Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chřestová sezona v Evropě vrcholí, u nás ji zrušili komunisté

  7:20aktualizováno  7:20
Pěstování chřestu je poměrně pracné a náročné na pracovní síly. A v době, kdy se spíše kolektivisticky bojovalo o zrno, bylo výhodnější prohlásit chřest za buržoazní přežitek a jeho pěstování ukončit.

Zapečený chřest se smetanou a sýrem | foto: Stockfood.cz

Slavný československý chřest "vyhubili" komunisté. "Nedal se totiž pěstovat v jejich zemědělské velkovýrobě. Chřest se pěstuje a sklízí ručně a je s ním poměrně hodně práce. Proto komunisté začali lidem namlouvat, že tuto vynikající zeleninu jedí jen šlechtici a kapitalisté," vzpomíná na dávné doby ústecký archivář a milovník chřestu Vladimír Kaiser.

Není to přitom tak dávno, co i Česko bylo vyhlášenou chřestovou velmocí. Nejslavnější rakousko-uherské chřestové plantáže totiž byly na jižní Moravě, hlavně u Ivančic, kde se pod speciálními hliněnými zvony pěstoval nejlepší chřest v celé Evropě. A byl ve světě ještě známější než plzeňské pivo. Ovšem pěstoval se po celém Česku, na severu hlavně na teplých stráních podél Labe. "Pěstovala ho v Brně na zahradě i moje babička, byl výborný. A každé ráno si k ní pro něj jezdil pan hoteliér z Ústí," říká Kaiser.

Do pěstování chřestu se u nás zemědělci stále příliš nehrnou. Poté, co selhaly pokusy v Ivančicích, se nyní pěstuje jen u Mělníka.

Receptů na jeho úpravu je spousta. Jenže Češi je zapomněli a už neznají základní triky. "Pak dělají strašné hlouposti. Základem je asi 2 centimetry pod hlavičkou bílý chřest velmi dobře oloupat. Právě ta horní vrstva je dřevnatá, Češi to před vařením nedělají a pak se diví, že to chutná jako sláma," prozrazuje Kaiser.

Za odbornici se považuje i Susane Gertoberensová z Pirny. "Čerstvý chřest, který byl sklizen v den nákupu, poznáš, když po zatlačení nehtem do místa řezu z něj vytéká tekutina. Čerstvý chřest také nelze ohnout. Když to zkusíš, okamžitě praskne. Pokud ne, tak ho nekupuj," radí Susane.

Jak připravovat chřest

Každý Němec podle statistik zkonzumuje ročně asi půldruhého kila chřestu, na Čecha přitom vychází pouhých deset deka. Na balíčky bílých či zelených výhonků pohlížejí Češi spíš s nedůvěrou. Přitom jen pár kilometrů za hranicemi, v Sasku, nyní vrcholí chřestová sezona a menu z této delikátní zeleniny nabízí každá obstojnější restaurace. Cena za chřestové menu se obvykle pohybuje kolem 10 eur.



Témata: Vaření, Zelenina


Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Včelka si čistí tykadla.
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.