Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Podívejte se, jak pracuje s těstem na chleba Juliana Maškrtnica

aktualizováno 
Zakladatelka Pečem pecen stála u českého hnutí za dobrý kváskový chleba. Není u nás povolanější osoby, která by mezi amatérskými pekaři měla tak vysoké renomé a měla pečení tak v malíku.

Dnes se studentka Juliana, která se na svém blogu nazývá Maškrtnica, potýká s kočírováním facebookové skupiny Pečempecen a pečením v praxi. Peče totiž řemeslné pečivo v řeznické hospodě s pekařstvím Maso a kobliha a ve volných chvilkách odskakuje dokrmit svůj web Maskrtnica.cz, z nějž by se zřejmě neměl opomenout návod pro všechny, kteří s pečením chtějí začít.

Fotogalerie

„Na Facebooku si naštěstí už hodně lidí navzájem umí pomoci navzájem. Jakmile se někdo obrátí o radu, během minutky nebo dvou se určitě najde někdo zkušenější, kdo poradí.

Stejně však doporučuje svým následovníkům, aby nezanedbávali několik bodů z celého dlouhého procesu. Juliana radí kynout těsto v plastové přepravce vymazané troškou oleje. Během kynutí několikrát těsto „přeložit“, zhruba tak po 45 minutách. To je důležité zvláště pro lidi, kteří nemají možnost opravdu kvalitně těsto promíchat.

Až přemístíte těsto do ošatky, musí téměř dvojnásobně zvětšit objem. „Doporučuji nepřikrývat ošatku utěrkou, ale vyrobit z plastového sáčku jakýsi stan. Těsto nebude vysychat a nepopraská ještě dříve, než se dostane do trouby,“ popisuje pekařka.

Bez éček nejen v kuchyni...

Knihu Děláme si to doma sami najdete za 198 Kč na Knihy.iDNES.cz

Doma se dá vyrobit téměř všechno. Od luxusní pěstící kosmetiky přes léčivé...

Ne každý je ochotný proměnit troubu na jednoúčelovou chlebovou pec, vyskládat ji cihlami nebo pečicím kamenem. Podle Maškrtnice postačí i silná litinová deska. Třeba obrácený nízký litinový pekáč, který necháte v troubě rozpálit. Zvláště začátečníci totiž dělají tu chybu, že chleby vyklopí na studený plech a pak teprve vloží do vyhřáté trouby.

Vystřihněte si třeba z krabice na pizzu podložku. Na ní položte pečicí papír a vyklopte cheba z ošatky. Pak lehce i s papírem sešoupnete chleba na rozpálenou litinu. Teplotním šokem chleba vyběhne a budete překvapeni: i z poměrně tekutého testa může vzniknout poměrně vysoký bochník.

Podle Maškrtnice také není třeba se bát časové náročnosti výroby kváskového chleba. „Můžete ho nechat přes den kynout v lednici, což samozřejmě trvá delší dobu než v teple, ale pak máte na přípravu celý večer po příchodu z práce. A nemusíte těsto nijak temperovat. Když už je dostatečně vykynuté, může jít přímo do trouby,“ ujišťuje.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.