučuji nepřikrývat ošatku utěrkou, ale vyrobit z plastového sáčku jakýsi stan. Těsto nebude vysychat a nepopraská ještě dříve, než se dostane do trouby,“ popisuje pekařka.

Bez éček nejen v kuchyni...

Knihu Děláme si to doma sami najdete za 198 Kč na Knihy.iDNES.cz

Doma se dá vyrobit téměř všechno. Od luxusní pěstící kosmetiky přes léčivé...

Ne každý je ochotný proměnit troubu na jednoúčelovou chlebovou pec, vyskládat ji cihlami nebo pečicím kamenem. Podle Maškrtnice postačí i silná litinová deska. Třeba obrácený nízký litinový pekáč, který necháte v troubě rozpálit. Zvláště začátečníci totiž dělají tu chybu, že chleby vyklopí na studený plech a pak teprve vloží do vyhřáté trouby.

Vystřihněte si třeba z krabice na pizzu podložku. Na ní položte pečicí papír a vyklopte cheba z ošatky. Pak lehce i s papírem sešoupnete chleba na rozpálenou litinu. Teplotním šokem chleba vyběhne a budete překvapeni: i z poměrně tekutého testa může vzniknout poměrně vysoký bochník.

Podle Maškrtnice také není třeba se bát časové náročnosti výroby kváskového chleba. „Můžete ho nechat přes den kynout v lednici, což samozřejmě trvá delší dobu než v teple, ale pak máte na přípravu celý večer po příchodu z práce. A nemusíte těsto nijak temperovat. Když už je dostatečně vykynuté, může jít přímo do trouby,“ ujišťuje.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Toyota Avensis 2.4VVTI A/T
Toyota Avensis 2.4VVTI A/T

r.v. 2007, naj. 150 000 km, benzín
182 500 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.