Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Budoucnost restaurací: obsluhovat a vařit budou roboti

aktualizováno 
Ve velké robotické restauraci pracuje dvacet robotů. Uvedou vás na místo a nahrazují při obsluze číšníky. Roznášejí jídlo a baví zpěvem hosty.

Roboti s tácy krouží po pásech mezi stoly. | foto: Reuters

Robotická restaurace v čínském Harbinu se stala atrakcí, kvůli které se tu schází stále větší klientela. Zvláště pro děti je to zvláštnost, kvůli níž donutí zastavit se tu i své rodiče.

Dvacet robotů, každý v ceně 60–90 tisíc korun, se pečlivě stará o zákazníky. Když přijdete dovnitř restaurace, uvedou vás. "Ahoj člověče. Vítej v robotické restauraci," popisuje agentura Reuters nejobvyklejší pozdrav.

Fotogalerie

V kuchyni samozřejmě většinou pracují živí kuchaři, ale robotům svěřují vaření jednoduchých jídel jako třeba knedlíků nebo nudlí. Pak se jídla servírují na tácy a roboti kroužící mezi stoly je roznášejí hostům.

Roboti neslouží jen jako "levná" pracovní síla, zároveň se snaží s hosty komunikovat, zpívají jim. To samozřejmě návštěvníky restaurace baví a během roku a půl, kdy restaurace funguje, získává čím dál větší ohlas.

"Náklady na zařízení restaurace byly sice velké, ale zase teď ušetřím na pracovních silách," popisuje vedoucí projektu Liu Hasheng. Jeho roboti mohou pracovat na jedno nabití baterie nepřetržitě pět hodin. Pak následuje dvouhodinové nabíjení.

Roboti dokáží ztvárnit deset různých výrazů tváře, ovládají základní věty potřebné pro uvítání hostů i servírování pokrmů. V restauraci se připravuje kolem třiceti druhů jídel, cena za porci se pohybuje v přepočtu kolem 130 korun.

Robotická restaurace není úplně nová myšlenka. Už v roce 2010 otevřeli v čínském městě Jinan podobnou restauraci, kde se jako baviči pohybují roboti kopírující Star Wars. V San Francisku mají dokonce plány otevřít síť rychlého občerstvení, kde by chtěli používat roboty na pečení hamburgerů. Každý stroj by měl mít kapacitu 350 burgrů za hodinu.

Autor:


Témata: Robot


Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.