Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

  20:00aktualizováno  20:00
Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná peckovice s jedním semenem uvnitř. | foto: AP

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

 

Víte, že...

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.Plody se suší a užívají se jako chutné ovoce na způsob fíků a datlí. Obsahují vysoký podíl vitamínu C a škrobu. Pojídají se kandované, sušené, kompotované či ve formě sirupu. V Asii se z cicimkových plodů připravuje mouka, ze které se vyrábí chutné a výživné placky. U nás je k sehnání pod názvem „čínské datle“.

Popis: Cicimek je malý stromek pocházející z Číny a Japonska, kde jej naleznete i nyní. Dosahuje výšky kolem 7 metrů. Pochází z čeledi řešetlákovité. Jednotlivé větve s hnědou kůrou jsou pokryty ostrými trny. Listy střídavé, vejčité nebo okrouhlé s vroubkovaným okrajem. Drobné žluté květy jsou uspořádané do vrcholičnatého květenství. Plodem je oranžová až červenohnědá vejčitá peckovice uvnitř s jedním semenem.

Stanoviště: Roste v teplých oblastech, nicméně snáší i mrazy až do – 20° C. Ve volbě půdy je nenáročná. Naleznete jej na okrajích lesů a v kamenitých svazích.

Výskyt: Cicimek se pěstuje nejčastěji v Číně, Japonsku a jihovýchodní Asii, kde se i často užívá jako potravina. Rozšířený je po celém Středozemí

Léčivé účinky: U tohoto keře byly prokázány protizánětlivé a svíravé účinky. Je vhodný k posílení imunity, při léčbě cukrovky a ke snížení teploty. Napomáhá od nepříjemného kašle a chrapotu. Vhodný k léčbě průjmu.

Období květu: Kvete v období dubna a května.

Ohrožení: Není ohrožen. 

Autoři:




Nejčtenější

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.