Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete vlastní mléko? Pořiďte si minimálně dvě kozy

Snaha o zdravější život nás žene zpátky k přírodě, a tak si pečeme domácí chleba, pěstujeme bio zeleninu a mnozí se rozhodli, že musí mít i vlastní vajíčka či mléko. Je to sice už vyšší dívčí, ale při troše šikovnosti to zvládnete.
Kozu musíte hlídat, je mlsná a přitom má citlivý bachor.

Kozu musíte hlídat, je mlsná a přitom má citlivý bachor. | foto: Profimedia.cz

Pro začátek malé varování. Nečeká vás jen dojení, čištění příbytku a kydání hnoje, budete si muset zvyknout i na nějaké to papírování. Jakmile si zřídíte hospodářství, je potřeba ho zaregistrovat u Českomoravské společnosti chovatelů. Ze zákona musíte ohlásit každou kozu, kterou vlastníte, ale i každou změnu v chovu, jako je úhyn, porod, koupě, prodej a podobně.

Navíc chov koz vyžaduje poměrně hodně času. Musíte je dvakrát denně dojit, ošetřovat, zajistit krmení. "Jestli nemáte vhodného pomocníka, musíte po dobu dojení, tedy zhruba od března od listopadu, zapomenout na dovolené a vícedenní výlety z domova," upozorňuje Vít Mareš, předseda Svazu chovatelů ovcí a koz České republiky. (Pokud chcete i vlastní vejce, návod zde.) 

Kozy držte vždycky aspoň v páru

Nejlepší je koupit kozu přímo u chovatele, který je vedený v registru kontroly užitkovosti, protože v těchto chovech se pravidelně provádí kontrola. Odběr je vhodný asi v půl roce jejího života.

Čtěte ve středu

Na nízké okapy se dosáhne ze žebříku

Průvodce 20 známými i méně známými podzimními houbami spolu s šesti houbovými recepty, návštěva v bytě zařízeném nábytkem z palet a rady, co na podzim s okapy.

"Nezapomeňte ale na to, že kozy mají vysoce vyvinutý stádový reflex a těžce nesou, pokud by byly chované samostatně. To muže být považováno i za týrání," říká Vít Mareš. Ceny se podle něj pohybují kolem tří až čtyř tisíc korun. Koza potřebuje vzdušné ustájení, zařízení na podávání krmiva a napáječku.

Další místo zabere prostor pro dojení. To by podle Mareše mělo být kvůli hygieně umístěné odděleně od stáje. Dále budete určitě potřebovat zařízení na rychlé zchlazení mléka.

Hlavně pozor, ať se vám kozy nepřežerou

V každém případě kozám musíte dopřát výběh, kde mohou okusovat dřeviny, po celý den jim umožnit přístup ke kvalitnímu krmivu, jako je seno a tráva doplněné odměřenou dávkou krmné směsi podávané třeba při dojení. Musí mít rovněž přístup k vodě a také možnost odpočinku ve stínu.

Kozy v kostce

- Většinou rodí dvě kůzlata, mohou být ale i tři čtyři.

- Nejvhodnější doba na připouštění je okolo 10. měsíce, kdy má kozička hmotnost 35 až 40 kg.

- Koza je březí 150 dní, dospívá kolem půl roku života.

- Více info na webových stránkách www.schok.cz

Dejte však velký pozor na to, co ve výběhu zvířata mohou zlikvidovat. "Koza sežere kde co, a to jí může způsobit vážné problémy i smrt. Je nutné udržet v jejím bachoru příznivé pH. Když ale koze nasypu pytel chleba, jablek, hrušek a podobného sladkého ovoce nebo zrní ci šrotu, koza se přežere, protože jí to chutná. Tím jí ale způsobím acidózu neboli překyselení bachoru a kozu de facto zabiju. Takže všeho s rozumem," varuje veterinární lékař Josef Honzíček.

"Problém je, že zdravotní problémy na sobě koza dává znát až na poslední chvíli, a to je většinou pozdě. Je dobré ji tedy sledovat, jestli má chuť k jídlu. Také si všímejte vemene v laktaci, do kterého by mohla dostat zánět. Všechna onemocnění u koz probíhají velmi rychle a je třeba rychlý zásah veterináře. Doporučil bych také očkování proti tetanu. Dále je třeba pravidelně odčervovat, ideálně na jaře a na podzim," dodal Honzíček.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025