Grilování není jen o mase, jeho chuť a celkový požitek jednoznačně dotvářejí přílohy. A zrovna cibule by chybět neměla, ať už syrová, nebo smažená.
Čtěte ve středu

Nejlepší recepty na domácí kečup, chutney či ajvar.
Kdo má jemnější jazýček a běžná žlutá cibule je pro jeho chuťové pohárky příliš drsná, ten sáhne po cibuli červené. Kdo je ještě mlsnější, připraví si z ní delikátní marmeládu, kterou oceníte i v zimě. Pokud ji nesníte dřív.
Ingredience: 2 kg červené cibule, 5 stroužků česneku, 140 g másla, 4 lžíce olivového oleje, 140 g hnědého cukru, 750 ml červeného vína, 200 ml portského vína, 300 ml červeného vinného octa, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř, případně chilli.
Cibuli nakrájejte na proužky, česnek na plátky. Máslo a olej rozehřejte a přisypte pokrájenou cibuli a česnek. Promíchejte, až se máslem a olejem obalí, a přidejte cukr, sůl a koření.
Za občasného míchání vařte nezakryté na mírném ohni asi 50 minut. Přilijte víno, portské a ocet a vařte na prudším ohni dalších 25 až 30 minut.
Průběžně sbírejte pěnu, aby hotová cibuláda měla jasnou mahagonovou barvu. Z ohně ji stáhněte, až se tekutina odpaří na dvě třetiny původního množství, a marmeládu naplňte do sklenic.
Pro srovnání můžete vyzkoušet i cibulovou marmeládu podle Emanuela Ridiho, který cibuli nejprve marinuje. A to s koňakem, bílým vínem a kořením:
27. března 2011 |