Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chřestová sezona v Evropě vrcholí, u nás ji zrušili komunisté

  7:20
Pěstování chřestu je poměrně pracné a náročné na pracovní síly. A v době, kdy se spíše kolektivisticky bojovalo o zrno, bylo výhodnější prohlásit chřest za buržoazní přežitek a jeho pěstování ukončit.

Zapečený chřest se smetanou a sýrem | foto: Stockfood.cz

Slavný československý chřest "vyhubili" komunisté. "Nedal se totiž pěstovat v jejich zemědělské velkovýrobě. Chřest se pěstuje a sklízí ručně a je s ním poměrně hodně práce. Proto komunisté začali lidem namlouvat, že tuto vynikající zeleninu jedí jen šlechtici a kapitalisté," vzpomíná na dávné doby ústecký archivář a milovník chřestu Vladimír Kaiser.

Není to přitom tak dávno, co i Česko bylo vyhlášenou chřestovou velmocí. Nejslavnější rakousko-uherské chřestové plantáže totiž byly na jižní Moravě, hlavně u Ivančic, kde se pod speciálními hliněnými zvony pěstoval nejlepší chřest v celé Evropě. A byl ve světě ještě známější než plzeňské pivo. Ovšem pěstoval se po celém Česku, na severu hlavně na teplých stráních podél Labe. "Pěstovala ho v Brně na zahradě i moje babička, byl výborný. A každé ráno si k ní pro něj jezdil pan hoteliér z Ústí," říká Kaiser.

Do pěstování chřestu se u nás zemědělci stále příliš nehrnou. Poté, co selhaly pokusy v Ivančicích, se nyní pěstuje jen u Mělníka.

Receptů na jeho úpravu je spousta. Jenže Češi je zapomněli a už neznají základní triky. "Pak dělají strašné hlouposti. Základem je asi 2 centimetry pod hlavičkou bílý chřest velmi dobře oloupat. Právě ta horní vrstva je dřevnatá, Češi to před vařením nedělají a pak se diví, že to chutná jako sláma," prozrazuje Kaiser.

Za odbornici se považuje i Susane Gertoberensová z Pirny. "Čerstvý chřest, který byl sklizen v den nákupu, poznáš, když po zatlačení nehtem do místa řezu z něj vytéká tekutina. Čerstvý chřest také nelze ohnout. Když to zkusíš, okamžitě praskne. Pokud ne, tak ho nekupuj," radí Susane.

Jak připravovat chřest

Každý Němec podle statistik zkonzumuje ročně asi půldruhého kila chřestu, na Čecha přitom vychází pouhých deset deka. Na balíčky bílých či zelených výhonků pohlížejí Češi spíš s nedůvěrou. Přitom jen pár kilometrů za hranicemi, v Sasku, nyní vrcholí chřestová sezona a menu z této delikátní zeleniny nabízí každá obstojnější restaurace. Cena za chřestové menu se obvykle pohybuje kolem 10 eur.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025