Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Budoucnost restaurací: obsluhovat a vařit budou roboti

aktualizováno 
Ve velké robotické restauraci pracuje dvacet robotů. Uvedou vás na místo a nahrazují při obsluze číšníky. Roznášejí jídlo a baví zpěvem hosty.

Roboti s tácy krouží po pásech mezi stoly. | foto: Reuters

Robotická restaurace v čínském Harbinu se stala atrakcí, kvůli které se tu schází stále větší klientela. Zvláště pro děti je to zvláštnost, kvůli níž donutí zastavit se tu i své rodiče.

Dvacet robotů, každý v ceně 60–90 tisíc korun, se pečlivě stará o zákazníky. Když přijdete dovnitř restaurace, uvedou vás. "Ahoj člověče. Vítej v robotické restauraci," popisuje agentura Reuters nejobvyklejší pozdrav.

Fotogalerie

V kuchyni samozřejmě většinou pracují živí kuchaři, ale robotům svěřují vaření jednoduchých jídel jako třeba knedlíků nebo nudlí. Pak se jídla servírují na tácy a roboti kroužící mezi stoly je roznášejí hostům.

Roboti neslouží jen jako "levná" pracovní síla, zároveň se snaží s hosty komunikovat, zpívají jim. To samozřejmě návštěvníky restaurace baví a během roku a půl, kdy restaurace funguje, získává čím dál větší ohlas.

"Náklady na zařízení restaurace byly sice velké, ale zase teď ušetřím na pracovních silách," popisuje vedoucí projektu Liu Hasheng. Jeho roboti mohou pracovat na jedno nabití baterie nepřetržitě pět hodin. Pak následuje dvouhodinové nabíjení.

Roboti dokáží ztvárnit deset různých výrazů tváře, ovládají základní věty potřebné pro uvítání hostů i servírování pokrmů. V restauraci se připravuje kolem třiceti druhů jídel, cena za porci se pohybuje v přepočtu kolem 130 korun.

Robotická restaurace není úplně nová myšlenka. Už v roce 2010 otevřeli v čínském městě Jinan podobnou restauraci, kde se jako baviči pohybují roboti kopírující Star Wars. V San Francisku mají dokonce plány otevřít síť rychlého občerstvení, kde by chtěli používat roboty na pečení hamburgerů. Každý stroj by měl mít kapacitu 350 burgrů za hodinu.

Autor:


Témata: Robot


Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test
Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test

Až si budete lámat hlavu nad tím, kam o prázdninách umístit své ratolesti, přečtěte si několik (uživatelkami) osvědčených tipů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.