Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chřestová sezona v Evropě vrcholí, u nás ji zrušili komunisté

  7:20aktualizováno  7:20
Pěstování chřestu je poměrně pracné a náročné na pracovní síly. A v době, kdy se spíše kolektivisticky bojovalo o zrno, bylo výhodnější prohlásit chřest za buržoazní přežitek a jeho pěstování ukončit.

Zapečený chřest se smetanou a sýrem | foto: Stockfood.cz

Slavný československý chřest "vyhubili" komunisté. "Nedal se totiž pěstovat v jejich zemědělské velkovýrobě. Chřest se pěstuje a sklízí ručně a je s ním poměrně hodně práce. Proto komunisté začali lidem namlouvat, že tuto vynikající zeleninu jedí jen šlechtici a kapitalisté," vzpomíná na dávné doby ústecký archivář a milovník chřestu Vladimír Kaiser.

Není to přitom tak dávno, co i Česko bylo vyhlášenou chřestovou velmocí. Nejslavnější rakousko-uherské chřestové plantáže totiž byly na jižní Moravě, hlavně u Ivančic, kde se pod speciálními hliněnými zvony pěstoval nejlepší chřest v celé Evropě. A byl ve světě ještě známější než plzeňské pivo. Ovšem pěstoval se po celém Česku, na severu hlavně na teplých stráních podél Labe. "Pěstovala ho v Brně na zahradě i moje babička, byl výborný. A každé ráno si k ní pro něj jezdil pan hoteliér z Ústí," říká Kaiser.

Do pěstování chřestu se u nás zemědělci stále příliš nehrnou. Poté, co selhaly pokusy v Ivančicích, se nyní pěstuje jen u Mělníka.

Receptů na jeho úpravu je spousta. Jenže Češi je zapomněli a už neznají základní triky. "Pak dělají strašné hlouposti. Základem je asi 2 centimetry pod hlavičkou bílý chřest velmi dobře oloupat. Právě ta horní vrstva je dřevnatá, Češi to před vařením nedělají a pak se diví, že to chutná jako sláma," prozrazuje Kaiser.

Za odbornici se považuje i Susane Gertoberensová z Pirny. "Čerstvý chřest, který byl sklizen v den nákupu, poznáš, když po zatlačení nehtem do místa řezu z něj vytéká tekutina. Čerstvý chřest také nelze ohnout. Když to zkusíš, okamžitě praskne. Pokud ne, tak ho nekupuj," radí Susane.

Jak připravovat chřest

Každý Němec podle statistik zkonzumuje ročně asi půldruhého kila chřestu, na Čecha přitom vychází pouhých deset deka. Na balíčky bílých či zelených výhonků pohlížejí Češi spíš s nedůvěrou. Přitom jen pár kilometrů za hranicemi, v Sasku, nyní vrcholí chřestová sezona a menu z této delikátní zeleniny nabízí každá obstojnější restaurace. Cena za chřestové menu se obvykle pohybuje kolem 10 eur.





Nejčtenější

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.