Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Za půl hodiny máte chřestovou polévku i svítek podle Sandtnerové

aktualizováno 
Blogerka iDNES.cz Anička Grosmanová má projekt: Uvařím celou Sandtnerku. Studentka, která se rozhodla vyzkoušet, zda lze i dnes vařit podle dnes již klasické kuchařky, se inspirovala sezonou chřestu, který se jen pomalu dostává do běžných rodinných jídelníčků.

Polévka je jemně zahuštění žloutkem, jako vložku používá Sandtnerová vařenou celou hlavičku chřestu a šunkový svítek. | foto: Anny Grosmanová

Aničce byl impulzem film Julie a Julia s Meryl Streepovou a Amy Adamsovou, kde se mladá novinářka rozhodne vyzkoušet všechny recepty z francouzské kuchařky zakladatelky americké televizní kuchařské show Julie Childové (více o projektu Sandtnerová zde).

V minulosti byl chřest běžnou sezonní součástí domácí kuchyně, což dokazuje i fakt, že i Sandtnerová ho zařadila do své kuchařky, kde najdete zhruba 1500 nejběžnějších receptů. Recept na polévku je doplněný i postupem na přípravu šunkového svítku. Dohromady tento "komplítek" tvoří nádhernou polévku, po které se sbíhají sliny i tomu, kdo chřest jinak odmítá. A přitom nijak složitou - za půl hodinky máte hotovo.

Jak upravit chřest před přípravou

Budete potřebovat

Na polévku:

30 dkg chřestu, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, sůl, muškátový květ, 1/8 l smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka

Na svítek:

2 bílky, sůl, 2 žloutky, 3 dkg šunky, 4 dkg mouky

"Chystáte-li se na nějakou pochoutku z chřestu, poraďte se s Jamie Oliverem. Ten říká, že abyste se dřevnaté části zbavili, stačí chřest ve spodní části pomalu prohnout a on se pak už sám zlomí na místě, kde dřevnatění končí. Není to žádná věda. Trošku to promáčknete a křupnete, mělo by to být v pořádku," tvrdí Anička na svém blogu.

Nedřevnaté části lehce omyjeme a odřízneme z něj hlavičky. Ty dáme vařit zvlášť do slané vody. Tvrdší části si nakrájíme na menší kousky a uvaříme také ve slané vodě. Ty následně prolisujeme. Vývar z chřestu zahustíme světlou jíškou, vložíme do něj prolisovaný chřest a celé hlavičky, načež polévku dochutíme mletým muškátovým květem. Nakonec můžeme přidat ještě v mléce rozmíchaný žloutek a zelenou petrželku.

Jamie Oliver radí chřest ohnout. Tam, kde se zlomí, končí dřevnatá část.

Jamie Oliver radí chřest ohnout. Tam, kde se zlomí, končí dřevnatá část.

Hlavičky, které použijete do polévky jako ozdobnou vložku.

Hlavičky, které použijete do polévky jako ozdobnou vložku.

"Bílý, či zelený chřest, to nechám na vás. Rozdíl je jen v tom, že jeden se pěstuje zakrytý a jeden nezakrytý. Co se lisování týče, můžete také zvolit variantu 'tyčový mixér'. Já jsem lisovala, ale myslím si, že kdo jednou propadl kouzlu tyčového mixéru, dá mu přednost," radí ze své zkušenosti.

Supersnadný svítek

Polévku podáváme s některým ze druhů svítku. "K chřestu se skvěle hodí šunkový," doporučuje Grosmanová.

Blog Anny Gosmanové

Anna Grosmanová

Anna Grosmanová

Projekt Sandtnerová najdete na grosmanova.blog.idnes.cz.

Do tuhého sněhu z bílků lehce zamícháme sůl, žloutky, usekanou šunku a mouku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve a upečeme v troubě. Pečeme asi 10 až 15 minut, podle trouby, dorůžova a nakrájíme na trojúhelníčky, které podáváme k polévce.

Pokud nemáte pánev, kterou byste mohli dát do trouby, vyřešte to například nějakou formou na koláč. Ideální je mít doma například pánev na palačinky s nízkým okrajem (s kovovým držadlem), ze kterého se pak křehké těsto upečeného svítku lehce "transportuje" na talíř nebo prkénko na krájení – nepotrhá se.

Za chřestem i na slavnosti

Pro nerozhodné je tu šance ochutnat chřest tak, jak se má připravovat. od zkušených kuchařů. Slavnosti chřestu se budou konat 12. až 31. května.

Tři týdny v květnu budou restaurace v Praze, Brně a dalších krajských městech vařit festivalové chřestové menu. Na jídelníčcích tak přibudou speciality jako argentinský hovězí steak s chřestem přelitý holandskou omáčkou, zelený chřest v sušené šunce přelitý šafránovým máslem, filety ze štiky podávané se zeleným chřestem nebo marinovaný chřest v cukrovém grepu.

Od 18. do 20. 5. se budou konat oslavy i v Ivančicích, což je oblast, která domácím chřestovým zemědělstvím proslula v minulosti a nyní se snaží na tradici navázat. Patronem akce se stane Roman Paulus, čerstvý držitel michelinské hvězdičky. Na slavnosti předvede kulinářské kulinářské show zaměřené právě na práci s chřestem.

Autor:




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deset tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace - Jana Egartová
lékař/ka na oddělení nukleární medicíny

Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace - Jana Egartová
Kraj Vysočina

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.