Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak Pohlreich z bůčku a piva vykouzlí Štefanův cikánský řízek

  0:30aktualizováno  0:30
Rozpálený gril potře špekovou kůží a hodí na něj plátky vepřového bůčku naklepané pěstí. Marinované, ale nesolené. Recept na tzv. cikánský řízek šéf dostal na golfovém hřišti u Plzně od Štefana, který tam sbírá míčky.

Recept je to tedy autentický a s příběhem, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jen do marinády používá místo magi kvalitní sójovou omáčku a místo kečupu rajský protlak. Respektuje ovšem, že u syrového masa i marinády Štefan jasně a důrazně řekl: „Nesolit!“.

Jak tedy na přípravu? Vepřový bůček pokrájejte na plátky, které namísto paličky naklepejte jen pěstí. Takto připravené maso pak už jen z obou stran ochuťte čerstvě mletým pepřem a je připravené na marinování.

Maso naložte do silné pikantní marinády a můžete grilovat

Rovnou do misky, do které budete maso nakládat, nalijte přiměřené množství sojové omáčky, přidejte dvě až tři lžíce rajského protlaku, rozumné množství černého piva a lžíci hořčice. Přesnější představu o vzájemném poměru jednotlivých složek marinády si uděláte podle úvodního videa.

Fotogalerie

Všechny ingredience v misce promíchejte a přidejte ještě nadrobno nasekanou čerstvou feferonku, částečně zbavenou jadérek. Šéf doporučuje ji nejprve promnout v prstech, aby šla většina z nich lehce vyklepat. Část jich ale v marinádě ponechte, aby „chuť byla veselejší“. Ochutnejte, případně podle své chuti některou z ingrediencí přidejte. Připravené naklepané plátky pak do marinády pěkně naložte a nechte v chladu odležet.

Odpočinuté marinované plátky pak připravte na rozpáleném grilu, z jedné i druhé strany. Ideálně je přitom zakryjte poklicí, pokud to váš gril umožňuje.

Zbylou pivní marinádu přelijte na pánvičku či kastrolek a přihoďte ji také na plotnu či na gril. Získaným výpekem pak grilované plátky ještě potřete, budou mít víc šťávy i chuti. Alespoň to radí Zdeněk Pohlreich v premiérovém prvním dílu nové řady Rozpal to šéfe!, který Prima odvysílá v neděli podvečer.

Autor:




Nejčtenější

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Další z rubriky

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.