Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bývalá učitelka spřádá srst lam alpaka na kolovrátku a plete rukavice

  0:16aktualizováno  0:16
Jihoamerické lamy alpaky a dokonce jedna vikuňa pasoucí se pod okny roubenky u České Kamenice na Děčínsku působí trošku jako zjevení. Ale pohádkové. Navíc jejich jemnou a hřejivou vlnu ručně spřádá na dřevěném kolovrátku bývalá učitelka a plete z ní hřejivé svetry, šály, čepice, rukavice a další výrobky.

Jana Pražanová s lamami alpaka, které jsou zdrojem jemné hřejivé srsti. | foto: ČTK

Jana Pražanová se na venkov do Českého Švýcarska před časem přestěhovala s rodinou z Ústí nad Labem. „Je to krásná práce, která mě hned chytla,“ uvedla bývalá učitelka. K lamám ji před pěti lety přivedl kamarád. Oslovil ji jako chovatel těchto nádherných zvířat, když hledal někoho, kdo by si poradil se zpracováním vlny z jeho lamí farmy. Vyzkoušela si to a práce s velmi jemnou vlnou z alpak ji nadchla.

Od lamí vlny po výrobky

Lamí vlna je totiž podle ní mnohem jemnější a hřejivější než ovčí, protože její vlákno je duté. Také v sobě nemá tolik tuku jako ovčí vlna, proto se nemusí před zpracováním čistit a ručně se pere až upředená vlněná příze. „Navíc je tato vlna hypoalergenní, takže je vhodná i pro alergiky,“ uvedla Pražanová.

Alpaky, plemeno vyšlechtěné speciálně právě na vlnu, se stříhají jednou ročně. Z každého zvířete vážícího až 80 kilogramů se získá maximálně kilogram prvotřídní vlny, zbytek už je méně kvalitní. Tomu odpovídá i její poměrně vysoká cena - 100g  klubko vlny z alpak přijde na 450 korun, což vystačí tak na upletení jednoho páru rukavic.

„V Německu se deset deka této vlny prodává od 600 korun výše, proto máme i dost německých zákazníků,“ prozrazuje Pražanová, která přízi zpracovává tradičním způsobem, na dřevěném šlapacím kolovrátku. Nejde o žádný muzejní kousek, ale o současný stroj z Nového Zélandu. V Česku totiž nikdo nic podobného nevyrábí, i když zájem o ruční zpracování vlny obecně roste. „Je to ohromně uklidňující práce, výborná hlavně na dlouhé zimní večery,“ uvedla přadlena a pletařka v jednom.

Od školních dětí z Ústí k lamám „na samotu u lesa“

Ke zpracování vlny z alpak se Jana Pražanová dostala nečekaně, ale ani náhodou nelituje: „Pořád je to pro mě koníček, kterým se především bavím.“

Své výrobky nabízí přímo na farmě, přes internet (například na www.fler.cz) nebo na různých jarmarcích. „Vlna z alpak se stále více dostává do povědomí lidí, kteří tíhnou k přírodním materiálům,“ uvedla přadlena, která získanou vlnu nijak uměle nebarví, vystačí si s více než dvaceti přírodními odstíny.

Majitelem zhruba patnáctihlavého stáda alpak v Lísce je Radek Vaněk, který se k chovu tohoto jihoamerického zvířete dostal jako pracovník zoologické zahrady. „Stačilo se lamě podívat do očí a byl jsem ztracený,“ vysvětlil, jak nejprve choval velké lamy, určené především na přepravu nákladů. Proto zhruba před šesti lety přešel na chov alpak. „A když jsem hledal využití pro jejich vlnu, obrátil jsem se právě na Janu,“ popsal Vaněk.

Alpaky u roubenky, to je obrázek z Lísky u České Kamenice na Děčínsku.

Idylka na lamí farmě v Lísce u České Kamenice na Děčínsku

Jeho stádečko alpak se přitom pravidelně rozrůstá, i když lama má pouze jedno mládě ročně. Alpaky se do Evropy dovážejí také z Jižní Ameriky, kde žijí hlavně v Peru - až odtud také pocházejí dva kusy ze stáda v Lísce. „Další jsem koupil v Německu, kam se přes oceán vozí ve velkém,“ řekl chovatel. V jeho stádu nechybí ani kastrovaný samec vzácné lamy vikuňa, kterého získal ze zoo: „Byl tam agresivní, ale u nás se zklidnil.“

Autoři:




Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
IT technik

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
Ústecký kraj
nabízený plat: 20 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.