Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Budoucnost restaurací: obsluhovat a vařit budou roboti

aktualizováno 
Ve velké robotické restauraci pracuje dvacet robotů. Uvedou vás na místo a nahrazují při obsluze číšníky. Roznášejí jídlo a baví zpěvem hosty.

Roboti s tácy krouží po pásech mezi stoly. | foto: Reuters

Robotická restaurace v čínském Harbinu se stala atrakcí, kvůli které se tu schází stále větší klientela. Zvláště pro děti je to zvláštnost, kvůli níž donutí zastavit se tu i své rodiče.

Dvacet robotů, každý v ceně 60–90 tisíc korun, se pečlivě stará o zákazníky. Když přijdete dovnitř restaurace, uvedou vás. "Ahoj člověče. Vítej v robotické restauraci," popisuje agentura Reuters nejobvyklejší pozdrav.

Fotogalerie

V kuchyni samozřejmě většinou pracují živí kuchaři, ale robotům svěřují vaření jednoduchých jídel jako třeba knedlíků nebo nudlí. Pak se jídla servírují na tácy a roboti kroužící mezi stoly je roznášejí hostům.

Roboti neslouží jen jako "levná" pracovní síla, zároveň se snaží s hosty komunikovat, zpívají jim. To samozřejmě návštěvníky restaurace baví a během roku a půl, kdy restaurace funguje, získává čím dál větší ohlas.

"Náklady na zařízení restaurace byly sice velké, ale zase teď ušetřím na pracovních silách," popisuje vedoucí projektu Liu Hasheng. Jeho roboti mohou pracovat na jedno nabití baterie nepřetržitě pět hodin. Pak následuje dvouhodinové nabíjení.

Roboti dokáží ztvárnit deset různých výrazů tváře, ovládají základní věty potřebné pro uvítání hostů i servírování pokrmů. V restauraci se připravuje kolem třiceti druhů jídel, cena za porci se pohybuje v přepočtu kolem 130 korun.

Robotická restaurace není úplně nová myšlenka. Už v roce 2010 otevřeli v čínském městě Jinan podobnou restauraci, kde se jako baviči pohybují roboti kopírující Star Wars. V San Francisku mají dokonce plány otevřít síť rychlého občerstvení, kde by chtěli používat roboty na pečení hamburgerů. Každý stroj by měl mít kapacitu 350 burgrů za hodinu.

Autor:




Nejčtenější

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.